Denník N

Pomáha bezdomovcom aj fanúšikom, prezývajú ho Klub ľudu. Everton chce v Ružomberku potvrdiť vysoké ambície

Wayne Rooney v drese Evertonu v zápase Európskej ligy proti Ružomberku. Foto AP.
Wayne Rooney v drese Evertonu v zápase Európskej ligy proti Ružomberku. Foto AP.

Everton patrí k zopár veľkým klubom, ktoré si dokázali zachovať identitu vo vzťahu k lokálnej komunite a zároveň byť úspešné. V Ružomberku od 20.45 nastúpi na odvetný zápas 3. predkola Európskej ligy.

Keď celé Anglicko fandilo malému onkologickému pacientovi Bradleymu Lowerymu, nebolo iba náhodou ani PR kampaňou, že mu okrem milovaného Sunderland AFC začal pomáhať aj Everton. V klube sa vždy snažili zostať v úzkom kontakte s miestnou komunitou a obyčajnými ľuďmi.

Vytvorili si s ňou väzbu, ktorá je pre globalizovanú a bohatú anglickú Premier League až netypická. Zatiaľ čo fanúšikovia ostatných klubov protestujú proti prehnaným cenám vstupeniek, ku ktorým sa dostávajú čoraz viac turisti ako miestni, Everton sa snaží čo najviac zapájať do aktivít v rámci komunity.

Ell Bretland, novinár zaoberajúci sa prevažne Evertonom, ktorý o ňom pravidelne rozpráva aj v podcaste The Blue Room, pre Denník N hovorí: „Podľa môjho názoru má Everton tie najvýraznejšie väzby so svojou komunitou spomedzi všetkých tímov v Premier League. Everton robí pre vlastných fanúšikov viac ako ktorýkoľvek iný klub v lige.“

Klub ľudu

„Prezývajú ich aj The People’s Club (Klub ľudu). Nedávno vyzbierali peniaze pre bezdomovcov prostredníctvom iniciatív ich tímu do 23 rokov – hráči dokonca kvôli tomu jednu chladnú noc prespávali na štadióne Goodison Park,“ dodáva Bretland. „Klub ide nad rámec toho, čo musí robiť – ukazuje to aj podpora mladého fanúšika Bradleyho Loweryho. Zaujímajú sa o to, čo sa na okolí deje, a snažia sa plniť sny obyčajných ľudí.“

„Keď sa vás raz Everton dotkne, už nikdy nebude nič rovnaké,“ povedal Alan Ball, bývalý slávny záložník, ktorého klub kúpil z Blackpoolu po víťazstve MS 1966 s anglickou reprezentáciou. Veľa hráčov po dlhoročnom pôsobení v Goodison Parku zostáva v štruktúrach klubu, napríklad ako ambasádori alebo asistenti trénerov. V súčasnosti je najvýraznejším z nich legendárny škótsky útočník Duncan Ferguson, pracujúci ako asistent holandského manažéra Ronalda Koemana.

Bývalý zakončovateľ Graeme Sharp, víťaz dvoch ligových titulov s Evertonom, pre portál Bleacher Report povedal: „Keď sa Everton raz do vás dostane, a predstavíte si, čo to naozaj znamená pre fanúšikov… ľudia hovoria, že futbal je vecou života a smrti, a tu to naozaj platí.“

Slovenský obranca Šimon Kupec v drese Ružomberka v zápase proti Evertonu. Foto – TASR

Rivalita s Liverpoolom

„Narodíte sa buď modrý, alebo červený, všetko vo vašom živote – narodenia, svadby, pohreby – sa taktiež spája s vaším klubom, stane sa to súčasťou človeka,“ hovoril Sharp. Narážal na obrovskú rivalitu medzi Liverpoolom a Evertonom. Fanúšikovia oboch klubov sa vzájomne podpichujú pre tie najmenšie maličkosti.

Minulý týždeň klub oznámil, že domáci zápas s Ružomberkom bude vypredaný. Kapacita štadióna však bola znížená z dôvodu rekonštrukcie niektorých sektorov, a aj keď všetky dostupné vstupenky naozaj vypredali, na televíznej obrazovke pôsobil poloprázdne – a nepomohla ani veľmi tichá atmosféra.

Na sociálnych sieťach sa priaznivcom Evertonu ihneď vysmievali. Na ich fanúšikovskom fóre chcel jeden člen vysvetlenie, prečo boli niektoré sedadlá prázdne. Nasledujúci deň si ho totiž celý čas v práci kolegovia fandiaci Liverpoolu doberali.

Everton vyhral prvý zápas na domácom ihrisku 1:0. Foto – TASR

Everton je starší ako Liverpool FC, založili ho už v roku 1878. Po šiestich rokoch hrával svoje domáce zápasy na štadióne Anfield Road, vlastnenom klubovým prezidentom Johnom Houldingom, členom konzervatívnej strany a pivovarníkom. Niektorí liberálni členovia klubového výboru však tiež patrili do „National Temperance Federation“ (národnej federácie striedmosti) a s Houldingom sa hádali hlavne pre peniaze.

Po dlhodobých sporoch sa v roku 1892 riaditelia stojaci v opozícii proti Houldingovi rozhodli opustiť Anfield a zabezpečili si nové ihrisko v Goodison Parku na druhej strane Stanleyho Parku. Houlding potom vytvoril na svojom štadióne úplne nový klub – Liverpool FC.

Vzájomné zápasy liverpoolskych klubov, tzv. Merseyside Derby, patria k najdôležitejším duelom roka v Anglicku. Everton vždy patril k širšej anglickej špičke, ale za Liverpoolom v posledných desaťročiach zaostával – hlavne z hľadiska výsledkov a medzinárodnej popularity.

Zatiaľ čo do Liverpoolu ešte nedávno chodili hráči najvyššej svetovej triedy a aj teraz majú blízko k tomu, aby sa na svoju niekdajšiu vodcovskú pozíciu vrátili, Everton musel bojovať: v roku 1994 sa vyhol vypadnutiu z Premier League až vďaka víťazstvu nad Wimbledonom v poslednom kole sezóny.

Finančne nedokázal konkurovať ostatným veľkým anglickým klubom. Od roku 2002 ho jedenásť sezón viedol škótsky manažér David Moyes a ten si nikdy nemohol dovoliť drahé posily. Namiesto toho kupoval lacnejších mladších hráčov a dopĺňal ich odchovancami. Tí najlepší  z nich vždy odchádzali, ale Everton sa v konkurencii bohatých dokázal pravidelne prebojovať aspoň na priečku zaručujúcu účasť v európskych pohároch.

Väčšie ambície

Mladé talenty z okolia klubu nekončili iba v mládežníckej akadémii, ale dostávali aj dostatok šancí v mužskom futbale. Presne ako Wayne Rooney, ktorý sa cez leto do klubu vrátil po trinástich rokoch v Manchestri United.

„V ére Premier League (od roku 1992 – pozn. red.) bol Everton jedným z najlepších z hľadiska zapracovávania mladých talentov, od Rooneyho po záložníka Toma Daviesa v súčasnosti. V klube bol vždy dostatok nadaných hráčov. Počas ťažkého obdobia to bolo nevyhnutnosťou, ale pokračujú v tom aj po vstupe bohatého vlastníka Farharda Moshiriho. Kvalita akadémie je taká vysoká, že dokáže produkovať hráčov pripravených na Premier League,“ myslí si Bretland.

Ten dodáva, že Everton sa nachádza v najoptimistickejšej fáze za posledné dve desaťročia. „Po záchranárskych bojoch v deväťdesiatych rokoch a kríze na začiatku tohto storočia majú „Toffees“ (karamelky = prezývka klubu) konečne peniaze na to, aby dokázali súperiť s ostatnými a aj počas tohto leta utratili peniaze na kvalitné posily.“

Wayne Rooney počas prvého zápasu 3. predkola Európskej ligy medzi Evertonom a Ružomberkom. Foto – AP

Klub okrem toho plánuje aj presťahovať sa na nový, väčší štadión. „Vybudovanie ikonického štadióna na nábreží Bramley Moore znamená veľký krok dopredu pre celý klub,“ konštatuje Bretland. „Everton strávil celé roky tým, aby našiel vhodný pozemok, ale aj keď sa im to podarilo, nemali zase peniaze na nejaký pokrok s plánom. Všetci veria, že presun na nový štadión bude iba začiatkom éry, v ktorej sa s manažérom Ronaldom Koemanom dostanú aspoň do prvej štvorky v Premier League.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie