Denník N

Čo nám vyčíta Komisia vo varovnom liste? Neodborných hodnotiteľov aj pochybné firmy (+celý list)

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Opozícia má dosť podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie ministra školstva Petra Plavčana (nominant SNS). Kedy ich predložia vedeniu parlamentu, ešte nie je jasné.

Varovný list Európskej komisie pre škandál s eurofondmi je ešte vážnejší, ako to vyzeralo minulý týždeň. Preverovať budú nie dve, ale štyri výzvy pri eurofondoch na vedu a výskum.

Brusel nám vyčíta presne to, čo sa už týždne objavuje v médiách – neodborných hodnotiteľov a to, že uspeli firmy, ktoré nemali skúsenosti s vedou. Európska komisia nám poslala varovný list pre rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie minulý týždeň.

Oficiálne list Brusel nekomentuje. Opozičná poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO) ho poskytla aj médiám. Remišová v Komisii v minulosti pracovala.

Varovný list poslala Komisia 3. augusta poobede, teda v deň, keď sa k rozdeleniu eurofondov prvýkrát vyjadril predseda SNS Andrej Danko aj premiér Robert Fico po koaličnej rade. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár sa k tomu nevyjadril, aj keď na tlačovej besede bol.

Video: Ako Fico a Danko tvrdili, že na eurofondy našli riešenie
autorka: Martina Koník

Nepodpisujte žiadnu zmluvu

List je podpísaný Erichom Unterwurzacherom z Generálneho direktoriátu pre regionálnu politiku (Directorate General for Regional Policy). Najdôležitejšie konštatovanie je už známe: Komisia nám eurofondy nepreplatí, kým nebude „ukončená kontrola výberového procesu a prijaté primerané nápravné opatrenia“.

V liste Európskej komisie na Slovensko sa píše aj to, že preveria štyri výzvy. „Miestne autority by nemali podpisovať žiadnu ďalšiu zmluvu s uchádzačmi, až kým nebudú známe výsledky preverovania.“

Čo majú podľa Komisie slovenské orgány robiť? Preveriť, či boli projekty na eurofondy vyhodnocované a eurofondy prideľované v súlade s pravidlami EÚ a či vybrané projekty naozaj spĺňali podmienky – „či uchádzači spĺňali kritériá skúsenosti v oblasti výskumu a inovácií“. Slovensko má tiež upraviť pridelené sumy podľa zistení.
Európska komisia sa v liste odvoláva na novinové články o škandále. Už premiér Robert Fico vo štvrtok minulého týždňa nahnevane hovoril, že Komisia berie informácie zo slovenských médií.

Je to preventívny krok

Denníku N termín poslania listu potvrdil zdroj z Európskej komisie. Varovný list zasiela Európska komisia v prípadoch, keď dostane informácie o možnom zneužití eurofondov, tvrdí zdroj. Ide o preventívny krok, ktorý dotknuté členské štáty informuje o tom, že až do okamihu, keď sa podarí objasniť predmetnú situáciu, nebudú odsúhlasené žiadne platby v danej oblasti programu či daného operačného programu vo všeobecnosti.

Doteraz boli známe problémy v dvoch výzvach: na dlhodobý a strategický výskum a vo výzve pre podniky na inovácie. Podľa Remišovej sú ďalšie výzvy na centrá v Bratislave a mimo Bratislavy. Nie sú podľa opozičnej poslankyne také problematické ako prvé dve.

Vyjadrenie k varovnému listu žiada Denník N od piatka, ministerstvo školstva sľúbilo odpovede dnes, zatiaľ sa však nevyjadrilo. Na otázky neodpovedal ani úrad vlády.

Video: Celá tlačová beseda OĽaNO o eurofondoch
autorka: Martina Koník

Kým neodstránia chyby, neprídu peniaze

Varovný list uvádza, že kým sa nevyriešia chyby, nebude Komisia preplácať peniaze. Zatiaľ o to ani nik nepožiadal, takže čerpanie sa ešte nerozbehlo. Podľa Remišovej Komisia zakázala podpisovať zmluvy medzi úspešnými firmami a štátom.

OĽaNO skontrolovalo hodnotiteľov v úspešných a neúspešných projektoch pri výzvach na eurofondy pre podniky. Viacerí podľa nich nemali potrebnú odbornosť. Najčastejším hodnotiteľom pri neúspešných projektoch je podľa opozičnej poslankyne Veroniky Remišovej Monika Deneva, ktorá je aj generálnou riaditeľkou na ministerstve pôdohospodárstva, ktoré má tiež v správe SNS. Deneva podľa nej hodnotila mnohé projekty na rôzne témy.

Na neodborných hodnotiteľov už upozornili viaceré firmy. Napríklad firma vedca Pavla Čekana dala projekt na biomedicínsky výskum rakoviny. Jeden z dvoch hodnotiteľov bol urológ. „Chcel by som vedieť, ako rozumie personalizovanej diagnostike rakoviny a vývoju nových technológií pri diagnostike, napríklad 3D vizualizácií ľudského genómu,“ hovorí Čekan.

Napríklad projekt za 23 miliónov eur na zabezpečenie trvalej udržateľnosti oceliarskeho priemyslu na Slovensku hodnotil kardiológ. Internista vraj zasa hodnotil materiálový výskum za 40 miliónov eur zameraný na priemyselné materiály. Projekt na onkológiu a preventívnu medicínu zasa podľa Remišovej žiadny lekár nehodnotil. Výskum na mobilné siete 5. generácie hodnotila žena, ktorá na vysokej škole učí anglický jazyk a komunikatívne cvičenia.

Opozícia má podpisy

Opozícia už vyzbierala aj podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie ministra Petra Plavčana (nominant SNS). Ešte nie je jasné, kedy bude. Opozícia chce zrejme počkať na poslancov, ktorí sú ešte na dovolenke, a až potom zvolať schôdzu, teraz by nemuseli byť ani uznášaniaschopní.

O odvolávaní Plavčana hovorí aj SaS.

OĽaNO vyzvalo aj podpredsedu vlády Petra Pellegriniho, ktorý má eurofondy na starosti, aby výzvy skontroloval a aby zmenil pravidlá tak, aby sa peniaze čerpali efektívne.

Celý list Európskej komisie na Slovensko

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Eurofondy v školstve

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie