Denník N

Na bicykli si pichajú inzulín a snívajú o Tour de France. So Saganom preteká tím diabetikov

Na pretekoch Okolo Poľska štartuje aj tím Novo Nordisk. Jeho jazdcov medzi najlepšími nenájdete, no aj tak sú inšpiráciou – každému z nich v minulosti diagnostikovali cukrovku.

V pelotóne pretekov Okolo Poľska sa popri Petrovi Saganovi a ďalších hviezdach mihá sedmička jazdcov v bielych dresoch s výrazným nápisom Meníme diabetes. Tím Novo Nordisk pozostáva výhradne z cyklistov, ktorí trpia cukrovkou typu 1.

Športovanie pri vzácnejšej forme diabetu so sebou nesie možné riziká a vyžaduje sústavnú kontrolu organizmu. Ani to však neodradilo výkonného riaditeľa tímu Phila Southerlanda od toho, aby v mladosti vysadol na bicykel.

„Keď som mal sedem mesiacov, mojej mame povedali, že v dvadsiatich piatich budem buď slepý, alebo mŕtvy,“ povedal Southerland v rozhovore pre diabetesdaily.com.

Američan si postupne vybudoval vzťah k cyklistike a naučil sa porozumieť potrebám svojho tela. „Bicykloval som viac a viac, až som si uvedomil, že je to dobré pre kontrolu hladiny cukru v mojej krvi. Obzvlášť, ak som chcel jesť sladkosti. Zvykol som zjesť tyčinku Snickers a ísť potom na bicykel,“ opisoval Southerland svoje cyklistické začiatky.

Čo znamená jazdiť s cukrovkou?

Už iba diabetici

Phil Southerland napriek diabetu vyhral niekoľko amatérskych pretekov a spoločne s priateľom Joeom Eldridgeom prišli s nápadom vytvoriť cyklistický tím cukrovkárov. V roku 2006 dali dohromady skupinu ôsmich cyklistov s cukrovkou, ktorých poslali na vytrvalostné preteky Race Across America.

Diabetici nielenže preteky dokončili, ale v rokoch 2007, 2009 a 2010 dokonca vyhrali súťaž tímov. Zoskupenie s názvom Type 1 upútalo pozornosť a postupne sa rozrástlo o diabetikov bežcov a triatlonistov.

Southerland sa po niekoľkých úspechoch rozhodol pre vytvorenie profesionálneho cyklistického tímu, zloženého z jazdcov s cukrovkou i bez nej. V roku 2012 sa však Southerland spojil s dánskou farmaceutickou spoločnosťou Novo Nordisk, a vytvorili profesionálny cyklistický tím, ktorého členmi sú výhradne diabetici.

Tím diabetikov v súčasnosti preteká s licenciou kontinentálneho tímu UCI a čoraz častejšie sa objavuje aj na významných podujatiach World Tour. Tím pravidelne štartuje na pretekoch Okolo Kalifornie, Tirreno-Adriatico, Miláno – San Remo či Okolo Poľska.

Záležitosť života a smrti

Tím Novo Nordisk inšpiruje k športovaniu množstvo ľudí trpiacich cukrovkou, no v cyklistických pelotónoch ho privítali aj rozporuplné reakcie. Cyklisti totiž súťažia s výnimkou od Svetovej antidopingovej agentúry WADA.

Zo zdravotných dôvodov tak môžu, a zároveň i musia užívať inzulín, ktorý je na listine zakázaných látok. „Je to jednoduché. Nezneužívame túto výnimku. Nezlepšujeme si výkonnosť. Pre nás je to doslova otázka života a smrti – ak tie látky neužijeme, zomrieme,“ povedal pre The Guardian írsky cyklista Stephen Clancy.

„Myslím si, že by bolo nespravodlivé, keby som nemal nárok na výnimku. A, odhliadnuc od zdravotných dôvodov, zničilo by to aj naše sny,“ dodal Clancy.

Po dopingových škandáloch v cyklistike je pochopiteľné, že antidopingové výnimky vzbudzujú pochybnosti. V septembri minulého roku ruskí hackeri odhalili, že so zdravotnými výnimkami pretekali aj Bradley Wiggins či Chris Froome.

„Ak máte problémy s vašou chorobou, potom by ste nemali súťažiť,“ kritizoval tím Sky pred štartom vlaňajších MS André Greipel. Príbeh tímu Novo Nordisk však dokazuje, že zdravotné výnimky sú nevyhnutné, i keď cyklista pichajúci si počas jazdy inzulín môže prilákať nevraživé pohľady.

Cyklisti si totiž monitorujú hladinu cukru v krvi pomocou podkožných senzorov – ak sa hladina zníži, musia zjesť cukry. Ak sa zvýši, musia ju počas jazdy regulovať použitím pumpy alebo injekcie inzulínu.

Cieľ tímu? Tour de France do roku 2021

Tím diabetikov v roku 2015 výrazne poskočil vo svetovom rebríčku. Španiel Javier Mejías, bývalý účastník španielskej Vuelty, napríklad skončil na celkovom desiatom mieste na silne obsadených pretekoch Okolo Turecka.

Nasledujúce mesiace však boli pre tím náročné. Pätnásť z osemnástich jazdcov trpelo zraneniami a zdravotnými problémami, a tak prišli o časť sezóny.

V roku 2016 Novo Nordisk zaznamenal na pretekoch iba jedno víťazstvo a dve pódiové umiestnenia, čo bol oproti minulosti taktiež pokles. Šéf tímu Phil Southerland si uvedomuje, že jeho jazdci sú v tejto sezóne pod tlakom.

„Sme v poslednom roku zmluvy s Novo Nordiskom, takže potrebujeme mať výsledky,“ povedal Southerland pre velonews.com. „Cyklistické médiá počuli náš príbeh už tisíckrát, čo je skvelé, no potrebujeme výsledky. Pôjdeme jednoznačným smerom a budeme pracovať ako tím World Tour,“ dodal.

Hlavným cieľom tímu Novo Nordisk je v budúcnosti dostať pozvánku na Tour de France a poslať diabetických cyklistov na najslávnejšie preteky sveta. Vedenie si vytýčilo aj konkrétny dátum. Stihnúť to chcú do roku 2021 – stého výročia objavenia inzulínu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie