Denník N

Nacionalistická internacionála

Viktor Orbán. Foto – TASR
Viktor Orbán. Foto – TASR

Ak niekoho nacionalisti nenávidia, tak ho v Prahe, Bratislave i v Budapešti označia rovnakým výrazom-

V istom staršom rozhovore som sa dočítal, že národné strany v Európskom parlamente si rozumejú. Neubližujú si, nehádajú sa, nehuckajú sa navzájom. Všetky nenávidia Európsku úniu, lebo bráni rozvoju zdravého nacionalizmu. Bez zdravého nacionalizmu nie sú silné národné štáty a bez silných národných štátov nie je životaschopná Európa, tvrdia zdraví nacionalisti.

Zdraví nacionalisti namiesto faktov pracujú s mýtmi, namiesto reálnych cieľov majú vidiny, ktoré od rána do večera, od Nového roka do Silvestra omieľajú v rozhlase, televízii, na internetových fórach a uliciach, najnovšie dokonca už aj v školách. Hlasno hlásajú jednoduché mantry, aby im porozumel aj najjednoduchší človek. A keď sa im lepšie prizrieme, zistíme, že slovenskí, maďarskí, českí atď. nacionalisti často doslova opakujú rovnaké frázy, najmä vtedy, keď je reč o ochrane národnej cesty.

Vysvetľujú to tak, že liberáli a kozmopoliti, teda sorosovia a členovia Bilderbergu (temné mocnosti v úzadí), používajú v každom kúte Európy rovnakú taktiku na zničenie národného cítenia.

Nie je teda žiadna náhoda, že aj slovná zásoba a taktika zdravých nacionalistov je podobná. Ak, napríklad, niekoho nenávidia, tak v Budapešti, Bratislave i v Prahe ho označia rovnakými výrazmi. Teda, že je zahraničný agent, liberálny demokrat, prípadne kozmopolita.

A medzitým vymývajú mozgy mladej generácii, ktorú pripravujú na krajšiu budúcnosť. Národní historici rad-radom falšujú minulé udalosti. Ľudia si však ani nevšimnú, že ich všade obklopuje klamstvo a faloš. Svet mýtov pomaly zdoláva svet faktov. Ako sa však bez faktov dá zistiť, čo je pravda? Bez pravdy totiž nie je právny štát a demokracia.

A to je podstata: „zdraví nacionalisti“ totiž nebudujú demokraciu, ale autokraciu. Z nej je už len krok k diktatúre.

Každý mysliaci človek musí vedieť, že dnešný postfaktuálny svet je v podstate pred­izbou prefašistického sveta (Timothy Snyder). Preto aj my musíme hovoriť pravdu od rána do večera, od Nového roka do Silvestra.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie