Denník N

„Skvelé čísla… a to som len začal.“ Americkej ekonomike sa darí – môže za to Trump?

Donald Trump Foto – TASR/AP
Donald Trump Foto – TASR/AP

Americký prezident sa chváli ekonomickými ukazovateľmi.

Americký prezident Donald Trump sa na Twitteri minulý týždeň chválil mnohými pozitívnymi správami o stave americkej ekonomiky. Tentokrát nešlo o žiadne falošné správy.

„Práve vyšli výborné čísla zamestnanosti – a to som iba začal… Burzový trh rekordne vysoko… Toyota a Mazda postaví novú továreň za 1,68 miliardy dolárov a vytvorí 4-tisíc nových amerických pracovných miest,“ napísal na Twitteri v priebehu pár dní.

Americká ekonomika je skutočne v dobrej kondícii, druhý štvrťrok rástla o 2,6 percenta. Otázka, ktorú riešili americké médiá, bola, nakoľko je to vďaka politike nového amerického prezidenta, ktorý v pondelok oslávil 200 dní vo funkcii.

Milión pracovných miest

Ako prvé v stredu na trhoch index Dow Jones – teda 30 najväčších firiem, ktoré zamestnávajú dohromady 6 miliónov ľudí – prekonal hranicu 22-tisíc bodov. Je to vôbec rekordne veľa, pred krízou bol na 14-tisíc. Od nástupu Trumpa išiel hore o 20 percent.

V piatok ministerstvo práce zverejnilo, že za júl pribudlo vyše 200-tisíc nových pracovných miest, čo bolo viac, ako sa čakalo. Nezamestnanosť v krajine je oficiálne 4,3 percenta, čo je najmenej od roku 2001.

Ekonomika však bola v dobrej kondícii, už keď ju Donald Trump preberal. Trhy rástli už za Obamu. Newyorský miliardár to počas kampane nazval „veľká, tučná škaredá bublina“, teraz sa týmito číslami chváli.

Celkovo za prvých šesť mesiacov Trumpovej vlády pribudlo asi milión pracovných miest. To je podľa CNN zhruba toľko isto ako za posledných šesť mesiacov Baracka Obamu.

Prvých šesť mesiacov prezidentovania Billa Clintona v rokoch 1993 a 1997 pribudlo viac zamestnaných, rovnako aj v prípade druhého obdobia vlády Georgea Busha mladšieho (2005). Zároveň mnohí pripomínajú, že problém amerického trhu práce je, že mzdy stále výraznejšie nerastú.

Neublížil

Niektorí počas kampane varovali, že ak sa prezidentom stane Trump, uškodí to americkej ekonomike. To sa zatiaľ nestalo.

„Trump môže správne hovoriť, že neurobil nič, čo by ublížilo ekonomike, ale ekonomika sa rozbehla už predtým,“ povedal pre CNBC analytik z JP Morgan David Kelly.

Ekonómovia sa báli najmä, že Trump bude obchodne izolovať krajinu, čo však zatiaľ nesplnil. Nezvýšil clá na dovoz tovarov z Číny a, ako píše Financial Times, nerozložil ani dohodu s Mexikom NAFTA, ktorú počas kampane vo veľkom kritizoval. Podľa niektorých môže uškodiť ekonomike znížením imigrácie, ktoré navrhoval minulý týždeň.

Podľa analytikov sa však nedá hovoriť ani o priamom Trumpovom impulze do ekonomiky. „Ťažko vidieť Trumpovu zásluhu. Ekonomika je solídna, no nie je senzačná,“ povedal pre Washington Post Doug Holtz-Eakin z pravicového think tanku American Action Forum.

Trump však najmä zo začiatku dodal ekonomike impulz nepriamo. Jeho plány na škrtanie daní a projekty v infraštruktúre biznismeni vítali a to im dodalo sebadôveru na zvýšenie investície a najímanie.

Trumpov efekt

„Trump neurobil zatiaľ nič hmatateľné, ale vštepil nádej na rast, daňové reformy a dereguláciu medzi biznis lídrami a to naštartovalo najímanie,“ povedal pre New York Times Tom Gimbell zo spoločnosti LaSalle Network.

Tento efekt však pomaly vyprcháva, keďže reformy, ako napríklad daňová, sa posúvajú. Trump sa zatiaľ chváli, že zrušil množstvo regulácií. Podľa CNBC stiahol alebo zdržal 860 regulácií, 19 z nich má ekonomický vplyv nad 100 miliónov dolárov.

„Vždy dávame kredit za ekonomiku prvý rok predchádzajúcej vláde. Trump nepresadil žiadnu významnú legislatívu, a hoci pretlačil niekoľko deregulácií, ešte nevidieť ich efekt,“ povedal pre Guardian Robert Shapiro, bývalý ekonomický poradca demokrata Billa Clintona.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie