Denník N

V Domaniži nevedia 15 rokov dostavať telocvičňu, nemajú peniaze

Starosta Domaniže v nedokončenej telocvični. Foto - tasr
Starosta Domaniže v nedokončenej telocvični. Foto – tasr

Telocvičňa je takmer hotová, peniaze chýbajú na dokončenie plochy, obkladov, vykurovania a osvetlenia.

O výstavbe telocvične v obci Domaniža neďaleko Považskej Bystrice sa rozhodlo ešte v roku 1998, stavať ju začali o štyri roky neskôr a ani dnes – po 15 rokoch – nie je dokončená.

Zo sľúbených 24 miliónov slovenských korún (asi 800-tisíc eur) prišlo z ministerstva školstva iba 600-tisíc, po zvýšení cien tak na jej dokončenie chýba ešte 280-tisíc.

„Obec jednoducho nemá na to, aby dala 280-tisíc eur zo svojho,“ hovorí starosta Domaniže František Matušík.

Podľa neho je v telocvični dokončená fasáda, strecha, kompletné zázemie so šatňami, sprchami a sociálnymi zariadeniami. Nedokončená je však samotná plocha telocvične, obklady, vykurovanie a osvetlenie.

„Telocvičňu stavali, keď mala škola 550 žiakov, dnes ich je asi 160, takže veľkosť telocvične je predimenzovaná. Samotná plocha, kde sa cvičí, má rozlohu 960 štvorcových metrov. Odborníci tvrdia, že je väčšia ako plocha hádzanárskej mestskej športovej haly v Považskej Bystrici,“ hovorí starosta.

Deti podľa neho cvičia na chodbách, hrajú vybíjanú, hokej, v triedach sa pritom učí. Napriek mizerným podmienkam dosahovali v minulosti školáci z Domaniže výborné športové výsledky aj na celoslovenskej úrovni. V Domaniži sa dokonca hrala žiacka federálna hádzanárska liga – na asfaltovom ihrisku pri škole.

„Dnes je situácia iná, mnoho detí z našej školy aj pre absenciu telocvične odchádza do škôl v Považskej Bystrici. Veľa detí jednoducho na telocviku cvičiť nechce, pretože najmä dievčatám robí problém prezliekanie na toaletách v škole,“ posťažoval si starosta.

Záujmom obce je podľa neho telocvičňu dokončiť, zmeniť však musia takmer 20-ročné projekty, najmä vykurovanie a dodávky teplej vody. Temperovanie telocvične a jej udržiavanie neúmerne zaťažujú obecný rozpočet.

„Ak by sme od štátu dostali nejakých 150-tisíc eur, prispeli by sme na dokončenie aj z obecného rozpočtu a svojpomocne by sme dokázali telocvičňu dokončiť. V budúcom roku oslavuje obec 750. výročie prvej písomnej zmienky a dovtedy sme si dali ako prioritu dokončenie telocvične,“ zdôraznil Matušík.

Nedokončená telocvičňa. Foto – TASR

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Považská Bystrica

Slovensko

Teraz najčítanejšie