Denník N

Facebookom sa šíri fotka ženy, ktorá sa v Poprade kúpala v burkinách, akvapark ju bráni

Žena v burkinách na kalifornskej pláži Newport Beach. Ilustračné foto – TASR
Žena v burkinách na kalifornskej pláži Newport Beach. Ilustračné foto – TASR

Burkiny spĺňajú hygienické štandardy a my sme povinní rešpektovať všetkých ľudí bez ohľadu na ich vierovyznanie, vysvetľuje AquaCity Poprad. Ženy sa v útočnej diskusii mnohí ľudia zastali.

Stránka „Hrdí vlastenci, hrdí Slováci“ patrí na Facebooku k tým menším, odoberajú ju necelé dve tisícky ľudí. Jeden z jej posledných postov z pondelka sa však virálne šíri celým slovenským Facebookom. Má už tri tisícky zdieľaní, stovky reakcií a komentárov.

Zobrazuje fotku ženy, ktorá sa podľa jej neznámeho autora kúpala v popradskom akvaparku v takzvaných burkinách, moslimských plavkách, ktoré zahaľujú celé telo.

„To, čo sme ešte pred nedávnom videli len na fotkách zo západnej Európy, máme už aj v Poprade,“ píše sa v statuse k fotke. „Takáto hygiena v čiernych handrách a v 30-stupňových teplotách je určite v poriadku. Zbohom, Aquacity, nikdy viac,“ končí sa popis admina stránky.

https://www.facebook.com/HrdyVlastenec/photos/a.1308440595918667.1073741828.1308313579264702/1452623304833728/?type=3&theater

Akvapark: Burkiny spĺňajú štandardy

Pod fotkou sa strhla búrlivá diskusia, v ktorej sa veľa ľudí ženy zastalo, vrátane jedného človeka priamo z Tatier.

„Túto paniu som obsluhoval v infocentre v Tatrách a môžem povedať, že bola slušná, milá a vôbec som z nej nemal pocit, že by nebola čistotná,“ napísal.

„Pochádza zo Singapuru, v Nemecku žije 8 rokov a za manžela má Nemca. Ak by to nejakého rasistu zaujímalo, tak ten Nemec bol biely ako vápno. Vychádzajúc z predsudkov, ktoré o moslimoch máme, myslím si, že moslim nebol a ona bola zahalená z vlastného presvedčenia a nie preto, že ju niekto doma do toho núti.“

Areál popradského akvaparku. Foto – AquaCity Poprad

Admin stránky argumentoval najmä hygienickými štandardmi, ktoré podľa neho burkiny nespĺňajú.

Lucia Blašková z AquaCity Poprad hovorí, že to tak nie je. „Naša spoločnosť ako prevádzkovateľ služieb v cestovnom ruchu je povinná rešpektovať všetkých ľudí bez ohľadu na vierovyznanie alebo farbu pleti,“ odpísala.

„Je však viac ako nutné, aby všetci naši návštevníci rešpektovali hygienické štandardy. Je povolené kúpať sa len vo vhodnom oblečení, a to buď v plaveckom, alebo neoprénovom. Žena na zverejnenej fotografii má na sebe moslimské kúpacie oblečenie, ktoré spĺňa všetky štandardy.“

Na prípad z popradského akvaparku už vznikla aj ironická reakcia, ktorá ukazuje, ako sa kedysi kúpali slovenské ženy.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10212144659405048&set=p.10212144659405048&type=3&theater

Burkiny sú témou v Česku aj na Západe

Už na začiatku leta sa strhla debata o burkinách aj v susednom Česku. Na Facebooku sa totiž objavili fotky žien, ktoré sa v týchto moslimských plavkách kúpali v najväčšom českom akvaparku v Čestliciach neďaleko Prahy.

Akvapark vtedy dostal desiatky sťažností, no jeho vedenie napriek kritike vysvetľovalo, že burkiny sú vyrobené z materiálov, ktoré sú vhodné na kúpanie. Burkiny sú povolené aj v ďalších českých akvaparkoch, napríklad v Tepliciach či Prahe.

Naopak, ešte začiatkom roka zakázali burkiny na kúpalisku v meste Litoměřice. Vicestarosta mesta Karel Krejza argumentoval napríklad tým, že na kúpalisku nepovoľujú ani voľné bermudové plavky pre pánov. Priznal však, že zákaz má aj politický rozmer.

„Radikálni islamisti urobili islamu medvediu službu a vyvolali nepríjemné asociácie – keď vidíte zahalenú ženu, majú naši občania obavy. Ani mne to nie je príjemné, i keď som v moslimskom svete strávil veľa času a vôbec som sa tam necítil zle. Neviem, prečo by sme mali našich občanov stresovať,“ vysvetľoval pre idnes.cz.

Vlani v lete zakázali burkiny na verejných plážach v troch desiatkach francúzskych miest. Predstavitelia samospráv argumentovali, že plavky priveľmi zdôrazňujú príslušnosť k islamu, čo odporuje sekulárnym tradíciám francúzskej republiky. Súdy však neskôr niektoré z týchto zákazov zrušili.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie