Denník N

Plavčan len odhalil to, čo tu Smer pácha už roky

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Prepuknutie kauzy rozkrádania verejných zdrojov v tretej Ficovej vláde bolo len otázkou času.

Minister školstva, vedy a výskumu Peter Plavčan odhalil pri rozdelení štrukturálnych fondov skutočný chorý systém čerpania eurofondov na Slovensku. Funguje tu už roky, stačí sa pozrieť späť v čase, do obdobia prvej vlády Roberta Fica (2006 – 2010). Potom pochopíme aj to, prečo Fico pri tejto kauze mlčí. A pochopíme aj to, že umožniť vznik tretej Ficovej vlády bola chyba a zlé riešenie pre správu krajiny.

Takže späť v čase:  Minister Ján Richter v roku 2008 ako  generálny manažér strany Smer odporučil starostom, že ak chcú byť úspešní v projektoch, mali by poveriť firmu StarEU. A tak sa stalo, že StarEU uspela v 70-tich prípadoch zo 70-tich. Množstvo tendrov malo veľa nezrovnalostí a Brusel ich odmietol preplatiť. Prípady riešila aj polícia, ale skončilo sa to tak, ako je na Slovensku zvykom. Orgány činné v trestnom konaní odmietli konať alebo skonštatovali, že skutok sa nestal. To všetko pod kuratelou ministra vnútra Roberta Kaliňáka a premiéra Roberta Fica.

A teraz späť do súčasnosti: To, čoho sú občania svedkami v prípade ministra Plavčana, je len a len pokračovaním systému, ktorý vytvorili počas prvej Ficovej vlády a zdokonalili počas druhej, v ktorej Smer vládol sám. Takáto správa vecí verejných viedla k výraznému nárastu korupcie. Premiér Fico sa dnes tvári, že proti korupcii bojuje, ale žiaľ, iba sa tvári. V skutočnosti je to on a jeho nominanti, kto prevádzkuje systémy podporujúce korupciu.

Fico ako premiér všetky prípady korupcie obhajoval mlčaním a odvedením pozornosti frázami o politikárčení, o zodpovednosti Dzurindovej či Radičovej vlády. Faktom ale zostáva, že už viac ako desať rokov tu vládne Smer a jeho koaliční partneri. A Slovensko je po týchto rokoch minimálne v otázke korupcie v žalostnom stave. Rozsiahla miera korupcie zapríčinila zlý stav školstva, zdravotníctva aj to, že nie sú peniaze na vedu a výskum. A opakujem, vinu za to nenesie nikto iný ako Smer a jeho koaliční partneri. Teda tí, ktorí na Slovensku vládnu už viac ako desať rokov.

Prepuknutie kauzy rozkrádania verejných zdrojov v tretej Ficovej vláde bolo len otázkou času. Vzhľadom na správanie sa Smeru a jeho koaličných partnerov v minulosti totiž bolo jasné, že k niečomu takému skôr či neskôr dôjde. Preto bolo chybou pomôcť vzniku tejto „vlády kontinuity“. Vďaka nej dnes chýbajú peniaze v školstve, zdravotníctve, ale aj na rozumnú výstavbu ciest.

Zmena na poste ministra školstva je síce nutná, ale nestačí. Treba zmeniť celý chorý systém.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie