Denník N

Púchov pred 14 rokmi remizoval s Barcelonou, potom takmer zanikol. Teraz sa chce vrátiť aspoň do druhej ligy

V sezóne 2005/2006 Matador Púchov vypadol z najvyššej súťaže. Fanúšikovia sa lúčili s transparentom „Nádej nezomiera“. Foto – TASR
V sezóne 2005/2006 Matador Púchov vypadol z najvyššej súťaže. Fanúšikovia sa lúčili s transparentom „Nádej nezomiera“. Foto – TASR

Púchovský futbal vychoval niekoľko významných reprezentantov a v roku 2003 senzačne remizoval s Barcelonou, ale pre nedostatok financií neskôr takmer zanikol. V súčasnosti ho podporuje mesto a klub sa chce dostať do druhej ligy.

„Áno, slovenský futbal má na viac. Púchov dnes prekročil svoj tieň,“ hovoril v priamom prenose športový komentátor Marcel Merčiak. V poslednej minúte nadstaveného času prehrával Púchov v Trnave v 1. kole Pohára UEFA 2003 so slávnou Barcelonou 0:1, ale po prízemnom centri Mária Brešku dal svoj životný gól obranca Milan Jambor. Púchov v jednom z najslávnejších európskych zápasov slovenských klubov v histórii udržal remízu 1:1.

„Tento zápas, v ktorom klub s ročným rozpočtom približne 1 milión dolárov, teda 34-krát menej ako príjem samotného Ronaldinha, neprehral s Barcelonou, možno zaradiť medzi najväčšie šoky futbalovej histórie,“ napísala tlačová agentúra Associated Press.

Tím s neznámymi hráčmi, zozbieranými z okolia Púchova alebo menších slovenských a českých klubov, dokázal odohrať úplne vyrovnaný duel s Barcelonou, za ktorú v základnej zostave nastúpil napríklad Ronaldinho (o rok neskôr vyhlásený za najlepšieho hráča sveta), Carles Puyol, Luis Enrique, Marc Overmars, Xavi, Patrick Kluivert či Ricardo Quaresma.

Púchov v odvete podľahol vysoko 0:8 a namiesto vzostupu ho čakal postupný rozpad.

V roku 2004 začal mužstvo trénovať Pavel Vrba, ktorému v Baníku Ostrava na poste asistenta nepredĺžili zmluvu. Niektoré tréningy musel viesť na škvare, o chod celého klubu sa starali dvaja či traja ľudia.

Napriek tomu sa Púchov držal v najvyššej súťaži a financovala ho jedna z najväčších miestnych spoločností Matador, venujúca sa výrobe pneumatík.

Problémy sa však začali v sezóne 2005/06, keď sa Púchov ocitol na konci ligovej tabuľky. Vypadnutiu nikto nezabránil, Vrbu vyhodili už na jar. V ďalšej sezóne vyhral so Žilinou ligový titul a českú reprezentáciu neskôr priviedol na Euro 2016.

Blízko zániku

Po zostupe z prvej ligy sa hlavný sponzor Matador rozhodol z klubu vystúpiť a funkcionári prihlásili mužstvo až do tretej ligy. Záujem ľudí o púchovský futbal upadal, až kým sa v roku 2009 neprebojovali do druhej najvyššej súťaže. Tréner Pavol Strapáč vybudoval mužstvo na hráčoch z okolia Púchova, doplnených o zopár futbalistov z Česka a stopéra Marka Radića zo Srbska.

A nováčikovi sa darilo: na jeseň dokonca prekvapujúco skončil na prvej priečke tabuľky pred Trenčínom a Zlatými Moravcami. Pre finančné problémy sa však káder začal pomaly opäť rozpadať. Najlepšieho hráča tímu Jána Chovanca predali do Ružomberka a ostatní odohrali väčšinu sezóny bez výplaty. Boli aj obdobia, keď si hráči museli sami kupovať toaletný papier.

O postupe do prvej ligy nikto vážne neuvažoval, práve naopak – v ďalšej sezóne sa klub ocitol až na hranici zániku. Vtedajší majiteľ klubu Jaroslav Rosina sa vyjadril, že klub dlhoval 40-tisíc eur na licencii futbalovému zväzu a okrem toho ešte približne 150-tisíc.

Ľubomír Talda, ktorý v tom období v klube pôsobil ako manažér, v rozhovore pre Sport7.sk v roku 2010 priznal, že Púchovu hrozí podobný koniec ako kedysi Prievidzi. „Vzhľadom na finančné pokrytie klubu nastala vážna a neúnosná situácia.“

Púchovu hrozil zánik, v klube sa neustále menili funkcionári (v istom období ho viedol aj bývalý útočník Dubnice či Žiliny Andrej Porázik), ale prežíval v nižších súťažiach. Svoju kvalitu si udržiavali aspoň mládežnícke tímy, hoci prichádzali o svojich najlepších hráčov, ktorí odchádzali najmä do Žiliny alebo Trenčína.

V kategórii dospelých sa im podarilo spamätať až po vstupe mesta a premenovaní klubu na MŠK Púchov. Do tímu sa vrátili niekdajšie opory ako Michal Vanák (bývalý kapitán Michaloviec), František Brezničan alebo Juraj Pilát, doplnili ich prevažne mladíci z dorastu.

Do Púchova sa vrátil aj Michal Vanák (vpravo, bývalý kapitán Michaloviec). Foto – tasr

Vyššie ciele

V minulej sezóne bol Púchov blízko k postupu do druhej najvyššej súťaže, ale v III. lige západ nakoniec skončil na treťom mieste za Komárnom a Lednickými Rovňami. Pre slabé výkony na začiatku jari vyhodili trénera Jaroslava Vágnera (teraz vedie Považskú Bystricu) a dočasne ho nahradil Eduard Pagáč zo staršieho dorastu. Od novej sezóny bude v Púchove trénovať Stanislav Ďuriš, niekdajší kouč Nemšovej.

Súčasný manažér klubu Marek Šimáček pre Denník N potvrdil, že Púchov má vyššie ambície ako tretiu ligu. „Naším cieľom je pohybovať sa na vyšších priečkach tabuľky, a prioritne hrať pekný futbal s hráčmi, ktorí majú vzťah k mestu a klubu,“ povedal.

„Ak nepríde silný súkromný sponzor, ktorý bude chcieť hrať Fortuna ligu, tak sa tam Púchov nedostane. Ja by som púchovský futbal rád videl v druhej lige, lebo tam podľa mňa historicky patrí. Fortuna ligu by už mali hrať veľké krajské mestá so silným ekonomickým zázemím.“

V klube pracujú s rozpočtom vo výške okolo 270-tisíc eur ročne. „Majoritným sponzorom je mesto, ďalšie dotácie vieme získať od Slovenského futbalového zväzu prostredníctvom kvalitnej práce s mládežou. Taktiež sa nám začína dariť presviedčať zopár súkromných podnikateľov, aby prispeli na futbal,“ povedal Šimáček, ktorý za Púchov kedysi aj hral.

V klube pracoval najskôr ako mládežnícky tréner, potom ako šéftréner mládeže a od apríla minulého roka ho vedie z pozície manažéra.

Šimáček si pamätá aj ťažké obdobie, keď mal Púchov veľké finančné problémy: „Nebolo jednoduché v takých podmienkach pracovať, ale futbal sme vtedy viacerí potiahli. Prežil len vďaka ľuďom, ktorí mali tento klub úprimne radi. Momentálne takéto ťažkosti vôbec nemáme a všetky záväzky si klub stopercentne plní.“

Počas leta odišlo z kádra viacero hráčov. Brankár Kristián Strelčík odišiel do Interu Bratislava, nigérijský útočník Kingsley Iheme by mal prestúpiť do Nového Mesta nad Váhom. „Ďalších zase oslovil projekt nováčika tretej ligy z Horoviec. My sme mužstvo doplnili najmä o našich dorastencov, ktorým chceme dať priestor na rozvoj,“ hovorí Šimáček.

Manažér klubu Marek Šimáček. Foto – futbal.mskpuchov.sk

Podpora mládeže

V klube sa rozhodli investovať aj do infraštruktúry, na ktorú kedysi nemali peniaze – napríklad nové zavlažovanie či umelé ihriská na tréningy. „Robíme to, čo je v našich ekonomických možnostiach. Nové zavlažovanie zjednoduší starostlivosť o hlavnú hraciu plochu a umelé ihriská slúžia najmä pre naše najmladšie tímy. Do štadióna sa roky neinvestovalo a som rád, že v poslednej dobe sa to rozbehlo,“ dodal Šimáček.

Cieľom klubu bolo vybudovať aj hraciu plochu s umelou trávou. „Všetci si uvedomujeme, že nám chýba a tento projekt je vo fáze prísľubu. Rozbehol sa i projekt pri Bielej vode a verím, že do zimy bude nové ihrisko vybudované aj tu.“

Z klubu už v minulosti vyšli viacerí slávni hráči, napr. bratia Jozef a Štefan Tománkovci, Jozef Chovanec, Ľubomír Luhový či neskôr Patrik Mráz. Aj Zdeno Štrba s Kornelom Salátom, ktorí boli v nominácii Slovenska na svetový šampionát 2010 v Juhoafrickej republike, sa do veľkého mužského futbalu dostali práve v Púchove.

Šimáček vysvetľuje: „Vízia klubu je zameraná hlavne na skvalitnenie práce s mládežou. Chceme vytvoriť také podmienky, aby deti v meste a jeho okolí mali možnosť futbalovo rásť.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Považská Bystrica

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie