Denník N

Fico: Mňa vôbec nezaujíma názor nejakého úradníka, R2 sa bude stavať

Robert Fico. Foto - tasr
Robert Fico. Foto – tasr

Politici kritizovali útvar Hodnoty za peniaze, ale nič konkrétne sa v plánoch na R2 nezmenilo.

Koaliční lídri sa zhodli na tom, že minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) má ďalej pripravovať výstavbu rýchlostnej cesty od Zvolena do Košíc (R2) tak, ako sa to píše v programovom vyhlásení vlády.

„Očakávam (…), že stavba bude pokračovať tak, ako sme to navrhli v programovom vyhlásení vlády,“ povedal premiér Robert Fico po zasadnutí koaličnej rady.

Má to byť odpoveď vládnej trojky na návrh analytického útvaru Hodnota za peniaze, že by sa oplatilo debatovať o tom, či sa nedá južnému regiónu pomôcť aj skôr a efektívnejšie. Na debatu mohlo byť v niektorých častiach vylepšovanie parametrov aktuálnej cesty, jej rozširovanie či výstavba rýchlostnej cesty v polovičnom profile, to znamená s jedným pruhom pre každý smer.

„Mňa vôbec nezaujíma názor nejakého úradníka,“ povedal Fico.

Projekt Hodnota za peniaze sa spomína aj vo vládnom programe.

Béla Bugár (Most-Híd) chápe výsledky dohody tak, že už žiadne spomalenie v príprave a výstavbe R2 nepríde. Pripomenul, že sa už robili ústupky na Soroške, kde má byť nakoniec tunel s jedným pruhom pre každý smer a že pri Kriváni sa škrtla drahá estakáda.

„Žiadne spomalenie ani zastavenie nebude,“ vyhlásil Bugár s tým, že minister dopravy Árpád Érsek môže vziať do úvahy pripomienky. „Je to v rukách pána ministra,“ rečnil Bugár.

Vo vládnom programe sa píše, že „v záujme vlády bude pokračovať aj vo výstavbe južného ťahu R2 medzi mestami Zvolen a Košice“.

Zdroj: NDS, čierne úseky sú hotové, zelené plánované, červené rozostavané.

Debatu o ceste R2 doviedol na úroveň koaličnej rady Bugár po tom, ako prišla reč na Sorošku. Vtedy vycestoval podporiť protestnú blokádu do Rožňavy (Most-Híd tam získal 16,8 percenta vo voľbách), ktorú na Soroške zorganizovali aktivisti.

„Ak to niekto spochybňuje, tak, samozrejme, potom spochybňuje koaličnú zmluvu. Práve preto som inicioval stretnutie na úrovni koaličnej rady, lebo si nemyslím, že takým spôsobom sa dá odkazovať cez médiá,“ vyhlásil podľa TASR minulý týždeň Bugár o pripomienkach analytikov.

Od analytikov z útvaru Hodnota za peniaze prišlo po koaličnej rade zmierlivé stanovisko. Vydával ho šéf útvaru Štefan Kišš spoločne s poslancom Igorom Janckulíkom z klubu Most-Híd, ktorý je zároveň splnomocnencom pre výstavbu rýchlostných ciest.

V spoločnej správe po stretnutí Kišš s Janckulíkom píšu: „Na dnešnom stretnutí sme si potvrdili, že Útvar hodnoty za peniaze nechce zastaviť výstavbu rýchlostnej cesty R2. Na projekte sa ďalej pracuje, aby sme dosiahli čo najlepšie riešenie, ktoré prispeje k plneniu programového vyhlásenia vlády stavať rýchlostnú cestu R2 a riadiť sa princípmi hodnoty za peniaze“.

Bugár zasa oznámil, že ešte tento rok by sa mohol začať tendrovať úsek R2 za Kriváňom – od Mýtnej po Lovinobaňu a na budúci rok má vo výhľade ďalšie tri tendre pre výstavbu R2. V prípade úseku Mýtna – Lovinobaňa je však možné, že diaľničiarom ešte chýbajú pozemky.

Veľa úsekov R2 je však v počiatočnej fáze prípravy.

Analytik inštitútu INEKO a bývalý šéf stratégie na ministerstve dopravy Ján Kovalčík si myslí, že ak naozaj zostane pri doterajších sľuboch, tak namiesto reálnych riešení sa bude čakať na cesty 10, 20 a niekde i viac rokov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Diaľnice a cesty

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie