Denník N

Celkové poradie? Budú sa ho chcieť striasť, nemyslím si, že to Sagan bude skúšať, tvrdí poľský novinár

Peter Sagan oslavuje víťazstvo v prvej etape pretekov Okolo Poľska. Foto – tourdepologne.pl
Peter Sagan oslavuje víťazstvo v prvej etape pretekov Okolo Poľska. Foto – tourdepologne.pl

Peter Sagan je pred prvou horskou etapou v Poľsku na celkovo druhej pozícii. Podľa poľského cyklistického novinára Pawla Gadzalu budú preňho poľské hory príliš náročné, no má šancu na ďalšie dve etapové víťazstvá.

Petrovi Saganovi vyšiel návrat po súťažnej prestávke – na pretekoch Okolo Poľska suverénne vyhral prvú etapu, v tej druhej sa v hromadnom dojazde k špurtu nedostal a skončil ôsmy.

V celkovom poradí je zatiaľ druhý s rovnakým časom ako vedúci Danny van Poppel. Sagan sa podľa vlastných slov cíti po pauze dobre a bude chcieť zaútočiť aj v ďalších etapách. „Cítim, že mám formu a silné nohy. Do ďalších etáp som optimista,“ citoval Sagana oficiálny web tímu Bora-Hansgrohe.

Pred prvou z troch horských etáp je Sagan podľa očakávaní vysoko v celkovom poradí. Na jeho ďalšie šance sme sa preto spýtali poľského cyklistického novinára Pawla Gadzalu.

„Sagan má veľké šance vo štvrtej aj v piatej etape. Štvrtá etapa je veľmi dlhá, ale skončí sa špurtom. Sagan má tím, ktorý to dokáže zariadiť,“ hovorí redaktor najstaršieho poľského cyklistického webu rowery.org.

„Piata etapa sa končí na okruhu s krátkym stúpaním. Ako poznáme Petra, tu by mal patriť k najsilnejším,“ dodáva novinár, ktorý o cyklistike v Poľsku píše aj pre známy portál cyclingnews.com.

Celkové poradie? Nemyslím si, že to skúsi

Sagan pri svojej jedinej účasti v roku 2011 preteky Okolo Poľska vyhral aj celkovo. Dokázal vtedy prežiť aj poľské hory, no tento rok to podľa Gadzalu bude iné.

„Nemyslím si, že sa bude pokúšať o celkové poradie. Na programe sú ešte tri horské etapy a niekoľko iných jazdcov sa ho bude chcieť striasť. Sagan má navyše v tíme kolegov, ktorí môžu byť dobrí v celkovom poradí, takže po vyhratí jednej-dvoch etáp sa im pokúsi pomôcť,“ ozrejmuje novinár svoj pohľad na Saganove šance.

„Myslím si, že preteky v Poľsku sú preňho dobrým návratom po Tour – vyhrá etapy, psychicky sa nabudí a pripraví sa na ďalšie ciele,“ hovorí Gadzala.

Ak by však Sagan zvládol pondelkovú etapu s najlepšími, v celkovom poradí by pravdepodobne figuroval vysoko až do záverečných dvoch etáp v Zakopanom a Tatranskej Bukovine. „Nie je to ako Tour de France, ale jazdci hory pocítia. Na trati bude veľa krátkych, no strmých úsekov,“ tvrdí novinár.

„Posledných 90 kilometrov šiestej etapy sa ide hore-dole, ako na horskej dráhe. Nemyslím si, že Sagan vydrží v prvej skupine, pretože sa bude veľa útočiť, vrchári budú naháňať sekundy. Posledná etapa, to sú iba kopce – krátke, ale strmé. V posledných rokoch sa takéto etapy končili nervóznym bojom v malých skupinkách,“ dodáva Gadzala.

Profil pondelkovej tretej etapy. Foto – tourdepologne.pl

Majka sa bude chcieť predviesť

Tím Bora-Hansgrohe má v Poľsku silnú zostavu a viacero možností, ako bojovať o umiestnenie v celkovom poradí. Výbornými vrchármi sú Patrik Konrad, Gregor Mühlberger a, samozrejme, Rafal Majka.

Poliak sa na Tour de France, rovnako ako Sagan, nedostal do Paríža, keďže odstúpil po páde v deviatej etape. Preteky Okolo Poľska už vyhral celkovo v roku 2014. K celkovému triumfu sa priblížil aj v etape na Štrbské pleso, ktorú vyhral.

Po páde na Tour de France sa Majka zameral na blížiacu sa Vueltu. „Cíti sa dobre, na Vuelte bude chcieť zaútočiť na pódium. Je hladný po úspechu a v španielskych podmienkach preteká skvele. Nebudem prekvapený, ak bude na Vuelte lepší než cyklisti, ktorí išli na jar na Giro d´Italia,“ myslí si Pawel Gadzala.

„Čo sa týka Poľska, nebude sa iba viezť. Majka je šoumen, pred domácim publikom sa bude chcieť predviesť, takže určite bude útočiť. Pred Vueltou si potrebuje otestovať nohy,“ dodáva poľský novinár.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Peter Sagan

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie