Denník N

Koaliční lídri o eurofondoch – feudalizmus v priamom prenose

Foto – TASR
Foto – TASR

Fico vás s podozrením na korupciu posiela na Kaliňákovu políciu. Aby ste sa dozvedeli, že sa skutok nestal.

Ak by naši učitelia žiakom na hodine dejepisu nedokázali vysvetliť, o čom bol ten feudalizmus, stačí nevinným dietkam pustiť záznam troch koaličných lídrov reagujúcich na škandál s eurofondmi pre vedu.

Robert Fico sa tam tváril ako niekdajší neobmedzený pán Váhu a Tatier. Keď ľudí vyzýval, aby korupciu oznamovali na políciu, ktorá vraj má jeho plnú podporu pri riešení korupčných káuz, pripomínalo to arogantný prejav feudála, ktorý stojí pred derešom v kruhu drábov a poddaných vyzýva, nech pokojne prednesú svoje sťažnosti a upozornia na prechmaty jeho šafárov.

A ktorý zároveň poddaných presviedča, že feudalizmus ako systém skvelo funguje. Drobné problémy sú vždy len chybami jednotlivcov, a ak majú poddaní iný pocit, môžu si za to sami, lebo veria potulným spevákom, čo huckajú proti vrchnosti, šíria protifeudálnu hystériu a dokonca poškodzujú povesť panstva za jeho hranicami.

A vôbec, ak sa zdá, že všetko nie je v poriadku, môžu za to len tí speváci – okrem toho, že šíria klamstvá a zlú náladu, budú kritizovať tak dlho, až si to všimnú aj v cudzine a už sem nepošlú viac peňazí, ktoré by bolo možné rozkradnúť. Vinní nie sme my, čo kradneme a zdierame, ale tí, čo na nás upozornia.

Kto velí drábom

Ako sa to potom skončí v praxi, s tým mali vlastné skúsenosti vtedajší poddaní rovnako ako dnešní občania. Tým druhým stačí vidieť, ako dopadol Filip Rybanič, ktorý sa ako mýtický Jánošík rozhodol zjednať spravodlivosť, hoci veľmi sporným spôsobom – drábi si ho ihneď poriadne podali a už pre neho brúsia hák. Tí, na ktorých Rybanič takto upozornil, zostávajú, naopak, v pohode. Jeden z nich ostatne drábom velí.

Poddaní aj občania vedia, že šafári sú podobne ako minister Plavčan len nastrčené figúrky. Môžu si občas uliať niečo pre seba, ich hlavnou úlohou však je zaistiť pohodlné obohacovanie pánov a ich blízkych. Nie je to problém jednotlivcov, ale systému, ktorý je nastavený tak, aby maximalizoval zisky panstva. Odvolanie Plavčana by bolo minimálnym gestom slušnosti, za dnešnej konštelácie by ho však nahradil len iný rovnako poslušný lokaj s rovnakou úlohou.

Danko sa ako obvykle snažil vzbudiť dojem, že jedinou chybou pri rozdeľovaní eurofondov bolo vpustenie súkromných spoločností, rovnako ako sa predtým tváril, že jediným problémom slovenských železníc bola súkromná konkurencia. Pochybné firmy však nezískavali eurofondy určené vedcom preto, lebo boli súkromné a dravé, ale preto, lebo mali blízko k Dankovi, k SNS a k hodnotiteľom.

Zlodej nezatkne sám seba

Feudálni páni/lídri koalície zároveň kontrolujú výkonnú i súdnu moc, takže oznamovať podozrenia drábom/polícii je i dnes na Slovensku vcelku zbytočné – žiadny zlodej nezatkne sám seba. A ak práve zlodej riadi políciu, ani tá ho, samozrejme, nezatkne.

Rýdzo feudálne bolo i opakovanie oznámenia Danka a Fica, že nebudú brať ohľad na pravidlá, dlhové brzdy či názory nejakého úradníka – aj keby tam pravidlá a úradníci boli práve preto, aby bránili zbytočnému mrhaniu a zneužívaniu verejných peňazí, a ak by ich pôvodne panstvo samotné presadilo v rámci predstierania zodpovednosti. Výstižnejšie ani nemožno národu oznámiť, že pravidlá platia len pre poddaných, nie pre vrchnosť a že úradníci tiež neslúžia občanom, ale vrchnosti.

Ak to vrchnosť potrebuje, napríklad pre upokojenie spojenca a záchranu vlastnej moci, môže z verejných peňazí rozdávať, ako chce. A nie len na R2. Takým istým panským gestom môže hodiť nejaké drobné vedcom, aby už prestali ziapať. Aj tak je to len zlomok toho, čo im predtým sľúbili, ale nakoniec radšej dali svojim.

Etnické geto

Do feudálneho kontextu dobre zapadol Béla Bugár, ktorý zase predviedol, aké ťažké je opustiť mentalitu geta, v tomto prípade etnickej strany. Najmä ak vám v podstate vyhovuje. V najmenšom ho netrápi, čo sa deje so Slovenskom, ak pustia chlp pre jeho súkromné panstvo a môže niečo ukazovať vlastným poddaným.

Keď mu jeho koaliční spoluvinníci sľúbia dostavbu R2, so zvyškom Slovenska si môžu robiť, čo im len napadne. Je to povzbudivá správa pre všetky budúce koaličné zlepence – ak ich potrebujete na zaistenie parlamentnej väčšiny, etnické strany sa predávajú naozaj lacno.

Než dôjde k omylu, dnes mimoparlamentná SMK by sa v akejkoľvek koalícii správala úplne rovnako. Tá, mimochodom, v zúfalej snahe odlíšiť sa od bugárovcov a prísť s niečím novým, čo ju vráti do parlamentu, predviedla najzábavnejší kotrmelec tejto kauzy.

Jej predseda József Menyhárt a potom aj stranícke médiá najprv začali vysvetľovať, že je R2 pre maďarskú menšinu vlastne hrozba, lebo po nej maďarské dediny zaplavia slovenskí prisťahovalci, príde globalizácia, koniec tradičných hodnôt a to všetko povedie k asimilácii menšiny. Aby potom strana vydala vyhlásenie, že dostavbu R2 plne podporuje – keď jej došlo, že aj jej vlastní voliči v tejto veci uvažujú úplne inak.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Eurofondy v školstve

Komentáre

Teraz najčítanejšie