Denník N

Nevyslovené výzvy na násilie

Fotka moslimky by aj bez textu fungovala na Kotlebových fanúšikov ako zvonenie na Pavlovove psy.

Určite ste sa s tým už kdesi na svojom facebooku stretli, možno ste to aj sami urobili. Človek spraví záber, ktorý má niekoho zosmiešniť, uraziť, ublížiť. A možno je tá fotka úplne v poriadku, ale zhadzujúci je text, ktorý ju sprevádza. A možno je v poriadku aj text, ale človek tuší, že reakcie na škále od žartovania po „hejtovanie“ dodajú vo svojich komentároch iní.

Chvíľu váha, či to predsa len nie je príliš hlúpe a či to nevymaže, ale nakoniec zvíťazí túžba po lajkoch, uznaní a spoločnom prežívaní pocitu nadradenosti nad zobrazeným.

Pokiaľ je to v poriadku? A sú už príspevky voyeurov z radov Kotlebových fanúšikov, ktorí vešajú na Facebook fotky skutočných či domnelých moslimov na Slovensku, už za čiarou?

Z trestnoprávneho hľadiska zrejme nie. Ak pod nimi nikto nevyzýva na násilie proti zobrazeným ľuďom či celým skupinám obyvateľstva, polícia sa zrejme nemá čím zaoberať. Lenže tesne pred hranicou, za ktorou sú už jasne artikulované hrozby či výzvy k násiliu, ležia také, ktoré netreba vysloviť, ale každý ich ako hrozby či výzvy chápe.

Ak mal človek, čo si odfotí a na internet zavesí ženu v moslimskom odeve a pridá k nej text „Už sa to tu zbiera“, čo len trochu empatie (nie k tej žene – z toho ho podozrievať nemožno –, ale k iným nešťastníkom postihnutým obdivom ku Kotlebovi), vedel, čo bude nasledovať. Nemusel použiť ani zámeno „to“, ani sloveso „zbierať sa“.

Fotka moslimky zavesená na stránku fanúšikov Kotlebu by aj bez textu fungovala ako zvonenie na Pavlovove psy. Je jedno, čo je to za ženu, čo si myslí, kde to bolo odfotené a podobne. Všetko jedno, tak či tak sa pod obrázkom čoskoro ozve výzva na vyhnanie či zničenie moslimov. A to by už políciu zaujímať malo.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie