Denník N

Zahalená žena so zmrzlinou, rodina na Liptovskej Mare. Kotlebovi priaznivci šíria fotky moslimov na Slovensku

Za posledný týždeň sa v skupine fanúšikov Kotlebovej strany objavili tri rôzne fotky, na ktorých majú byť moslimovia.
Za posledný týždeň sa v skupine fanúšikov Kotlebovej strany objavili tri rôzne fotky, na ktorých majú byť moslimovia.

Kotlebov poslanec Uhrík má pre tajné fotografovanie moslimov na Slovensku pochopenie. Podľa neho to môže byť prevencia voči utajenému dovozu neprispôsobivých cudzincov.

Averzia voči moslimom na Slovensku nabrala nový rozmer. Niektorí Kotlebovi fanúšikovia šíria fotografie moslimov, ktorých tajne vyfotografujú na Slovensku. Pridávajú ich do facebookovej skupiny Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, ktorá má takmer 29-tisíc členov. Pod takýmito zábermi sa množia nadávky a hysterické komentáre.

Rozbehlo sa to už minulý piatok, ešte niekoľko dní pred tým, ako sa Facebookom šírila fotografia moslimky v burkinách z popradského aquaparku. Status, že bratislavská hlavná stanica je „momentálne preplnená moslimami“, zverejnil užívateľ Facebooku pod menom Matúš Táby. V diskusii sa následne objavil rozmazaný záber troch černochov čakajúcich v hlavnom vestibule.

V pondelok pridal muž s prezývkou Majo Lo fotografiu moslimskej rodiny, ktorá si v košickom obchodnom centre kupuje zmrzlinu. „Už sa to tu zbiera,“ napísal. Deň nato uverejnil užívateľ Adam Nemček momentku moslimskej rodiny, ako nastupuje do loďky. Pripísal, že ju odfotil „fanúšik“ na Liptovskej Mare.

Popritom v skupine zdieľali aj fotografiu z popradského aquaparku, ktorú uverejnila nacionalistická facebooková stránka „Hrdí vlastenci, hrdí Slováci“.

Desiatky ľudí sa následne v diskusiách predháňali v tom, kto vulgárnejšie celý výjav okomentuje alebo rovno napíše, že by ich hneď zmlátil. Z fotografií nevyplývalo, že by moslimovia robili čokoľvek problémové alebo neštandardné.

Vo všetkých prípadoch mohlo ísť o turistov z iných krajín, totožnosť týchto osôb nie je vôbec známa. Diskutujúcich pobúrilo už to, že vidia moslima na Slovensku.

Uhrík: dobre robia

Poslanec a hovorca ĽSNS Milan Uhrík tvrdí, že má pre zdieľanie takýchto fotiek pochopenie. „Podľa mňa ľudia na Facebooku dobre robia. Treba to priebežne sledovať, lebo inak sa môže stať, že niekto nám sem tajne alebo pod rôznymi falošnými zámienkami nanosí desaťtisíce neprispôsobivých moslimov. A potom jedného dňa zrazu zistíme, že sme už len hosťami vo vlastnej krajine. Vtedy už bude neskoro nariekať,“ odpísal Uhrík Denníku N.

Zároveň dodal, že na príspevky v skupine nesúcej názov i logo ĽSNS vedenie strany nemá žiadny dosah. Podľa Uhríka ide len o súkromnú iniciatívu sympatizantov Kotlebu. „Túto stránku nespravuje nikto z vedenia ĽS Naše Slovensko a ani nereprezentuje oficiálne postoje strany. Ja osobne ju z časových dôvodov ani nesledujem.“

Hoci averzia voči moslimom sa začala stupňovať už pred dvomi rokmi po prepuknutí migračnej krízy a následných teroristických útokoch v západnej Európe, doteraz sa prejavovala zdieľaním protimoslimsky ladených článkov, prípadne vulgárnymi komentármi v diskusiách.

„Aktivity typu „vyfoť si svojho moslima“, ktoré by vychádzali od náhodných ľudí, som doteraz u nás nezaznamenal,“ hovorí odborník na extrémizmus Daniel Milo.

Výpady nezostávajú len na internete

Nenávisť voči moslimom však už dávnejšie nie je len záležitosťou virtuálneho priestoru sociálnych sietí. V júni 2015 sa zviditeľnil neskorší Kotlebov poslanec Milan Mazurek, keď po masovom proteste v Bratislave pred hlavnou stanicou afektovane a vulgárne osočoval rodinu s malým dieťaťom zo Saudskej Arábie, ktorá prišla na promócie príbuzného. Viacerí chuligáni po tejto rodine hádzali aj kamene.

Denník SME zasa vlani v septembri priniesol príbeh mladej Somálčanky Khadry Abdile, ktorá v roku 2013 dostala na Slovensku azyl aj so svojím synom. Pôvodne sa tu cítila bezpečne, po vypuknutí migračnej krízy ju však niekoľkokrát fyzicky napadli za to, že chodí zahalená.

„V električke raz niekto schytil moju šatku a začal ma ňou škrtiť. Okrem toho ma udrel a vyrazil mi zub,“ rozprávala žena. Ostatní cestujúci na to spočiatku podľa jej slov nijako nereagovali.

„Keď muž utiekol, volala som o pomoc po slovensky. Vodička električky sa prišla pozrieť, čo sa stalo, a ostatní jej to opísali. Spočiatku mi nepomohla, ani sa nič nepýtala a išla s električkou ďalej. Rozplakala som sa, opäť mi nikto nepomohol a krk mi krvácal. Až neskôr prišla pani a po anglicky sa mi prihovorila. Potom ostatných zburcovala, že mi treba pomôcť,“ rozprávala pre SME.

Somálska žena Khadra Abdile spolu s Emíliou Trepáčovou zo Slovenskej katolíckej charity (vľavo) dostali ocenenie Biela vrana za rok 2016. Spolu s nimi bola ocenená aj Monika Podolinská, učiteľka na základnej škole v obci Muránska Dlhá Lúka s výlučne rómskymi žiakmi, a bloger Ján Benčík. Foto N – Tomáš Benedikovič

O niekoľko dní neskôr po žene niekto hádzal kamene, keď išla s dieťaťom do ambulancie. „Bol to šok, pretože v priebehu niekoľkých dní nás už druhýkrát niekto napadol. Utekali sme sa schovať k doktorke do ambulancie. Tam som sa rozplakala. Ešte stále som mala bolesti a prestala som sa cítiť normálne v tejto krajine,“ hovorila neskôr.

Somálskej žene následne udelili ocenenie Biela vrana spolu s Emíliou Trepáčovou zo Slovenskej katolíckej charity, ktorá jej po útokoch pomáhala. Spolu s ďalšími ocenenými ich prijal prezident Andrej Kiska.

Moslim rovná sa terorista

Naposledy pred dvoma týždňami sa podobný prípad odohral v Prahe. Na kúpalisku Divoká Šárka sedeli s deťmi dve moslimky hovoriace česky. Neznáma žena si ich začala fotografovať a jednu z nich napadla.

„Po tom, čo bola slušne požiadaná, aby prestala fotiť nás i naše deti, začala vulgárne nadávať. Mojej kamarátke dala päsťou a kopla do nej,“ napísala na Facebook jedna z poškodených. Polícia všetky ženy odviedla na služobňu, a podľa Českej televízie prípad vyhodnotila ako „priestupok proti občianskemu spolunažívaniu“.

Prečo sa averzia voči moslimom drží tak dlho, hoci Česka ani Slovenska sa terorizmus či migračná kríza nedotkli?

Milo si to vysvetľuje najmä tým, že bežní ľudia o moslimoch väčšinou počujú v súvislosti s hrozbami. „Slováci nemajú s moslimami vlastné skúsenosti, takže ich vnímajú cez správy o problémoch s migrantmi alebo cez útoky, ktoré páchajú teroristi hlásiaci sa k islamu.“

Strach je potom podľa Mila najsilnejšia emócia, ktorú radi využívajú aj niektorí politici na mobilizovanie svojich voličov.

Práve nenávistné príspevky voči moslimom majú prevahu aj v rámci skupiny Kotleba – ĽSNS. Občas ich prekryjú iba nadávky na Fica a ďalších „štandardných politikov“ a nenávistné príspevky voči Rómom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie