Denník N

Ako zabrániť úmrtiam, ktoré vyplývajú z alkoholu? Pýtali sme sa poslancov parlamentu

Michal Sirik – výjav z vidieckej krčmy. Foto – TASR/Milan Kapusta, Medzilaborce, 9. januára 2002
Michal Sirik – výjav z vidieckej krčmy. Foto – TASR/Milan Kapusta, Medzilaborce, 9. januára 2002

Politická reprezentácia sa zhodne, že alkoholizmus je zlý, ale zdražovanie alkoholu a obmedzovanie jeho dostupnosti až na výnimku nepovažuje za riešenie. V roku 2015 zomrelo na nadmerné pitie alkoholu 1639 ľudí, čo sú tri percentá zo všetkých úmrtí.

Na Slovensku rastie počet úmrtí na ochorenia, ktoré spôsobuje nadmerné pitie alkoholu. Mal by štát prijať opatrenia ako zvýšenie daní alebo obmedzenie predaja alkoholu?

 

Štefan Zelník, poslanec SNS, predseda zdravotníckeho výboru

Toto by sa zrejme neujalo, ale ja som navrhoval, aby sa istá časť, napríklad 10 centov z každého poldeci, odviedla na špeciálny účet ministerstva zdravotníctva. Peniaze by sa použili špeciálne na liečbu ľudí s ochoreniami pečene alebo pri cigaretách na ochorenia pľúc. Ak ide liečba zo spoločných prostriedkov, je to zneužívanie miery solidarity. Nebolo by to férové voči všetkým. Ťažko urobiť v zákone takéto obmedzenie, ako napríklad vo Švédsku, kde nikto nikomu alkohol nekúpi. Aj keby ste niekomu zakázali požívať alkohol, isto by mu niekto alebo susedia nakúpili a možno by bol čierny obchod. Chýba u nás aj vzdelanie obyvateľstva. Dúfame, že zmenou na poste riaditeľa RTVS by sa mohla rozbehnúť aj verejnoprávna edukácia. Nemusia to byť hodinové debaty, stačili by napríklad obrazy na štyri minúty, čo to je, keď sa nadmerne pije alkohol.

 

Jozef Valocký, poslanec Smeru, riaditeľ Národného onkologického ústavu

Musíte sa obrátiť niekde inde. Neviem o tom, že by alkohol súvisel s onkologickými ochoreniami. Neviem na toto odpovedať, skúste niekoho, kto sa v tom vyzná.

 

Gábor Gál, poslanec Mosta-Híd

Bohužiaľ, na Slovensku riešime všetky látky, drogy, aj ťažké, ale neriešime alkohol, ktorý je najväčšou drogou. Ako advokát viem, koľko rodín sa rozpadne vinou alkoholu. Keby som ja bol za, neviem, či by to táto spoločnosť prijala alebo či je vôbec pripravená na nejaké obmedzenia. Aspoň sme docielili to, že sa alkohol nepredáva osobám mladším ako 18 rokov. Ja za mojich čias som zažil, že si aj deti bez problémov mohli kúpiť alkohol.

 

 

Miroslav Číž, poslanec Smeru

Je to predovšetkým expertný problém, či a do akej miery obmedziť. Štát môže asi len zvyšovať cenu alebo obmedziť priestory, kde sa podáva alkohol, ale nemyslím si, že to môže nejako dramaticky obmedziť problém. Nato sú experti a diskusia.

 

Martin Poliačik, poslanec SaS

Nemyslím si, že trhové opatrenia by s tým niečo urobili. S vysokou pravdepodobnosťou by narástol iba čierny trh s menej kvalitným alkoholom. Pri alkohole potrebujeme to, čo v celej drogovej politike. Alkohol je medzi závislosťami jednou z najproblémovejších drog, ktoré na Slovensku máme. Potrebujeme oveľa viac prevencie, terénnu prácu a podporu pre ľudí, ktorí so závislými pracujú, a aj pre závislých ľudí. To všetko je akútne podcenené.

 

Veronika Remišová, poslankyňa OĽaNO

Alkohol má negatívne dôsledky nielen na zdravie ľudí, ale aj na rodiny, ktoré sa často vinou alkoholizmu rozpadávajú. Okrem zvýšenia daní hlavne na najlacnejšie nápoje s vysokým obsahom alkoholu, ktorých dostupnosť môže často viesť k závislosti, by sme mali obmedziť reklamu cielenú na mladých ľudí, zlepšiť prevenciu (najmä v školách) a zlepšiť starostlivosť o závislých pacientov. Ako pomoc rozpadajúcim sa rodinám naše hnutie navrhovalo sieť bezplatných poradní, kde by bol tím odborníkov vrátane odborníka na rôzne závislosti. To by sa však ministerstvo sociálnych vecí muselo začať skutočne venovať rodinám v kríze namiesto obťažovania fungujúcich rodín, ako sme to nedávno videli v prípade nepohodlnej novinárky.

 

Boris Kollár, poslanec Sme rodina

Štát by nemal riešiť len úmrtia na alkohol, ale celkovo úmrtia, ktoré sú zbytočné a dali sa odvrátiť. Je ich až 43 percent a v rebríčku Únie vychádzame úplne na konci. Tých 43 percent je pol na pol nedostatočná prevencia a nedostatočná starostlivosť alebo jej zanedbanie. Nesústredil by som sa len na alkohol, to je len marginálne percento v rámci toho. Všetcí tí ľudia mohli žiť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie