Denník N

Najväčšia nádej pre slobodný svet? Americké médiá oslavujú Trudeaua, Kanaďania nadšenie brzdia

Justin Trudeau sa stal pre Američanov symbolom všetkého, čím ich prezident nie je. Kanadskí novinári však upozorňujú, že pohľad zahraničia na kanadského premiéra je skreslený.

Má vyhrnuté rukávy, opiera sa o stôl a odzbrojujúco sa usmieva. Titulku nového čísla magazínu Rolling Stone dopĺňa otázka „Prečo nemôže byť naším prezidentom?“

Je na nej Justin Trudeau, kanadský premiér, ktorého americké médiá označujú za „anti-Trumpa“ a často ho ponúkajú ako vzor toho, ako by sa mal správať najvyššie postavený politik v krajine.

Trudeau je vskutku opakom Donalda Trumpa – je liberál, otvorene sa označuje za feministu, podporuje práva LGBT komunity a je za to, aby Kanada pomáhala utečencom. Okrem toho je pomerne mladý, atraktívny a na verejnosti sa prezentuje ako progresívny politik novej generácie.

K novej generácii politikov síce patrí aj Trump (nikdy predtým nezastával žiadnu volenú funkciu), no na rozdiel od kanadského premiéra často čelí kritike za to, že je vulgárny, xenofóbny a neohrabaný pri stretnutiach so svojimi kolegami zo zahraničia.

Trumpovi v súčasnosti dôveruje len 37,8 percenta Američanov a podľa prieskumov je v USA populárnejší práve Justin Trudeau. Prieskum však ukázal aj to, že polovica obyvateľov USA Trudeaua vôbec nepozná.

Je za jeho úspechom iba dobré PR?

Rolling Stone o kanadskom premiérovi píše ako o hviezde zo severu a najväčšej nádeji pre slobodný svet. V dlhom profile oslavuje najmä jeho otvorenosť, liberálnosť a všetko, čo ho odlišuje od Donalda Trumpa.

„Rozpráva pokojným hlasom. Jeho tmavé vlasy majú prirodzenú farbu. Doma ho čaká očarujúca manželka a tri fotogenické deti, ktoré ešte nie sú dostatočne staré na to, aby mu na samite G20 zohrievali miesto alebo aby sa zaplietli do špionážneho škandálu,“ uvádza magazín narážajúc na amerického prezidenta.

Obálka, na ktorej je kanadský premiér, však priniesla kritiku zo strany kanadských konzervatívnych novinárov. Tí upozorňujú, že pohľad zvonku je vždy príjemnejší a tvrdia, že situácia v domácej politike ani zďaleka nie je taká ideálna, ako by sa mohla zdať ľuďom, ktorí nie sú spokojní so svojím vlastným lídrom.

Svet Trudeaua vidí najmä prostredníctvom jeho úspechov a vďaka dobrému PR ho vníma pozitívne. Fotografie, na ktorých sa Trudeau zúčastnil dúhového pochodu, obul si ponožky s motívom Hviezdnych vojen alebo tričko Stopárovho sprievodcu galaxiou, sa objavili v médiách po celom svete.

„Trudeau sa ukázal ako skvelé PR pre moju krajinu, ale neobmedzený obdiv, ktorý prichádza spoza južnej hranice, je trápny, plytký a uniká mu pointa,“ napísala pre Washington Post kanadská novinárka Jen Gersonová (pracuje v konzervatívnom National Post). Článok v Rolling Stone opisuje ako politickú erotiku. Podobný názor aj J. J. McCullough.

Jeho kritici hovoria, že Trudeauove sebaprezentačné schopnosti sú v skutočnosti väčšie ako tie politické. Vyčítajú mu, že vláda zatiaľ presadila iba dve desiatky zákonov, o polovicu menej ako tá predchádzajúca, hoci Trudeau v predvolebnej kampani sľuboval veľké zmeny.

Liberáli sa však bránia tým, že viaceré z nich boli zložité a dôležité. Navyše tvrdia, že za to môže zloženie senátu a neobmedzovanie debaty v parlamente, čo spôsobuje, že prijatie zákonov trvá dlhšie. Vláda argumentuje aj tým, že síce prijala menej zákonov ako jej predchodcovia, no to samo osebe nijako nepoškodilo kanadský štát a neviedlo k horšej funkčnosti inštitúcií.

Premiéra kritizujú aj za to, že na jednej strane presadzuje ochranu životného prostredia a vyzdvihuje Parížsku klimatickú dohodu, no zároveň podporuje stavbu ropovodov a environmentálne náročnú ťažbu ropy z dechtových pieskov.

„Žiadna krajina by nenechala v zemi ležať 173 miliárd barelov ropy, ak by ich našla na svojom území,“ vyhlásil Trudeau. Ich ťažba však podľa odborníkov skomplikuje dosahovanie cieľov, ktoré sú v Parížskej dohode.

Znížil dane a prijal utečencov

Iba kritika by však voči Trudeauvovi bola nespravodlivá. Pozorovatelia oceňujú jeho snahu legalizovať marihuanu, boj za ľudské práva aj prijímanie utečencov. Kanada počas jeho vlády prijala 40-tisíc utečencov, aj keď niektorí kritici hovoria, že v prípade takej obrovskej krajiny ide o malé číslo.

Aj Trudeauove vyjadrenia o solidarite a fotky, na ktorých víta utečencov, možno prezentovať ako PR, no v čase antiutečeneckých nálad a šírenia xenofóbnych názorov ide o dôležité gesto. Bez ohľadu na to, či sú Trudeauove skutočné úmysly iné.

Jeho vláda okrem toho znížila dane z príjmu pre strednú triedu a snaží sa pomôcť pôvodným obyvateľom Kanady. Schválila tiež masívne investície do infraštruktúry a podarilo sa jej dotiahnuť do konca obchodnú dohodu s EÚ (CETA).

Aj preto však Kanada vykáže trojnásobný deficit, ako pôvodne pred voľbami Trudeau sľuboval, za čo ho opozícia kritizuje.

Macronovo dvojča?

V podobnej pozícii ako Trudeau je aj Emmanuel Macron. Donedávna ešte neznámy politik získal vďaka víťazstvu nad Marine Le Penovou a kvalitnému politickému marketingu fanúšikov po celom svete.

Macron však po nástupe do úradu začal raziť pragmatickú politiku a francúzske médiá mu vyčítajú, že má občas až autoritárske tendencie. Kvôli prezidentovi už odstúpil generál de Villiers, ktorý nesúhlasil s jeho škrtmi v armáde. Jeho snaha znížiť výdavky, respektíve to, ako to chce urobiť, sa nepáči ani časti verejnosti.

Macronova popularita aj preto oproti voľbám klesla o 10 bodov. Momentálne má podobné čísla ako Trudeau, ktorého podporuje 53 percent obyvateľov Kanady.

Politická dynastia

Trudeau je syn bývalého kanadského premiéra Pierra Trudeaua. Má bakalársky titul z literatúry a učiteľstva, magistra nedokončil, pracoval ako inštruktor snowboardingu a učiteľ.

Do povedomia verejnosti sa dostal v roku 2000, keď predniesol príhovor na pohrebe svojho otca. Médiá aj verejnosť ho chválili a Trudeauovi predpovedali úspešnú politickú kariéru. O osem rokov neskôr bol zvolený do parlamentu.

V roku 2013 sa stal lídrom Liberálnej strany. Vo voľbách v roku 2015 jeho strana napokon dostala najviac hlasov – 39,5 percenta. Získala 184 kresiel, čo je o 150 viac ako štyri roky predtým.

Kanadský premiér Justin Trudeau pochoduje počas sprievodu homosexuálov na ulici v Toronte. Foto – TASR/AP

Po dvoch rokoch vlády by jeho stranu podľa aktuálnych prieskumov volilo 43 percent kanadských voličov. Druhí konzervatívci majú o 12 percent menej.

Jeho podporou nezamávala ani kauza, v ktorej kanadská vláda odškodnila odsúdeného teroristu Omara Khadra. Väzňovi z Guantanáma, ktorý ako neplnoletý v Afganistane granátom zabil amerického vojaka, štát zaplatí 10,5 milióna dolárov. Dôkazy, ktoré viedli k jeho odsúdeniu, boli totiž podľa kanadského najvyššieho súdu získané pod nátlakom.

Odškodnenie neschvaľuje až 71 percent Kanaďanov, vrátane väčšiny voličov liberálov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie