Denník N

Plavčanovi úradníci dali päť miliónov firme právnika štátnej grantovej agentúry

Minister školstva Peter Plavčan. Foto N – Tomáš Benedikovič
Minister školstva Peter Plavčan. Foto N – Tomáš Benedikovič

Neznáma firma z River Parku sa dostane k obrovskej eurofondovej zákazke, jej majiteľ robí pre Plavčanových nominantov.

Rozdeľovanie eurofondov na vedu a výskum nominantmi ministra školstva za SNS Petra Plavčana ukazuje na ďalšie zvláštne projekty súkromných firiem, ktoré dostanú peniaze namiesto vysokých škôl. Jedným z nich je štedro podporený projekt málo známej IT firmy Glass Way, ktorá sídli v komplexe River Park na nábreží Dunaja.

Projekt s názvom „Vedecko-technická platforma určená pre výskum, návrh, vývoj a testovanie procesov krízového manažmentu vo verejnej správe“ vybrala eurofondová Výskumná agentúra, ktorú riadia Plavčanovi ľudia, a firme Glass Way pridelila obrovskú sumu – vyše 5,1 milióna eur.

Okrem vysokej sumy je zvláštne aj to, že si firma hneď po podpise zmluvy na veľkú väčšinu z tohto projektu začala zháňať subdodávateľa. Na projekt upozornila ako prvá poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová.

„Predpokladaná hodnota zákazky vo verejnom obstarávaní bola stanovená na 4,45 milióna eur bez DPH, ide však o maximálnu možnú cenu,“ napísala o tendri na subdodávateľa prevádzková riaditeľka Glass Way Mirka Rohal. S DPH teda ide o viac ako 5,3 milióna eur a celková výška projektu vrátane 5,1-miliónovej dotácie je 5,66 milióna eur. Rohal vysvetľuje, že za túto čiastku si idú prenajať „robustnú informačno-komunikačnú platformu“, ktorá podľa nej bude „základným predpokladom na realizáciu výskumno-vývojových aktivít projektu“.

Štát zaplatí a potom opäť kúpi?

Keďže firma ešte len vyhlásila verejné obstarávanie, nie je jasné, kto sa nakoniec k obrovským peniazom z eurofondov takto sprostredkovane dostane. Už zo zadania je však jasné, kto môže byť klientom Glass Way – opäť len štát, pre ktorý je platforma na „krízový manažment“ určená. „Výstup výskumného projektu tak má slúžiť najmä pre inštitúcie verejnej správy, ktoré môžu na základe získaných poznatkov z výskumu aplikovať a prispôsobiť riešenie na zvolenú krízovú oblasť,“ píše riaditeľka Rohal. Štát tak najprv vývoj cez eurofondy zaplatí a potom by si mal systém zrejme od firmy odkúpiť.

Čo má byť vlastne výsledkom projektu? Technická platforma, ktorá má napríklad pomôcť pri krízovom manažmente. „Môže ísť napríklad o kompletný scenár riešenia záplavy v obci,“ vysvetľuje bez podrobností Rohal.

Jediným majiteľom spoločnosti je právnik Pavol Rohutný. Ten sa podľa verejne dostupných údajov živí hlavne ako advokát a Glass Way kúpil až minulý rok v apríli.

Zaujímavé je, pre koho Rohutný od mája tohto roka pracuje. Podpísal zmluvu s inou eurofondovou agentúrou, ktorá patrí opäť pod Petra Plavčana. Rohutný od Agentúry na podporu výskumu a vývoja bude dostávať 1700 eur mesačne za právne služby.

Advokát zmluvu podpísal so šéfom agentúry Pavlom Balžankom, ktorého zástupkyňou je Anna Ďurfina – bývalá koncipientka šéfa SNS Andreja Danka a dcéra šéfa služobného úradu ministerstva obrany Jána Hoľka.

Indície vedú k Anextu

Zaujímavé sú aj väzby neznámej firmy Glass Way. Na svojom webe neuvádza mená žiadnych zamestnancov – dokonca ani riaditeľa. Jediné mená, ktoré sa k nej dajú dohľadať, sú mená pracovníkov, ktorí by mali na projekte z eurofondov pracovať.

„Kľúčovým vedeckovýskumným pracovníkom“ projektu má byť Peter Chromčák. Človek s rovnakým menom si na webe vo svojom životopise uvádza osemročnú prácu pre IT spoločnosť Anext, ktorú médiá aj niektorí politici roky spájajú s exministrom dopravy a financií Jánom Počiatkom. Sám expolitik i vedenie Anextu prepojenia odmietajú. Firma za Počiatkovho ministrovania zarábala na štátnych železniciach, Štatistickom úrade SR či v Centre vedecko-technických informácií SR.

Prevádzková riaditeľka Glass Way Denníku N odpísala, že Peter Chromčák nie je zamestnancom Anextu. Na otázky, či s touto firmou spolupracujú, spolupracovali, alebo s ňou počítajú ako so subdodávateľom, Rohal neodpovedala.

V registri partnerov verejného sektora, ktorý má odhaľovať vlastnícke pozadie firiem obchodujúcich so štátom, sa pri Glass Way ako „oprávnená osoba“ uvádza firma Svitok a spol., s. r. o. Táto spoločnosť a jej majiteľ Peter Svitok sú niekoľko dní majiteľmi ďalšej IT firmy, Brain:IT, ktorú ešte do konca mája tohto roka vlastnil bývalý manažér Anextu Martin Basila, ktorý pracoval napríklad aj na rozsiahlom projekte pre štát e-Health.

Spoločnosť Glass Way, ktorá sa predtým volala Financial Project, vlastnil do minulého roka Martin Paták. Človek s rovnakým menom bol za firmu Anext účastníkom tohoročného IT kongresu ITAPA.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Eurofondy v školstve

Slovensko

Teraz najčítanejšie