Denník N

Američania zaradili venezuelského prezidenta k najhorším diktátorom na svete, krajina je v chaose

Venezuelská Národná garda naháňala minulý týždeň protivládnych demonštrantov. Foto – TASR/AP
Venezuelská Národná garda naháňala minulý týždeň protivládnych demonštrantov. Foto – TASR/AP

Jedna z najbohatších krajín Južnej Ameriky je v rozklade.

Americká vláda uvalila sankcie na venezuelského prezidenta Nicolása Madura. Znamená to, že zmrazila jeho účty v USA a zakázala svojim občanom a firmám, aby s ním obchodovali. Takéto sankcie sú v súčasnosti uvalené len na lídrov Sýrie, Severnej Kórey a Zimbabwe.

Maduro sa tak dostal do skupiny najhorších diktátorov na svete. Opozícia vo Venezuele hovorí, že oprávnene. Krajina sa pomaly mení na diktatúru a podľa všetkého zmanipulované voľby do Ústavodarného zhromaždenia, ktoré sa konali v nedeľu, celý proces len urýchlia.

Nenastrašia ho

Práve tieto voľby boli pre Američanov potvrdením toho, že na Madura treba udrieť. On sa však len smeje. „Sankcie od impéria ma nenastrašia,“ hovorí a aj odborníci potvrdzujú, že ide o symbolický krok.

V hre je podľa amerických médií však aj embargo na dovoz venezuelskej ropy. To by na štát, ktorý prakticky nemá iný zdroj príjmov, malo zdrvujúci následok. Odniesli by si to hlavne občania už teraz zlomení biedou, zlyhávajúcim zdravotným a sociálnym systémom a rastúcou násilnou aj ekonomickou kriminalitou.

Ropné sankcie by podľa expertov tiež mohli viesť k radikalizácii venezuelskej ulice a až k občianskej vojne, pretože Maduro by proti opozícii a jej prívržencom mohol nasadiť drakonické opatrenia.

Nedá sa vylúčiť ani v Latinskej Amerike nie neobvyklý scenár, keď by sa opozícia pokúsila o zvrhnutie režimu a usilovala by sa o medzinárodnú podporu. „Na to by vláda reagovala tak, že by poslala lídrov opozície do basy. Je to špirála, ktorá tlačí Venezuelu dole,“ povedal CNN Eric Farnsworth z Americkej rady.

Na Madura uvalili USA sankcie, aké majú len traja lídri štátov sveta. Foto – TASR/AP

Vyhlásenie ropných sankcií je navyše riskantné: jednak by zdvihlo ceny ropy na svetových trhoch a potom by Madurovi dalo do rúk silný argument – za to, čo sa deje vo Venezuele, sú zodpovedné sankcie a tí, čo ich vyhlásili.

Anarchia

Kedysi jedna z najbohatších krajín regiónu je v rozklade. Prudký pokles cien ropy skombinovaný s amatérskou ekonomickou politikou prezidenta Madura a jeho tendencie pristupovať ostro k opozícii a v poslednom čase aj k občanom (od začiatku roka pri demonštráciách zahynuli desiatky ľudí) krajinu vedú k anarchii.

Dnes existujú prakticky dve Venezuely, Madurova a opozičná. Kým Madurovi sympatizanti vo voľbách podporili myšlienku prepísania ústavy a rozpustenia nateraz prevažne opozičného Národného zhromaždenia, voliči opozície dva týždne predtým v neoficiálnom referende tento nápad odmietli.

Rozdelený je aj svet. Výsledky nedeľných volieb nepovažujú za dôveryhodné Európska únia ani USA, naopak, Rusko, Kuba, Nikaragua a Bolívia podporujú Madura.

Protivládna demonštrácia v Caracase. Foto – TASR/AP

Maduro si celý plán na zmenu ústavy vymyslel preto, aby si upevnil moc. Ide len o  pokračovanie rozkladu venezuelských inštitúcií, pri ktorom mu vďačne asistuje najvyšší súd.

„Maduro si potrebuje naplniť svoje diktátorské ambície,“ komentovala v BBC generálna prokurátorka Louisa Ortegová, jedna z najostrejších kritičiek prezidenta. O jej zosadenie sa Maduro tiež usiluje.

Zámer prepísať ústavu sa však nepáči len opozícii, ale ani členom socialistickej strany, ktorí mali blízko k Madurovmu predchodcovi Hugovi Chávezovi. Podľa nich mal bývalý líder k ústave až posvätný vzťah a opakovane sa vyjadroval, že jedinou cestou, ako ju zmeniť, je cez referendum všetkých občanov. Maduro, ktorému ide o politické prežitie, ignoruje aj tieto hlasy.

Čo bude

Venezuelu čakajú dni, týždne a možno aj mesiace neistoty, násilia, prenasledovania opozície, ale aj jej radikalizácie. Ustúpiť sa nechystá ani jedna strana a obe volia čoraz extrémnejšie metódy a napriek rečiam o národe nie sú pripravené na kompromisy či rokovania, o ktoré sa pokúša napríklad španielska vláda.

Ľudia chodia okolo barikád protivládnych demonštrantov. Foto – TASR/AP

„Obe strany si myslia, že to majú pod kontrolou. Obe si myslia, že idú zničiť tú druhú. Takéto vzájomné ničenie nemá nič spoločné s tým, ako vyriešiť problémy s infláciou, chudobou, či nedostatkom liekov, ktoré kvária Venezuelu,“ hovorí podľa BBC politológ Luis Vicente León.

Očakáva, že situácia v krajine sa bude ešte zhoršovať a po totálnej kríze nastane pomalá zmena k lepšiemu. Kedy a ako k tomu dôjde, si netrúfa odhadnúť. Dôležité bude aj to, ako zareaguje medzinárodné spoločenstvo. To je však nejednotné.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie