Denník N

Minister kultúry podporil nezávislé centrum, ktoré čelí trestnému stíhaniu pre predstavenie Praktiky lásky

Minister kultúry Marek Maďarič. Foto N – Tomáš Benedikovič
Minister kultúry Marek Maďarič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Marek Maďarič sa zastal umeleckej slobody v kauze okolo projektu, ktorý uviedlo Nástupište 1-12 v Topoľčanoch.

Minister kultúry vyjadril podporu umeleckému centru Nástupište 1-12 v Topoľčanoch, ktoré čelí trestnému stíhaniu pre zahraničné predstavenie s názvom Praktiky lásky. Informoval o tom hovorca ministerstva Jozef Bednár.

Podľa neho minister považuje trestné oznámenie za výtržníctvo v súvislosti s predstavením Praktiky lásky za neprimeranú reakciu. „Umenie môže byť kontroverzné, aj odmietané, no v žiadnom prípade by nemalo byť trestané,“ tlmočil Bednár stanovisko Maďariča.

Podľa informácií Denníka N podal šéfredaktor regionálnych novín My Topoľčany trestné oznámenie v súvislosti s predstavením, ktoré 13. júla v topoľčianskom podchode organizovalo kultúrne centrum Nástupište 1-12. Sám pritom o akcii aj písal. Vo svojom článku uverejnenom v regionálnych novinách kritizoval, že svedkom scény s nahými telami sa mohol stať v podchode ktokoľvek, pohybovali sa tam vraj aj deti.

Súčasťou performance, ktorá zobrazuje fázy vzťahu zaľúbenia dvojíc, bola aj pasáž, keď umelkyne Roni Katz z Nemecka a Bar Altaras z Izraela ležali nahé na zemi. Predstavenie museli organizátori prerušiť na základe podnetu z mesta, ktorého predstavitelia ho zachytili cez mestské kamery. Umelkyne sa po podnete obliekli.

Na predstavení sa Ondrej Šomodi osobne nezúčastnil, konal na základe fotografií, ktoré organizátori zverejnili na facebookovej stránke. Umelkyne sú podozrivé z výtržníctva, za ktoré je maximálna trestná sadzba tri roky.

„Bolo to rodinné predstavenie, ktoré bolo veľmi poetické. Bolo to o vzťahoch, akurát pár minút v tom vystúpení boli nahé. Ale nebolo tam nič vulgárne,“ povedala pre Denník N Godálová, ktorá má ísť pre vystúpenie 10. augusta vypovedať na políciu.

Nástupište 1-12 na topoľčianskej autobusovej stanici je dnes priestorom na súčasnú kultúru, hudbu, umenie, prezentácie a vzdelávacie aktivity.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie