Denník N

Kríky pri bytovkách drasticky orezali motorovou pílou, mohli tam hniezdiť aj vzácne vtáky

Vľavo krík na Rumančekovej, vpravo to, čo z iného kríka zostalo po oreze. Foto N – Samuel Prílepok
Vľavo krík na Rumančekovej, vpravo to, čo z iného kríka zostalo po oreze. Foto N – Samuel Prílepok

Kríky sa z rázneho rezu môžu spamätať. Samosprávy by však podľa arboristov mali byť citlivejšie k prírode.

Po štvrtkovej veternej smršti sa Bratislavčania zrejme budú pozerať trochu inak na orezávanie stromov a kríkov a budú chápavejší aj k výraznejším orezom. V Bratislave silný vietor počas nočnej búrky polámal mnoho stromov, zlomiť dokázal aj staršie hrubé kmene.

Napriek tomu niektoré zásahy do zelene Bratislava bude aj ďalej zrejme prijímať s nevôľou. Ako napríklad to, že v lete sa viaceré priestranstvá na sídliskách zmenili počas pár prázdninových dní zo zeleného sadu na pustatinu.

Takto dopadol orez drevín na ulici Rumančeková. No nie je to jediné miesto Ružinova, kde takto razantne kríky orezali, stalo sa to napríklad aj na okraji lokality 500 bytov pri Kukorelliho parku.

Pre neporiadok a neprispôsobivých

V priestore medzi bytovkami tam orezali všetky konáre na kríkoch a odviezli všetky listy. Zostala vysušená pôda bez trávy, poškodené kríky.

„Obyvatelia sa sťažovali na znečisťovanie kríkov neprispôsobivými obyvateľmi a odpadky,“ vysvetľuje zásah hovorkyňa ružinovského starostu Marianna Šebová.

Orez kríkov podľa nej urobili kvôli bezpečnosti a sprehľadneniu. „Už sa v nich nebudú môcť títo občania ukrývať a zeleň sa bude ľahšie čistiť,“ vysvetlila.

Poškodená kôra, zakončenie rezu otrhané. Tak by to podľa arboristov nemalo vyzerať. Foto N – Samuel Prílepok

Nedbalý rez, pozor na vtáctvo

Arborista Michal Zelenak hovorí, že v tomto prípade by nebol problém v samotnom zákroku, pretože ide o bazu čiernu, ktorá sa z toho rýchlo zotaví. „Tu to však niekto robil motorovou pílou a veľmi nedbalo. Spôsob je katastrofálny,“ povedal arborista.

Iný arborista, Marcel Trnovský, v tom zákroku vidí veľa technologických chýb. „Bolo by to na dve strany formátu A4,“ vysvetlil, prečo nemôže rozobrať všetky. Podľa neho je problémom, že na Slovensku nemáme zavedený štandard na rez kríkov. „Existuje len štandard na rez stromov,“ povedal Trnovský.

Pri orezávaní a úprave stromov a krov treba dbať aj na vtáctvo. Akákoľvek vegetácia, aj krovitá, má podľa ornitológa Radovana Jambora pre vtáctvo v mestách veľký význam. „Môžu tu hniezdiť drozdy čierne, penice čiernohlavé, penice popolavé či straky čiernozobé, ale i ďalšie tvory,“ povedal ornitológ.

Preto je podľa neho v takýchto situáciách dôležité, aby firma, ktorá upravuje zeleň, spolupracovala s odborníkmi.

Orezané stromy a kríky na ulici Rumančeková, Ružinov. Foto N – Samuel Prílepok

Radnica priznáva, že to nevyšlo

Hovorkyňa Šebová priznala, že dodávateľ celkom nepochopil požiadavku Ružinova a rez mohol byť miernejší, i keď nedošlo k poškodeniu kríkov. „Dodávateľa sme upozornili na nedostatky pri reze drevín,“ povedala hovorkyňa.

Na vtáky si však dali pozor a orezali len tie časti stromov a konárov, kde vtáky sídlia len málokedy. „Nie je to pre ne bezpečné a konárom bazy čiernej chýba hustota, takže sa na nich hniezdi ťažšie,“ vysvetlila Šebová.

Arborista Zelenak vidí najväčší problém práve v tom spôsobe. „Bazu čiernu môžete takto zrezať, ale mali by ste na to použiť záhradnícke nožnice alebo ručnú pílku,“ vysvetlil. Taktiež by mali kríky radšej upravovať pravidelne, aby sa vyhli takýmto radikálnym rezom.

Dobré podľa neho je, že nechali na špici kríkov zeleň a pre vtáky a zver nechali nádobku s vodou. „Aj keď to na prvý pohľad vyzerá drasticky, takéto zákroky sa pri baze robia,“ vraví arborista.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie