Denník N

Rozlúčka Bolta, šprint Volka aj šanca na svetové rekordy. Čo sa oplatí sledovať na atletickom šampionáte

Usain Bolt šprintuje vedľa Slováka Jána Volka na Zlatej tretre v Ostrave. Foto – AP.
Usain Bolt šprintuje vedľa Slováka Jána Volka na Zlatej tretre v Ostrave. Foto – AP.

Na svetový šampionát sa kvalifikovalo len deväť šprintérov z Európy a Slovák Ján Volko je jedným z nich. V Londýne možno pobeží vedľa Usaina Bolta, ktorý sa na šampionáte lúči s kariérou.

Má úspešnejšiu kariéru ako ktorýkoľvek atlét pred ním, vo veku 30 rokov sa s ňou však definitívne rozlúči.

Jamajský šprintér Usain Bolt pobeží na majstrovstvách sveta v Londýne svoje posledné veľké preteky a jeho športová rozlúčka bude bezpochyby vrcholom atletického šampionátu. Ten sa začína už v piatok.

Štartovať na ňom bude aj talentovaný slovenský šprintér Ján Volko, ktorý sa predstaví v behoch na 100 aj 200 metrov a nie je bez šance na postup do semifinále.

Mimoriadne sledované bude aj mužské finále v behu na 400 metrov a ženské finále v hode kladivom. Juhoafričan Wayde Van Niekerk a Anita Włodarczyková z Poľska majú reálnu šancu na prekonanie svetového rekordu.

Vždy víťazil, hoci o ňom pochybovali

„Stále som najrýchlejší, o tom niet pochýb. Verím vo svoje schopnosti,“ vravel pred šampionátom tradične sebavedomý Usain Bolt. Nemá ideálnu sezónu a s výkonom 9,95 s je v tohtoročných tabuľkách na delenom siedmom mieste.

Sebavedomie Bolta je však oprávnené a Jamajčan je napriek slabším výkonom hlavným adeptom na zisk zlatej medaily. Podobné pochybnosti o svojej forme počúval v minulosti pred viacerými vrcholnými podujatiami, pričom každé z nich sa skončilo rovnakým výsledkom ‒ víťazstvom Usaina.

Bolt si beží po zlato na olympiáde v Londýne v roku 2012. Foto – AP.

Ak by Jamajčan získal zlato v behu na 100 metrov aj v Londýne, dosiahol by svoje dvanáste prvenstvo na majstrovstvách sveta. Navyše, toto číslo nemusí byť konečné.

Bolt síce v Londýne neštartuje v behu na 200 metrov, ktorý od roku 2009 na MS vždy vyhral, po najkratšom individuálnom šprinte sa však predstaví v jamajskej štafete na 4×100 metrov, ktorá bude takisto ašpirovať na zisk zlata.

Jamajčan má na britskú metropolu výborné spomienky, keďže v roku 2012 tu vo výbornej atmosfére vyhral tri zlaté olympijské medaily. Vypredaný štadión a žičlivá atmosféra sa očakáva aj na svetovom šampionáte.

Osemnásobného olympijského víťaza uvidíme bežať už v piatok o 21.20, keď sú na programe rozbehy na 100 metrov. Semifinále 100-ky sa beží v sobotu o 20:05 a finále najkratšieho šprintu sa začína o 22:45.

Vysmiaty Usain Bolt pred svetovým šampionátom v Londýne 2017. Foto – AP.

Volko s ambicióznym cieľom

Nie je vylúčené, že v jednom behu pobeží vedľa Usaina Bolta aj Slovák Ján Volko. Dvojnásobný medailista z nedávnych majstrovstiev Európy do 23 rokov bude štartovať v behoch na 100 aj 200 metrov a pred šampionátom si stanovil ambiciózny cieľ ‒ v oboch disciplínach postúpiť do semifinále medzi najlepšiu 24-ku a priblížiť sa výkonmi k vlastným národným rekordom.

Volko však určite nebude adeptom na finále, čo by mu mohlo psychicky pomôcť. „Je to vždy jednoduchšie, hoci stres niekedy dokáže vnútorne nabudiť. Bude dosť impulzov, ktoré ma vyburcujú, a taktiež dostatočne silná pretekárska konkurencia, ktorá vyhecuje,“ citovala Volka TASR pred odchodom na šampionát.

Dvadsaťročný Slovák je síce jasne najlepším šprintérom, akého sme kedy mali, jeho šance na postup do finále sú však prakticky nulové. Svetový a európsky šprint môžeme porovnávať len ťažko, čo najlepšie dokumentuje fakt, že na svetový šampionát sa kvalifikovalo len deväť šprintérov z Európy. Volko je jedným z nich.

 

Ján Volko so zlatom a striebrom, ktoré si vybojoval na ME do 23 rokov v behoch na 200 a na 100 metrov. Foto – TASR.

Národný rekord 10,16 s, ktorý Ján Volko zabehol v júni v behu na 100 metrov, je v tejto sezóne 86. najlepším výkonom na svete. V tohtoročných svetových tabuľkách v behu na 200 metrov patrí Volkovi s časom 20,33 s priečka číslo 48.

Volkov prvý šampionátový beh je na programe v piatok o 21.20, keď sa bežia rozbehy na 100 metrov. Rozbehy na 200 metrov sú na programe v pondelok od 19.30.

Zaujímavé momenty MS v atletike

Piatok (4. 8.)
  • Rozbehy na 100 m s Volkom a Boltom (21.20)
Sobota (5. 8.)
  • Mužské finále na 100 m (22.45)
Nedeľa (6. 8.)
  • Maratón mužov a žien (11.55 a 15.00)
  • Ženské finále na 100 m (22:50)
Pondelok (7. 8.)
  • Volko v rozbehoch na 200 m (19.30)
  • Ženské finále v kladive (20.00)
Utorok (8. 8.)
  • Mužské finále na 400 m (22:52)
Streda (9.8.)
  • Semifinále na 200 m (21:55)
  • Ženské finále 400 m (22:50)
Štvrtok (10. 8.)
  • Mužské finále na 200 m (22:52)
Piatok (11. 8)
  • Ženské finále na 200 m (22.50)
  • Mužské finále v kladive (M. Lomnický) (21.30)
Sobota (12. 8.)
  • Finále štafiet na 4 x 100 m (22.30)
Nedeľa (13. 8.)
  • Súťaže chodcov so slovenským zastúpením (od 8.45)

Tóth mohol získať zlato

Okrem Volka budú v Londýne štartovať aj ďalší slovenskí atléti, ich počet je však nižší ako v minulosti. Slovenskú výpravu doplnia kladivári Marcel Lomnický a Nikola Lomnická a chodci Mária Czaková a Dušan Majdán.

„Vzhľadom na očakávania celkový počet len piatich našich atlétov vyvoláva u mňa hlboké sklamanie,“ povedal pred odletom na šampionát šéftréner Slovenského atletického zväzu Martin Pupiš.

Situáciu zdôvodnil mnohými zraneniami, výmenou generácií, ktorá prišla po olympiáde v Riu de Janeiro, a takisto náročnosťou kvalifikačných limitov. Tie boli tentokrát ešte prísnejšie ako na minuloročnej olympiáde.

V Londýne mal byť jedným z adeptov na medailu aj olympijský víťaz v chôdzi Matej Tóth, IAAF mu však pre nezrovnalosti v biologickom pase pozastavila činnosť.

„Teraz čakáme, ako dopadne konanie u nás na Slovensku na disciplinárnej komisii, malo by byť v priebehu augusta. Potom sa uvidí, či bude nutné robiť ďalšie kroky. Pre samotnú IAAF je dôležité, aby vysvetlenie pre ňu bolo dostačujúce, predstavitelia WADA a IAAF sú o našom konaní informovaní a môžu byť aj účastníkmi pri celom vysvetľovaní. Z mojej strany môžem povedať len toľko, že Maťovi absolútne dôverujem,“ dodal Pupiš na adresu Tótha.

Martin Pupiš. Foto N –  Peter Kováč

Šanca na svetové rekordy

Nové svetové rekordy sú v atletike výnimočným momentom a v Londýne je reálna šanca, že sa ich dočkáme. Hlavnými adeptmi na vytvorenie nového svetového maxima sú Juhoameričan Wayde Van Niekerk a Poľka Anita Włodarczyková.

Van Niekerk vlani na olympiáde v Riu v behu na 400 metrov prekonal 19-ročný svetový rekord legendárneho Američana Michaela Johnsona a čas 43,03 s zabehol v najmenej výhodnej ôsmej dráhe.

Juhoafričan má tento rok výbornú formu, čo potvrdil aj na Zlatej tretre v Ostrave, na ktorej v behu na 300 metrov opäť prekonal Američana Johnsona a zabehol najrýchlejší čas histórie.

Ak finále, ktoré sa beží v utorok o 22.52, vyjde Van Niekerkovi podľa predstáv, prvýkrát v histórii môžeme vidieť 400-ku zabehnutú pod 43 sekúnd.

Wayde Van Niekerk po rekordnom behu na 300 metrov v Ostrave. Foto– AP.

O svetový rekord sa pokúsi aj Anita Włodarczyková, ktorá je jasnou favoritkou v hode kladivom. Poľská atlétka je držiteľkou aktuálneho svetového rekordu a k vlaňajšiemu maximu 82,98 m jej na domácich pretekoch v meste Cetniewo, ktoré sa konali 6 dní pred šampionátom, chýbalo jedenásť centimetrov.

Finále ženského kladiva sa začína v pondelok o 20.00, šancu naň má aj slovenská atlétka Nikola Lomnická, medzi mužmi by mohol príjemne prekvapiť jej brat Marcel.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie