Denník N

Špurtuje v šialenej pozícii, Sagan si s ním nevie dať rady

Špurtuje v nebezpečne vyzerajúcej pozícii, vykláňa sa ďaleko pred riadidlá a skláňa sa blízko k prednému kolesu. Austrálčan Caleb Ewan je pre nezameniteľný špurt považovaný za nástupcu Marka Cavendisha. Problémy s ním má aj Peter Sagan – tento rok ho v špurte porazil iba raz.

Ewanova aerodynamika:

Peter Sagan sa vďaka svojej univerzálnosti dokáže zapojiť do boja o víťazstvo takmer v každom type etapy – aj na rovine, aj v horách.

Vo svetových pelotónoch však predsa len sú jazdci, s ktorými sa v záveroch stretáva častejšie – v hromadných špurtoch je to Mark Cavendish či André Greipel, na klasikách napríklad Greg van Avermaet.

Na prebiehajúcich pretekoch Okolo Poľska si Sagan v závere už dvakrát zmeral sily s vychádzajúcou hviezdou špurtu Calebom Ewanom. Sagan uspel v prvej etape, drobný Austrálčan, ktorého porovnávajú s Markom Cavendishom, mu prehru vrátil vo štvrtej etape.

Pozícia Ewana v porovnaní s Greipelom:

Nový Cavendish

Dôvodom, prečo je iba 165-centimetrový Austrálčan tak často prirovnávaný k Markovi Cavendishovi, je jeho pozícia pri špurte. Ewan špurtuje v aerodynamickej pozícii s hlavou ďaleko pred riadidlami a tesne pri prednom kolese.

Tento typ špurtu je založený na nižšom odpore vzduchu, ktorý roky prináša úspechy aj Cavendishovi. Brit sa na začiatku kariéry podrobil testovaniu sily, ktorého výsledkom bolo, že by ani nemal byť profesionálnym cyklistom.

Silové typy ako Marcel Kittel či André Greipel vygenerujú pri špurte viac wattov, no dobrá pozícia v pelotóne i na bicykli je často dôležitejšia.

„Dnes je toľko skvelých špurtérov, že potrebujete každý malý detail, aby ste ich zdolali. Nižší odpor vzduchu vám dáva veľkú výhodu,“ povedal Caleb Ewan pre cyclingtips.com.

Nebezpečne vyzerajúci špurt natrénoval Ewan vo veternom tuneli. „Zvyčajne viac akcelerujem, keď som ešte vzpriamený, a potom, keď rozbehnem špurt, postupne klesám,“ vysvetlil Ewan.

Praktickú výhodu špurtu v nízkej pozícii opísal pre web sportsscientists.com výskumník Paolo Menaspa. „Desaťpercentná redukcia môže viesť k viac než trojmetrovej výhode počas štrnástich sekúnd špurtu,“ uviedol.

„Je zrejmé, prečo neexistujú vzájomné vzťahy medzi absolútnou silou a výsledkami pretekov,“ dodal.

Ewanov špurt z kamery na jeho bicykli:

V špurtoch 5:1 pre Ewana

S novou špurtérskou hviezdou má Peter Sagan v aktuálnej sezóne veľké problémy. Vlani sa na pretekoch stretli dohromady pätnásťkrát, no Ewan Sagana porazil iba raz.

Tento rok je síce vzájomná bilancia podľa štatistického portálu cqranking.com 9:7 pre Sagana, no v priamych súbojoch uspel Slovák zatiaľ len raz.

Po prvý raz sa stretli na začiatku sezóny na austrálskych pretekoch Tour Down Under. Pred ich štartom sa ešte konalo jednodňové kritérium People’s Choice Classic, ktoré vyhral Ewan pred druhým Saganom. Na samotných etapových pretekoch Austrálčan dominoval špurtérom. Vyhral štyri zo šiestich etáp, pričom trikrát na druhé miesto odsunul práve Sagana.

Sagan po prvý raz Ewana porazil v prvej etape pretekov Okolo Poľska, Austrálčan mu prehru vrátil vo štvrtej etape. Celková bilancia ich špurtérskych duelov tak zatiaľ vyznieva jasne v prospech Ewana – zo šiestich špurtov porazil Sagana päťkrát.

23-ročný Austrálčan však zaostáva na klasikách, a, podobne ako mnohí iní čistokrvní špurtéri, má obrovské ťažkosti v horách. V minulosti štartoval raz na španielskej Vuelte a dvakrát na Giro d’Italia. Vyhral síce dve etapy, no ani raz preteky Grand Tour nedokončil.

Sagan (vzadu) vs Ewan v prvej etape Okolo Poľska. Foto – Peter Genda

Oslavoval predčasne, predbehol ho Kittel

Caleb Ewan patrí bezpochyby medzi najtalentovanejších špurtérov na svete, veď vo svojich 23 rokoch má na konte rovnaký počet profesionálnych víťazstiev. Mohlo ich byť ešte viac, ak by sa nedopúšťal začiatočníckych chýb.

Na májovom Giro d’Italia napríklad v jednom z dojazdov vrazil do Fernanda Gaviriu, pričom si vyzul tretru z pedála, a nemohol sa zapojiť do špurtu. „Ak mám byť úprimný, som z toho zničený,“ hovoril nešťastný Ewan pre cyclingnews.com.

Ešte viac frustrácie však mladý Austrálčan zažil na februárových pretekoch Okolo Abú Zabí, na ktorých sa stretol aj s Markom Cavendishom, Andrém Greipelom a Marcelom Kittelom. V druhej etape už Ewan dvíhal ruky nad hlavu, no na páske ho vyškolil skúsenejší Kittel.

„Bolo to trochu trápne, viac než čokoľvek. Musím sa vrátiť k svojmu tímu a vysvetliť, čo som urobil,“ hovoril Ewan pre Cycling Weekly. „Nevidel som ho prichádzať, bola to obrovská začiatočnícka chyba,“ dodal.

Už o dva dni neskôr však Ewan v Abú Zabí vyhral poslednú etapu. V špurte zdolal aj Marka Cavendisha, cyklistu, ktorého nástupcom by mal byť práve on. „Caleb bol dnes najsilnejší. Naozaj som naňho nemal,“ povedal Cavendish pre cyclingnews.com.

Predčasné oslavy:

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Peter Sagan

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie