Denník N

Fico a Danko podržali ministra školstva Plavčana, naše eurofondy preveria európski vyšetrovatelia

Foto – TASR
Foto – TASR

Slovenské rozdeľovanie eurofondov na vedu preverí Európsky úrad pre boj proti podvodom OLAF. Výzvu zrušia a peniaze rozdelia nanovo.

Minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) ostáva aj po škandále s eurofondmi na svojom poste. Dohodli sa na tom koaliční lídri.

„Ak by sa ukázal zlý úmysel minister školstva, už by tam nebol dávno,“ povedal predseda SNS Andrej Danko. Nik podľa neho nie je prilepený k stoličkám, opakoval Danko to, čo pri svojich nominantoch hovorí často.

Ide o prvé verejné vyjadrenie Danka k škandálu jeho ministra s eurofondami na vedu, len teraz sa vrátil z dovolenky.

Zásadným výsledkom stretnutia koaličných lídrov však je, že na ministerstve školstva musia zrušiť výzvu na eurofondy určené na vedu, balík 300 miliónov eur. Premiér Robert Fico tvrdil, že to bol návrh Andreja Danka.

Komisia prípad posunula svojim vyšetrovateľom

Premiér nechce Plavčana odvolať a detaily nechal vysvetľovať Danka, keďže pod jeho stranu spadá ministerstvo školstva.

Premiér vyzval ministra školstva, aby zvolal tlačovú konferenciu, kde všetko poriadne vysvetlí. Povedal to vo vyhlásení, po ktorom nedovolil novinárske otázky. Plavčan už jednu tlačovú konferenciu k eurofondom zvolal. Nechal priestor len na dve otázky od novinárov a potom odišiel aj napriek protestom.

Európska komisia pritom len dnes oznámila, že „požiadala o preskúmanie Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF)“.

Zatiaľ Komisiu nik nepožiadal o preplatenie žiadnych peňazí v týchto dvoch výzvach. „Na základe analýzy celej záležitosti dnes Komisia slovenské orgány informovala, že žiadosti o platbu v rámci predmetných výziev spracuje až po ukončení kontroly výberového procesu a prijatí primeraných nápravných opatrení,“ píše komisia.

Video: Fico hovorí o ojedinelých bastardoch.
autorka: Martina Koník

Má zrušiť výzvu

Predseda parlamentu Danko teraz „odporučí ministrovi Plavčanovi“, aby zastavil výzvu na eurofondy na dlhodobý a strategický výskum. Ak sa to stane, o zhruba rok sa predĺži schvaľovanie 300 miliónov eur.

Rektori už v minulosti povedali, že ak sa výzva zruší, nebude sa dať robiť dlhodobý a strategický výskum, lebo na to nebude dosť času.

„Musíme nastaviť nové kritériá pre vyhodnotenie projektov, aby bolo čerpanie efektívnejšie pre vysoké školy,“ povedal Danko. Sľúbil, že pre školy vypíšu ďalšiu výzvu na 80 miliónov eur.

Fico: Európska komisia koná podľa novín

„Pozorne vnímame informácie o čerpaní fondov a nejde len o čerpanie na ministerstve školstva,“ povedal ešte predtým premiér Fico. „Mimoriadne nám záleží na dôveryhodnosti Slovenskej republiky,“ dodal.

Sťažoval sa, že aj Európska komisia koná podľa toho, čo o prípade píšu novinári, a médiá by preto podľa premiéra mali byť zodpovednejšie. Komisia to podľa neho „berie ako hotovú vec“.

Brusel oznámil, že sa už rozdeľovaním eurofondov na vedu na Slovensku zaoberá.

Problém s rozdelením 300 miliónov eur z eurofondov na vedu odštartoval ostrý list rektorov ministrovi školstva. Kritizovali, že na dlhodobý a strategický výskum nedostali peniaze veľké a výskumné univerzity.

Odvtedy problém rastie, ukázalo sa totiž, že problémová nie je len výzva za 300 miliónov eur, ale aj druhá za porovnateľnú sumu pre podniky. Peniaze získali firmy, ktoré nemali s výskumom nič spoločné alebo mali len dvoch zamestnancov. Za víťaznými firmami vidieť aj pozadie SNS.

Eurofondy za 600 miliónov

Eurofondy na výskum preveruje Európska komisia, polícia aj Najvyšší kontrolný úrad. Kontrolu by malo robiť aj ministerstvo školstva. Opozícia prirovnáva škandál s nástenkovým tendrom.

Čo je problém? Pri hodnotení eurofondov boli problematické firmy, ktoré peniaze získali, ale napríklad aj hodnotitelia.

Oni sú pritom v celom prípade kľúčoví. O tom, kto koľko bodov dostane, a teda či dostane peniaze z eurofondov (často milióny eur), rozhodovali spravidla dvaja ľudia – hodnotitelia. Často však nie sú z oblasti, o ktorej rozhodujú. Ministerstvo tvrdí, že hodnotiteľov vyberajú losovaním a musia spĺňať prísne kritériá.

Hodnotiteľov kritizovali už rektori v liste ministrovi. Hodnotenie bolo podľa nich nekorektné a netransparentné. „Máme vážne výhrady proti odbornej kvalifikovanosti domácich posudzovateľov, celý proces vyhodnotenia projektov považujeme zo strany riadiaceho orgánu za nenáležite predlžovaný. Zdôrazňujeme, že nejde o ojedinelé praktiky,“ napísali.

Napríklad projekt za 23 miliónov eur na zabezpečenie trvalej udržateľnosti oceliarskeho priemyslu na Slovensku hodnotil kardiológ. Internista vraj zasa hodnotil materiálový výskum za 40 miliónov eur zameraný na priemyselné materiály. Projekt na onkológiu a preventívnu medicínu zasa podľa poslankyne OĽaNO Veroniky Remišovej žiadny lekár nehodnotil. Výskum na mobilné siete 5. generácie hodnotila žena, ktorá na vysokej škole učí anglický jazyk a komunikatívne cvičenia.

„Je nezmyselné, aby o takých obrovských výskumných projektoch rozhodovali dvaja hodnotitelia, ktorí často nepracujú v danej oblasti a niekedy sa výskumu a vede nevenujú vôbec,“ povedala Remišová.

Okrem toho projekty hodnotili aj stranícki nominanti. Napríklad nominant vo Výskumnej agentúre Pavol Balžanka a úradníčka Monika Deneva. „Pani s rovnakým menom je na ministerstve pôdohospodárstva a bola vymenovaná do Dozornej rady Lesov SR,“ povedala Remišová.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Eurofondy v školstve

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie