Denník N

Danko zaskočil partnerov: vypovedal koaličnú zmluvu

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Rozhodnutie predsedu SNS požadovať nové nastavenie vzťahov v koalícii prichádza v čase, keď má jeho minister školstva vážne problémy.

Slovenská národná strana vypovedala nečakane koaličnú zmluvu. Predseda SNS Andrej Danko to koaličným partnerom zo Smeru a Mosta-Híd oznámil listom.

Premiér Robert Fico pre krok SNS zvolal nazajtra na 10.00 koaličnú radu. „Očakáva, že predseda SNS vysvetlí partnerom absurdný krok SNS, ktorý nevnáša do spoločnosti pokoj a stabilitu,“ ohlásil jeho tlačový odbor.

Videokomentár šéfredaktora: Danko asi pochopil, že nebude premiérom
autorka: Martina Koník

Koaliční lídri Fico, Danko a Béla Bugár sa naposledy stretli vo štvrtok a navonok pôsobili po koaličnej rade jednotne. Sporným bodom by mohla byť situácia v školstve, ktoré patrí pod SNS. Minister Peter Plavčan je kritizovaný za spôsob prerozdelenia eurofondov na vedu, čo už prešetruje Európska komisia. Vládni lídri vo štvrtok Plavčanovi vyslovili podporu, o jeho odvolaní sa oficiálne nehovorilo.

Vo štvrtok ešte pôsobila koalícia stabilne. Foto – TASR

Danko však v pondelok nečakane poslal list, ktorý zaskočil koaličných partnerov v Smere aj Moste-Híd.

Koaliční partneri v šoku

„Predseda SNS na to dostal mandát, dovi,“ potvrdil podpredseda SNS Anton Hrnko skutočnosť, že sa už neriadia koaličnou zmluvou a ukončil hovor.

Podpredseda SNS Jaroslav Paška nevylučuje ani možný pád vlády.  Danko o kroku nikoho z partnerov dopredu neinformoval a neplatí to len o koaličných partneroch. O liste nevedel ani podpredseda SNS Štefan Zelník, ktorý pracoval v ambulancii.

„Sme v šoku, v prvom momente sme si mysleli, že je to vtip,“ hovoril Denníku N krátko po dvanástej politik zo Smeru, ktorý nechcel byť menovaný.

Video: Vo štvrtok ešte pôsobili lídri koalície harmonicky, postavili sa za ministra Plavčana
Autorka: Martina Koník

Aj v centrále Mosta-Híd sa o vypovedaní koaličnej zmluvy dozvedeli až z listu, podľa informácií Denníka N o ničom nevedel ani predseda Béla Bugár. „Je to pre nás prekvapivý krok zo strany Slovenskej národnej strany,“ napísal Most-Híd v stanovisku popoludní. „Táto vládna koalícia doteraz úspešne plnila svoje programové ciele, preto nerozumieme požiadavkám vyjadreným v liste predsedu SNS. Takisto spôsob, ktorý zvolil, neprehĺbi dôveru ani voličov, ani partnerov, ale ju, naopak, oslabí.“

Prekvapenie neskrýval ani minister dopravy Árpád Érsek z Mosta-Híd. „Volali mi niektorí poslanci a pýtali sa ma, čo sa stalo. Tak som zapol TA3 a tam bežalo, že Andrej Danko žiada revíziu koaličnej zmluvy,“ reagoval Érsek, ktorý sa reportérov Denníka N pýtal, či nevedia viac.

Zdroj z SNS pre Denník N naznačil, že list vznikol potom, ako na úrade vlády prišli s návrhom riešenia, ako prerozdeliť eurofondy na vedu, bez toho, že by o tom vedelo vedenie Slovenskej národnej strany.

Čo sa bude diať?

Znamená to rozpad koalície? Text krátkeho listu naznačuje, že Danko sa ešte chce dohodnúť na spolupráci, len za iných okolností.

Predseda SNS ako dôvod vypovedania zmluvy spomína „absolútnu nevyhnutnosť prenastavenia pravidiel v koalícii, novú úpravu pomerov a vzťahov a stanovenie absolútne nových priorít, ktoré sa budú premietať v rámci procesu zostavenia nového rozpočtu s cieľom obnovy dôvery medzi koaličnými partnermi, ako aj dôvery verejnosti ku koalícii“.

Ďalej pokračuje, že „dobrá sociálno-ekonomická situácia roku 2017 ukazuje, že je nutné sa zamerať na nové výzvy a priority, ktoré je potrebné premietnuť do koaličnej dohody a nového programového vyhlásenia vlády. Keď sa darí ekonomike štátu, musia to pocítiť aj samotní občania“.

Nevyspytateľný Danko

Vzťahy predsedu SNS a premiéra prechádzajú od vzniku koalície rôznymi fázami. Naposledy bol problém viditeľný začiatkom júla, keď ministri za SNS neprišli na zasadnutie vlády. Predseda SNS sa vtedy urazil na to, že ho Fico nezavolal na oslavy sviatku Cyrila a Metoda na Devíne, hoci chcel vystúpiť s prejavom. Ministrom potom povedal, aby nešli na vládu a tak sa zrušilo zasadnutie celého kabinetu.

V Smere niektorí politici hovoria, že ich predseda doteraz Dankovi príliš ustupoval a on si chce zrejme cez nejaký dodatok v koaličnej zmluve vypýtať ďalšie pozície. Premiér doteraz veľmi dbal na to, aby vláda pôsobila jednotne, snažil sa skôr situáciu upokojovať a neventilovať verejne nespokojnosť.

Prvá vážnejšia koaličná kríza prebiehala začiatkom roka pre regulačný úrad (ÚRSO). Šéf SNS vtedy vzťahy v koalícii prirovnal k manželstvu pred rozvodom, verejne sa sťažoval, že týždeň nehovoril s premiérom – neskôr sa opravil, že to boli štyri dni –, a jeho poradcu, poslanca Erika Tomáša, označil za donášača.

Danko si v čase, keď chodili do domácností zvýšené faktúry za elektrinu, kládol podmienky v energetike, tvrdil, že požadujú vznik energetického holdingu. Zažehnať rozpory sa podarilo predsedom strán v polovici februára. Tretí člen koalície, Béla Bugár, stál mimo konfliktu v úlohe zmierovateľa. Na spoločnej tlačovke plnej úsmevov hovorili, že vzťahy sa podarilo upratať. Žiadna z požiadaviek SNS sa neskôr nezačala plniť.

Predseda Slovenskej národnej strany v aktuálnom liste koaličným partnerom argumentuje aj tým, že slovenskej ekonomike sa darí. Už začiatkom roka prišiel Danko s novou agendou o povinnom trinástom plate a hovoril, že to chce presadiť ešte v tomto volebnom období, hoci to nie je v programovom vyhlásení vlády. Aj vtedy ako dôvod hovoril, že sa ekonomike darí a ľudia by to mali pocítiť.

Ani slovo o eurofondoch

V liste sa nespomína aktuálny škandál ministra školstva s eurofondmi na vedu. Danko sa len minulý týždeň vrátil z dovolenky a vo štvrtok sa s premiérom a predsedom Mosta-Híd postavil na tlačovku po koaličnej rade, kde tvrdili, že na problémy s eurofondmi majú riešenie.

Trojkoalícia začala vládnuť vlani 23. marca, pri moci teda nie je ani jeden a pol roka. SNS patria ministerstvá školstva, obrany a pôdohospodárstva, strana ich neobsadila svojimi členmi, ale len nominantmi.

Vláda Smeru, SNS a Mosta-Híd má v tejto chvíli v Národnej rade podporu 79 poslancov, a pravidelne s nimi hlasujú ďalší štyria poslanci, ktorí odišli z hnutia Sme rodina Borisa Kollára.

SaS a OĽaNO: Sme pripravení prevziať vládu

Veľmi rýchlo na Dankov list reagovala opozícia.

SaS vyhlásila, že Andrej Danko robí len to, čo pred ním predseda Ján Slota, keď mu tieklo do topánok. „Vydiera svojich partnerov v korupčnej koalícii a má na to viacero dôvodov. Potrebuje odlákať pozornosť verejnosti od korupčnej kauzy okolo rozdeľovania eurofondov na vedu a výskum. Preto vyvoláva na pohľad vážny koaličný spor.“

Danko zároveň podľa SaS potrebuje nový zdroj, „odkiaľ by SNS a jej klienti dolovali pre seba bohatstvo z verejného majetku“. A SNS sa chce tiež podľa SaS zbaviť problémového ministerstva školstva.

„Ak by z tejto priehľadnej augustovej hry predsedu SNS vyšiel rozpad vlády, strana SaS ako jediná reálna alternatíva voči Smeru a korupčnej koalícii je pripravená na predčasné voľby i prevzatie vládnej zodpovednosti.“

Aj OĽaNO hovorí, že je pripravené prevziať zodpovednosť za riadenie štátu. „Ak si Andrej Danko myslí, že takýmto správaním prekryje obrovský škandál s eurofondmi, veľmi sa mýli,“ vyhlásila poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová.

„Vládna koalícia sa nás stále snažila presviedčať o svojej sile a stabilite. Delenie koristi eurofondov na vedu a výskum je pre SNS také dôležité, že Andrej Danko neváha vnášať na Slovensko chaos,“ vyhlásila Remišová, podľa ktorej sa Danko správa ako malý chlapec.

„Zlodej Danko dovoľuje rozkrádať 600 miliónov z eurofondov, ktoré patrili ľuďom, a miesto chlapského prijatia zodpovednosti sa zbabelo vyhovára na iných,“ hovorí zasa Igor Matovič.

Celý list predsedu SNS koaličným partnerom

Vyhlásenie z kancelárie predsedu NR SR:

Vážení koaliční partneri,

týmto spôsobom vypovedám koaličnú zmluvu podpísanú 1. septembra 2016 medzi stranami Smer-SD, SNS a MOST-Híd.

Ako dôvod uvádzam absolútnu nevyhnutnosť prenastavenia pravidiel v koalícii, novú úpravu pomerov a vzťahov a stanovenie absolútne nových priorít, ktoré sa budú premietať v rámci procesu zostavenia nového rozpočtu s cieľom obnovy dôvery medzi koaličnými partnermi, ako aj dôvery verejnosti ku koalícii. Dobrá sociálno-ekonomická situácia roku 2017 ukazuje, že je nutné sa zamerať na nové výzvy a priority, ktoré je potrebné premietnuť do koaličnej dohody a nového programového vyhlásenia vlády. Keď sa darí ekonomike štátu, musia to pocítiť aj samotní občania.

Zároveň Vám navrhujem bilaterálne, resp. multilaterálne rokovania s vedením Slovenskej národnej strany o možnosti zostavenia novej koaličnej zmluvy.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie