Denník N

Podpredseda SNS Paška: Vypovedanie zmluvy je reakcia na to, čo sa stalo u Fica

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Podľa prvého podpredsedu SNS sa nedá vylúčiť ani koniec koalície a nečakané vypovedanie koaličnej zmluvy je reakcia na správanie Smeru a na dianie na úrade vlády.

Prečo ste vypovedali koaličnú zmluvu?

Bola to pohotová reakcia na dianie, ktoré nám, zdá sa, prerastá cez hlavu.

Čo sa udialo? Týka sa to ministra školstva Petra Plavčana?

Je to také nazbieranie vzťahových otázok, ktoré možno prípad Plavčana rozvinul, ale napísané je to v stanovisku strany. Je to tiež snaha upraviť vzťahy vo vnútri koalície tak, aby nevznikala nedôvera medzi partnermi.

Odhlasovali ste si to na predsedníctve?

Nie je žiadna tajnosť, že koalícia má komplikované vzťahy, že sú tam programové rozdiely a niekedy pri takýchto riešeniach neznie synchrónne. Zdá sa však, že nám to v komunikácii troška zlyháva a je potrebné si naozaj vymedziť priestor, aby sa poza chrbát jednotlivých partnerov nediali veci, o ktorých by mali byť informovaní, ale o nich nevedia.

Ide o to, že vám niekto niečo robí za chrbtom, alebo o to, že vám chcú prebrať nejaké kompetencie?

Nie je tam žiaden spor o kompetenciu, skôr je to o vzťahových otázkach. Dohody by možno mali byť presnejšie a precíznejšie a nemalo by sa to diať tak, že si niekto robí jednu vec a druhý si niečo robí inak.

Nemohli by ste byť konkrétnejší? Kde sa ten spor začal a čo vypovedanie zmluvy zapríčinilo? Vaši partneri sú z toho zatiaľ pomerne zmätení.

Iste si spomínate na prípad ÚRSO a už tam rezonovali určité veci – niečo sa dohodlo a aj sme hovorili, že by vláda nemala byť voči nemu taká apatická, aká bola. A potom sa to muselo riešiť tak, že predseda Národnej rady pozval na jej rokovanie vtedajšieho predsedu. Niekedy komunikácia medzi predsedami nie je taká, aká by mala byť, a nevnímajú sa ako partneri. Možno má predseda vlády pocit, že keď má väčšiu zodpovednosť, že má aj viac právomocí, kompetencií a môže aj svojvoľne niečo robiť. Hlavný motív je však upratať si vzťahové otázky a upratať si ich v písomnej podobe. Je to o tom, aby sa buď našla cesta vzájomného rešpektu a pravidelnej výmeny názorov, alebo si potom povedzme bohužiaľ, ak sa to nedá, tak sa to nedá.

Mohol by to byť aj koniec tejto koalície?

Je to otvorenie spôsobu spolupráce vo vnútri koalície, pri ktorom by sme mali pocit, že máme voči sebe vzájomný rešpekt. Dlhodobo vnímame, že Smer, ktorý je tretíkrát vo vláde, má zvyk tak nejako si preberať kompetencie aj v oblastiach, v ktorých by mal nechať viac priestoru koaličným partnerom.

Takže problém je Smer, nie Most-Híd?

Nehovorím, že Smer. Je to o vzťahoch a akým spôsobom sa vykonáva mechanizmus realizovania programového vyhlásenia vlády.

Ľudia v Smere ani v Moste nič o liste dopredu nevedeli.

Avizovať sa zrejme avizovalo. Taký ten podnet vzišiel z informácií, čo sa dnes dialo na úrade vlády.

Čo sa dialo na úrade vlády?

Necháme si to v najbližších dňoch medzi sebou. Máme jednoducho pocit, že sa niekto odtrhol a začína si kryť svoje záujmy.

Bol tam dnes Andrej Danko, alebo hovoríte o nejakej iniciatíve Roberta Fica?

Úrad vlády je širší pojem, ale je to jeho úrad.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie