Denník N

Eurofondy od Plavčana dostala aj firma s kontaktom na Dankovu sivú eminenciu

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

K miliónom z eurofondov na vedu sa dostala aj malá IT firma, ktorá už uspela vo veľkom štátnom tendri s firmou Jána Hoľka, blízkeho človeka Andreja Danka a šéfa úradu ministerstva obrany

V okolí šéfa služobného úradu ministerstva obrany a sivej eminencie Slovenskej národnej strany Jána Hoľka pribúdajú úspešné projekty, ktoré sa môžu tešiť na veľké čiastky z verejných zdrojov.

Len nedávno Denník N informoval, že sa Hoľkova firma Sofos v konzorciu s málo známou firmou MindIT dostala do finálneho boja o viac ako 30-miliónovú zákazku. Teraz je zrejmé, že MindIT má čerpať nenávratný príspevok viac ako 3,1 milióna eur z eurofondov na vedu, ktoré delia nominanti SNS.

Hoľko patrí k ľuďom z najužšieho okruhu Andreja Danka. Je to jeho dlhoročný známy a bývalý sused z Alžbetinho Dvora. Na ministerstve obrany ho považujú za človeka s obrovským vplyvom a známy je aj tým, že roky podnikal s posledným šéfom ŠtB Alojzom Lorencom.

Keď Denník N v prvej polovici júla zverejnil text o Hoľkovi, Sofose, MindIT a zákazke za 30 miliónov v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby (NASES), šéf služobného úradu bol jediným konečným užívateľom výhod Sofosu, teda človekom, ktorý z nej ako jediný mohol vyberať zisky. K 24. júlu 2017 sa situácia zmenila a konečným užívateľom výhod už je Agáta Hoľková, čo je podľa bydliska a dátumu narodenia zrejme jeho blízka príbuzná. V orgánoch firmy je aj jeho ďalší príbuzný.

Ján Hoľko (v strede) je verejnosti takmer neznámy, ministra Petra Gajdoša (vpravo) však často sprevádza pri dôležitých vystúpeniach. Foto – MOSR

Chcú spracovať neštruktúrovaný obsah

Firma MindIT dostane z eurofondov peniaze na „Výskum v oblasti automatizovaného spracovania neštruktúrovaného obsahu“.

Firma to vysvetľuje tak, že má ísť o spracovanie neštruktúrovaných digitálnych údajov vo forme audio, video súborov a textových dokumentov „s využitím hlbokého strojového učenia“ a cieľom projektu je posilniť spoločnosti, ktoré systém budú využívať.

MindIT je malá a málo známa IT firma z Banskej Bystrice, ktorá mala minulý rok podľa portálu finstat.sk obrat 617-tisíc a rok pred tým 729-tisíc eur. Viac ako 3,1 milióna z eurofondov na výskumný projekt a šanca, že produkt výskumu by navyše mohla neskôr speňažiť, je tak pre ňu životný úspech.

Ako partnerov projektu si firma uvádza Slovenskú technickú univerzitu, Univerzitu Komenského aj Centrum vedecko-technických informácií. Z projektu však nie je jasné, koľko peňazí do rozpočtu univerzít natečie a či nejaké peniaze vôbec pôjdu školám a nielen niektorým pedagógom, ktorí budú pre MindIT pracovať.

Všetci mlčia

Účasť MindIT v konzorciu s firmou muža z pozadia SNS nie je jediným prepojením na ľudí, ktorí by mohli mať dosah na eurofondy. Dotáciu pre MindIT udelila Výskumná agentúra, ktorá patrí pod ministra školstva Petra Plavčana (nominant SNS).

Najväčšou slovenskou agentúrou pre výskum je Agentúra na podporu výskumu a vývoja. Zástupkyňou riaditeľa sa za tejto koalície v agentúre stala Hoľkova dcéra Anna Ďurfina, ktorá bývala advokátskou koncipientkou predsedu SNS Andreja Danka. V agentúre je ako nominantka Petra Plavčana.

MindIT na otázky e-mailom neodpovedala. Firma uvádza na svojom webe jediné mobilné telefónne číslo, ktoré bolo v stredu vypnuté. Jej konateľom a 85-percentným akcionárom je Tomáš Barcaj, ktorý nie je IT brandži známou persónou.

Nie je jasné, aké čiastky by do nej mohli natiecť z tendra v NASES, kde sa hrá o viac ako 30 miliónov eur. Konzorcium MindIT – Sofos bude musieť ešte o každú z objednávaných položiek súťažiť v samostatných elektronických aukciách.

Ďalšie prepojenie sa vynára pri ďalšom projekte podporenom z eurofondov na vedu.

Denník N v utorok upozornil na to, že viac ako päťmiliónovú dotáciu na vedecký projekt dostala ďalšia neznáma firma Glass Way sídliaca v bratislavskom River Parku. Jej majiteľ Pavol Rohutný v máji podpísal zmluvu s ďalšou ministerskou agentúrou, v ktorej je zástupkyňou Hoľkova dcéra Anna Ďurfina a bude ju zastupovať v právnych veciach za paušál 1700 eur mesačne.

Danko ani Hoľko neodpovedajú

Na otázky o prepojeniach ľudí zo SNS s eurofondovými dotáciami neodpovedali Andrej Danko ani Ján Hoľko.

Vo štvrtok sa má stretnúť koaličná rada a lídri strán by sa podľa zákulisných informácií mali rozprávať aj o škandále s eurofondmi. Žiadal to Most-Híd.

Omnoho opatrnejšie zatiaľ škandál komentuje premiér Robert Fico, ktorý hovorí, že chce počkať na stanovisko Bruselu. Prideľovanie eurofondov v prvej fáze pritom bude preverovať riadiaci orgán, čo je v tomto prípade ministerstvo školstva Petra Plavčana.

Fico: Nahlasujte korupciu, ale nie džihádu

Premiér Fico v stredu zverejnil video, v ktorom vyzýva aj v súvislosti s eurofodmi ľudí na nahlasovanie korupcie. Zároveň však povedal, že je neskoro, ak to povedia médiám až po tom, ako nezískali príspevok a navyše bez dôkazov.

Doteraz sa vyskytli už dve podozrenia, že pri vyhodnocovaní projektov mohlo prísť ku korupcii. Majiteľ jednej z neúspešných firiem obvinil jedného z hodnotiteľov, že si vypýtal úplatok vo výške 20 percent príspevku, teda vyše milióna eur. O zvláštnych postupoch pri hodnotení projektov pre denník SME hovorila aj pološtátna firma Eustream.

Ministerstvo školstva, ktoré nevie škandály vysvetliť už niekoľko týždňov, v stredu zareagovalo všeobecným vyhlásením o tom, že sa „dôrazne ohradzuje voči klamstvám zo strany opozície, ktorá nemá žiadnu zodpovednosť a ktorej jediným cieľom je zavádzať verejnosť“. Reagovalo tak na viaceré tlačovky opozičných poslancov, ktorí upozorňujú na konkrétne podozrivé prípady pridelených eurofondov na vedu aj firmám, ktoré sa nikdy vede nevenovali.

Plavčanov úrad tiež napísal, že sa „dôrazne dištancuje od spájania medializovaných informácií o údajných korupčných aktivitách niektorých odborných hodnotiteľov s ministerstvom“, má ale záujem, aby sa tieto podozrenia poriadne prešetrili.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Eurofondy v školstve

Slovensko

Teraz najčítanejšie