Denník N

Plienky Pampers preveria ešte raz, testy z Prahy by mali určiť, či sú bezpečné

Foto – N
Foto – N

Inovované detské plienky, na ktoré sa sťažujú rodičia, už testovali v Česku aj v Žiline, no podrobia sa ďalšej, arbitrážnej skúške.

Preverovali ich českí hygienici, testovali ich už aj v žilinskej skúšobni. Napriek tomu poputujú detské plienky Pampers Premium Care, na ktoré sa už niekoľko mesiacov sťažujú slovenskí aj českí rodičia, do laboratória opäť, tentokrát v Prahe.

Dá ich tam posúdiť Slovenská obchodná inšpekcia (SOI), ktorá už pred niekoľkými týždňami zaslala vzorky plienok do laboratória v Žiline a má už aj výsledky testov. Keďže však s nimi podľa riaditeľky SOI Nadeždy Machútovej vyjadril výrobca, spoločnosť Procter & Gamble, nespokojnosť a podal aj námietku, rozhodla sa inšpekcia zadať ďalšie testovanie v inej skúšobni.

Plienky by mali otestovať v najbližších dňoch. Šéfka SOI predpokladá, že výsledky by mali byť známe koncom augusta.

V Česku netestovali všetko

Toto testovanie na pracovisku ALS Global v Prahe by malo podľa šéfky SOI spor o zdravotnú neškodnosť plienok uzavrieť.

Viacerí rodičia totiž potvrdili, že ich deti majú zdravotné problémy po použití plienok, ktoré výrobca v tomto roku inovoval. To, že mali ich deti vyrážky či zapareniny, pripisovali zmenenému zloženiu plienok, na ktoré detská pokožka reaguje negatívne.

Takéto ponosy sa objavujú na Facebooku Pampers ešte aj v týchto dňoch. Netýkajú sa však len reakcií na plienky Pampers Premium Care, ale aj napríklad Sleep & Play. „Otrasná skúsenosť s plienkami Sleep & Play No. 4. Syn mal veľmi nepríjemnú alergickú reakciu, čo sa mu zatiaľ nestalo so žiadnou inou plienkou,“ píše na sociálnej sieti rodič.

Českí hygienici, ktorí na základe sťažností rodičov preverovali tieto plienky už pred niekoľkými mesiacmi, tvrdia, že nezistili zdravotnú škodlivosť týchto plienok pre detský organizmus. Z ich protokolov vyplýva, že v stanovení obsahu voľného a hydrolyzovateľného formaldehydu, pH výluhu, cytotoxicity a po overení dermálnej znášanlivosti spĺňali požiadavky vyhlášky o hygienických požiadavkách na výrobky pre deti do troch rokov.

Úžitkovú vlastnosť zmenili

No podľa toho, čo naznačila šéfka SOI, aj podľa informácií, ktoré zaslalo Denníku N české ministerstvo zdravotníctva, v Česku nerobili testy na všetky možné zdravotné riziká.

Podľa Machútovej napríklad nepreverovali obsah ťažkých kovov v plienkach. Zadanie našej inšpekcie do žilinskej skúšobne obsahovalo aj takéto testovanie, podobne by ich mali preveriť aj v arbitrážnom testovaní v Prahe.

Výsledky testov českých hygienikov však potvrdili, že výrobca po inovovaní plienok Pampers Premium Care zmenil úžitkovú kvalitu výrobku.

„V rámci testu nasiakavosti odobraných vzoriek plienok sme zistili, že inovované plienky majú odlišnú úžitkovú vlastnosť, pretože po nasiaknutí rovnakého objemu modelovej kvapaliny došlo k oddeleniu sieťky od sajúceho jadra, čo uvoľnilo jednotlivé vrstvy sajúceho jadra a umožnilo vypadávanie kúskov absorpčného gélového materiálu mimo plienky,“ uviedla hlavná hygienička ČR Eva Gottvaldová.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie