Denník N

Prídeme o ďalšiu pamiatku? V Petržalke stojí unikátna fabrika, ochranu zamietli (foto)

Smaltovňa je dielom významného architekta a jednou z posledných stôp industriálu v Bratislave. Do budúcna sa s ňou neráta.

Jakub Štimel
Ján Štimel

Bratislava už prišla o viaceré industriálne pamiatky. Aktuálne ohrozenou je petržalská Matadorka, ktorej súčasťou je bývalá Smaltovňa – uhorská továreň na smaltované a kovové výrobky.

Storočný súbor priemyselných objektov nie je chránený, pretože Ministerstvo kultúry pod vedením Mareka Maďariča v roku 2013 nevyhovelo žiadosti vlastného Pamiatkového úradu. Zdôvodnenie poskytlo až vlani po proteste generálneho prokurátora proti nezákonnému postupu, vo veci však nič nezmenilo.

Bývalej Smaltovni tak hrozí zrovnanie so zemou. V návrhu územného plánu zóny sú výškové budovy a investor zakreslil do štúdie aj megalomanskú 85-podlažnú vežu. Do budúcnosti sa neráta s terajšími tehlovými fasádami ani so shedovými“ (zubatými) strechami. Nemyslelo sa ani na zachovanie depa Viedenskej električky. Či návrh prejde, rozhodnú miestni poslanci.

03-ML_4
Marek Lohinský

O ochranu Smaltovne sa zasadzuje aj Klub ochrany technických pamiatok. Okrem byrokratickej práce usporiadal v roku 2013 fotografickú súťaž Zaostri na Smaltovňu. Vybrané snímky z nej teraz – po vernisáži a po pripomienkovaní návrhu územného plánu – publikuje na webe v spolupráci s projektom Čierne diery, ktorý mapuje priemyselné dedičstvo na Slovensku.

Fotogaléria je zároveň prvou pozvánkou oboch združení na vyhodnotenie fotografickej súťaže k Zimnému prístavu a jeho oficiálnu prehliadku s odborným výkladom. Uskutočnia sa v apríli, zhruba mesiac po tom, čo tamojšiu lodnú dielňu a lodný výťah vyhlásili za pamiatky.

V Smaltovni dnes sídlia rôzne firmy: je tu právnická kancelária aj hala určená pre paintball. Ide o jediný historický industriálny areál v Petržalke a v mestskej časti je evidovaný ako pamätihodnosť. Kto sa ním prejde, môže vidieť tri bloky budov s mierkou jedného podlažia. Vzhľadom na okolie vytvárajú nízke budovy príjemný pocit. V zachovaných objektoch sa dá pokojne predstaviť aj bývanie.

05-JM_1
Jana Makroczyová

Prvý blok budov tvorili v minulosti prípravne surovín: sklad, mlyn na sklovinu a taviareň. Dnes sú síce zateplené, ale ich unikátny tvar nezanikol.

V strednom bloku budov je pôvodná hala na morenie s takzvanými „shedovými“ strechami. Hala postupne prechádza do prevádzkovo spätej haly na vypaľovanie smaltu. Dvojhalie z betónového nosného systému dômyselne odvádzalo teplo z procesu vypaľovania a zároveň dokonale presvetľovalo interiér, ktorý pôsobí ako chrám.

V treťom bloku je žiháreň, ktorej ostré priečelie dodnes vyzerá ako „čertovská“ stavba. Spolu s lisovňou pútajú pozornosť práve svojimi nepravidelnými strechami.

06-ZM_3
Zuzana Remiašová

Areál Smaltovne sa stal súčasťou Matadoru v roku 1946. Smaltovňu založil 1. augusta 1899 rakúsky podnikateľ Peter Westen. Práve podľa Westena ju kedysi nazývali aj Westa.

Dnešná charakteristická podoba pochádza zo začiatku 20. storočia. Projektoval ju významný žitavský architekt Heinrich Zeiger, ktorého špecialitou boli priemyselné objekty. Mnohé z jeho stavieb sú v Českej republike, Smaltovňa je jeho jediným zachovaným objektom na Slovensku. Spolupracoval na nej s nemeckou stavebnou firmou Wayss & Freytag. Okrovožlté tehly na fasádach vypálila a dodala neďaleká Durvayova tehelňa.

Pre vznik továrne, podobne ako aj ďalších fabrík a obytných kolónií v okolí, bola významná prítomnosť Viedenskej električky spájajúcej Bratislavu s Viedňou. Depo stále (zatiaľ) existuje a nachádza sa v blízkosti dnešnej stanice.

02-JaM_1
Jakub Merganc
04-PC_1
Peter Chrenka
06-DS_1
Dana Sládeková
07-FG_3
Filip Gucmann
08-JH_1
Jana Hrdličková
09-JH_5
Jana Hrdličková
10-JF_5
Ján Funcík
11-JK_Smaltovna_4
Jana Kvardová
12-JK_Smaltovna_9
Jana Kvardová
13-JK_smaltovna2
Jana Kvardová
14-PhC_4
Ján Štimel
15-ML_1
Marek Lohinský
16-MP_5
Martina Poliačiková
17-RS_3
Ružena Srnková
18-JM_2
Jana Makroczyová
19-MH_3
Martina Holecová
20-JF_1
Ján Funcík
20-ML_3
Marek Lohinský
21-JaM_2
Jakub Merganc
22-JK_Smaltovna_17
Jana Kvardová
22-ZM_2
Zuzana Remiášová
23-JK_smaltovna8
Jana Kvardová
24-DS_2
Dana Sládeková
25-DS_3
Dana Sládeková
26-JK_smaltovna13
Jana Kvardová
27-DS_5
Dana Sládeková
28-DS_4
Dana Sládeková
29-SS_1
Silvia Slaničková
30-RS_4
Ružena Srnková
31-ML_5
Marek Lohinský
32-PC_3
Peter Chrenka
33-JK_Smaltovna_1
Jana Kvardová
34-PC_5
Peter Chrenka
35-SS_3
Silvia Slaničková
36-SS_4
Silvia Slaničková
37-MP_2
Martina Poliačiková
38-JK_smaltovna15
Jana Kvardová
39-JK_Smaltovna_15
Jana Kvardová
40-JS_1
Juraj Slanička
41-MC_1
Michal Chládek
42-MC_4
Michal Chládek
43-MH_2
Martina Holecová
44-MH_5
Martina Holecová
45-MP_4
Martina Poliačiková
46-PhC_2
Ján Štimel

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie