Denník N

Nechcela len folklór, guláš a pivo. Vo svojej dedine to vymyslela inak a funguje to už šesť rokov

Akcií, ako je festival Atmosféra a mladých ľudí, ktorí za nimi stoja, potrebuje Slovensko čo najviac.

Najstaršia zmienka o tejto dedine je z roku 1246. Tomu sa už povie história. No históriu už má aj akcia, ktorá sa tam tento víkend koná šieste leto. Jej zakladateľkou bola stredoškoláčka a to je len prvá z pozoruhodností festivalu Atmosféra.

Lebo medveď

„Prvý augustový víkend by si mal byť v Hontianskych Nemciach. Na Viniciach. Prečo? No lebo medveď,” odkazuje nezvyčajná kampaň. Ružovočierny plagát s kresbou usmievajúceho sa medveďa v slnečných okuliaroch a so slúchadlami na ušiach sa dá len ťažko prehliadnuť, no tento festival ponúka niečo úplne iné než lokálnu exotiku v dobrom aj v zlom.

Atmosféra je dielom Grétky Pavlovovej. Dievčaťa, ktoré sa tu narodilo, dnes žije v Bratislave, kde nabrala kontakty a skúsenosti ako produkčná kultúrneho centra KC Dunaj a pracovala aj ako stage manažérka jedného z pódií na Pohode.

Svoj vlastný festival sa rozhodla robiť na strednej, keď dostali zadanie na mimoškolskú činnosť. „Chcela som urobiť niečo akčné, podujatie pre celé rodiny, na ktoré môžete zobrať rodičov aj starých rodičov. Moja hlavná myšlienka je priniesť kultúru, ktorá nie je podávaná cez komerčné rádiá a televízie, a ukázať nové druhy umenia,“ hovorí.

Prvé dva ročníky boli v kultúrnom dome, potom na futbalovom štadióne a dnes na lúke. Odvtedy sa pravidelne na prelome júla a augusta vracia domov, aby pripravila udalosť pre miestnych, za ktorou sa oplatí prísť aj ľuďom zo širšieho a vzdialenejšieho okolia. Hudba, literatúra, diskusie, filmy, samostatný sprievodný program pre deti, dobré jedlo, sprchy, stanové a karavanové mestečko na zelenej lúke. V rámci festivalovej mapy Slovenska vysoký nadštandard.

„Chcela som priniesť niečo nové, niečo, s čím sa ľudia v Hontianskych Nemciach bežne nestretnú, a ukázať ľuďom na dedine, že nie každá akcia musí byť len o folklóre, guláši a pive. Vytvorila som preto s pomocou mnohých ľudí a dobrovoľníkov jedinečné podujatie, kde vezmete so sebou mamu, starkú, brata či sestru, a každý si príde na svoje,“ hovorí mladá organizátorka.

Malý veľký festival

Na Atmosfére tento rok vystúpia hudobníci ako Billy Barman, Katarína Máliková, Longital, Rusín Čendeš Orchestra či Boris Čellár s Woodpack Brothers. Odpremietajú tu filmy Cooltúra a Zvonky šťastia, Maroš Schmidt zo Slovenského múzea dizajnu pripraví prednášku o fenoméne retra. Plus výroba tričiek, handmade market, diskusia o permakultúre, premiérovo aj umenie v priestore…

Vyzerá to ako bratislavská kaviareň presťahovaná do dediny ležiacej na skok z Banskej Štiavnice, Levíc aj zo Zvolena. Lenže mladému tímu ide najmä o miestnych návštevníkov a nielen o hudbu. Aj preto festival ponúka diskusie na témy ako Kde je kultúra, nie je fašizmus alebo Lesk a bieda nášho kraja či Korupčníci v nás. Čo si od toho hlavná organizátorka sľubuje?

„Asi najviac to, že aj tí ľudia od nás doma, čo sem prídu, možno začnú uvažovať o iných témach, ktoré štandardne neotvárajú. Chcem im ukázať alternatívu voči Kotlebovi, to je všetko, lebo je to tu fakt zlé v našom kraji.“

V začiatkoch festivalu očakávala maximálne dvesto ľudí v priestoroch kultúrneho domu. Dnes riadi tím dobrovoľníkov a akciu, ktorá má kapacitu tisícdvesto návštevníkov.

„Chcem, aby Atmosféra na­vždy ostala malý festival. Chcem vybudovať komunitu ľudí, ktorí sa každoročne prídu stretnúť s niečím novým, čo sme pre nich pripravili,“ dodáva Grétka Pavlovová.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie