Denník N

Macron chce pre manželku oficiálny titul prvá dáma, Francúzi proti tomu podpisujú petíciu

Nový prezident chce, aby jeho manželka mala oficiálny titul prvej dámy. Foto – TASR/AP
Nový prezident chce, aby jeho manželka mala oficiálny titul prvej dámy. Foto – TASR/AP

Francúzska ústava ani protokol titul prvá dáma nepoznajú. Nový prezident to chce zmeniť.

Vyše 200-tisíc Francúzov už podporilo online petíciu proti zámeru prezidenta Emmanuela Macrona zaviesť vo Francúzsku oficiálny titul prvá dáma (Première Dame), podobne ako je to v USA. Petíciu spustil pred dvoma týždňami umelec Thierry Paul Valette, ktorý však zdôrazňuje, že nejde o nič osobné.

Hovorí, že proti Brigitte Macronovej nič nemá, nepochybuje o jej schopnostiach reprezentovať Francúzsko, a ani mu nie sú sympatické výhrady či posmešky voči veľkému vekovému rozdielu medzi prezidentom a jeho manželkou. Ide mu o princíp.

„Nie je žiaden dôvod, aby prezidentova manželka mala osobitný rozpočet z verejných zdrojov. V súčasnosti má Brigitte Macronová dvoch alebo troch asistentov, dve sekretárky a dvoch ochrankárov a to je dosť,“ myslí si Valette, podľa ktorého by o zmene postavenia prezidentovej manželky malo byť vypísané referendum.

Už v kampani

Macron o tom, že Francúzsko by malo konečne redefinovať postavenie partnerky alebo partnera hlavy štátu, hovoril aj počas volebnej kampane. Súčasný stav, keď má manželka prezidenta malý úrad s rozpočtom asi 450-tisíc eur a manžela sprevádza hlavne na oficiálnych podujatiach, považuje za pokrytecký.

Francúzska ústava ani protokol však titul prvá dáma nepoznajú a verejné aktivity manželiek prezidentov boli vždy otázkou nepísaného zvyku a preferencií tej-ktorej dámy.

Američania titul prvej dámy majú. Foto – TASR/AP

Z protestnej petície je zrejmé, že Francúzi nie sú z nápadu čoraz menej populárneho prezidenta nadšení. Dôvodov môže byť niekoľko: od ekonomických po osobné.

Macron ohlásil niekoľko škrtov v sociálnej oblasti a v rozpočtoch samospráv, ktoré sú len začiatkom jeho snahy okresať stavy štátnej pokladnice a zefektívniť štátnu správu. V tomto kontexte návrh na zriadenie titulu prvej dámy, čo by iste znamenalo aj ďalšie výdavky, nepôsobí dobre.

Načasovanie

Nie príliš šťastné bolo aj načasovanie. Dolná komora francúzskeho parlamentu len nedávno schválila zákon, podľa ktorého poslancovi, či ministrovi, ktorý u seba zamestná svojho životného partnera či deti, budú hroziť až tri roky väzenia a pokuta 45-tisíc eur.

Nateraz sa nevie, či zákon prejde aj senátom, kde sú proti nemu výhrady, ale je zrejmé, že pokusy o vylepšenie statusu Macronovej nepôsobia v tejto situácii dobre, hoci aj zákon priamo nerieši prezidenta a jeho rodinných príslušníkov.

Jeden z najsilnejších Macronových protikandidátov vo voľbách, Francois Fillon, s ktorým ešte na začiatku roka mnohí analytici počítali ako s prezidentom, silne doplatil na skutočnosť, že roky formálne zamestnával ako svoju asistentku manželku Penelope.

Tá nerobila takmer nič a za 15 rokov dostala plat v celkovej výške viac ako 800-tisíc eur, Fillon tiež zamestnával dve zo svojich detí.

Rozhorčenie prichádza v čase, keď Macronovi klesá popularita, a to pre jeho úsporné opatrenia, roztržku s dnes už bývalým náčelníkom generálneho štábu francúzskej armády a náznaky, že sa správa autoritársky, či odmieta komunikovať s médiami.

Ďalším faktorom je, že Macronovi kritici už v minulosti naznačovali, že je len bábkou v rukách o generáciu staršej a skúsenejšej manželky, s ktorou sa často radí. To, že by dostala oficiálny titul a aparát, by bolo potvrdením týchto konšpirácií.

Ako je to inde

Denník Guardian pripomína, že kým v USA je postavenie prvej dámy definované zákonom od roku 1978 a pripadá jej štáb s 12 zamestnancami, v Nemecku nemá manžel kancelárky Merkelovej či v Británii manžel premiérky Mayovej osobitné postavenie.

Manželky francúzskych prezidentov sa v minulosti zvykli venovať charite. To bol prípad Danielle Mitterrandovej či Claude Chiracovej.

Cecília Sarkozyová, s ktorou sa Nicolas Sarkozy rozviedol počas svojho prvého funkčného obdobia, bola jeho blízkou poradkyňou ešte v časoch, keď bol ministrom vnútra, a mala aj pomerne vysokú stranícku funkciu.

Politicky aktívna bola aj bývalá partnerka prezidenta Francoisa Hollanda Segolene Royalová. So záujmom médií sa stretávala aj bývalá modelka a speváčka Carla Bruni Sarkozyová.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie