Denník N

Fico: Projektu N nebudem odpovedať, kým sa neospravedlní za články v SME

Robert Fico mal na summite premiérov s Čínou v Belehrade červený odznak. Foto - TASR
Robert Fico mal na summite premiérov s Čínou v Belehrade červený odznak. Foto – TASR

Ani slovenská občianka zadržaná v Belehrade nestojí premiérovi za odpoveď. Jeho bojkot denníka SME sa preniesol aj na Projekt N.

Ani slovenská občianka zadržaná v Belehrade nestojí premiérovi za odpoveď. Jeho bojkot denníka SME sa preniesol aj na Projekt N.

Premiér Robert Fico sa rozhodol, že nebude odpovedať na otázky Projektu N. Redakcia sa ho dnes spýtala na to, či je v poriadku, že Srbsko zadržiava slovenskú občianku, aby nemohla protestovať proti čínskemu prezidentovi v Belehrade. Zatkli ju v hoteli pred stretnutím premiérov šestnástich krajín, vrátane Fica, s predstaviteľmi Číny. Doteraz ju neprepustili.

„Kým sa redaktori Projektu N neospravedlnia R. Ficovi za preukázateľne nepravdivé informácie o tom, že podporil Janukovyčov režim na Ukrajine a že sa vraj v kaštieli v Rusovciach pripravuje služobný prezidentský byt, ktoré boli zverejnené ešte počas ich pôsobenia v denníku SME, dovtedy nebudeme na ich otázky odpovedať,“ napísal Ficov riaditeľ tlačového oddelenia Erik Tomáš.

Fico z toho istého dôvodu už takmer rok neodpovedá ani na otázky denníka SME a podľa Tomáša mu nebude odpovedať, kým sa rovnako neospravedlní.

Projekt N na ospravedlnenie dôvod nevidí. Šéfredaktor Matúš Kostolný sa k tomu vyjadril ešte v januári v SME.

V prípade Ukrajiny sa Fico sťažuje na to, že SME prebral správu tlačovej agentúry, ktorá citovala Fica, že Únia je do seba taká zamilovaná, že je presvedčená o tom, že nič lepšie na svete neexistuje. K tomu premiér dodal, že členstvo v Únii nie je predpísané náboženstvo. Správa mala titulok, že Fico podporil bývalého ukrajinského premiéra Janukovyča. Po tom, čo sa Fico ohradil, redakcia správu doplnila o ďalšie jeho vyjadrenia, podľa ktorých mu je ľúto, že Ukrajina členstvo v Únii odmietla. Bolo to predtým, ako pre toto odmietnutie začali veľké protesty na Majdane.

V prípade rusovského kaštieľa sa Fico sťažoval, že SME napísal, že by v ňom mal byť po rekonštrukcii byt pre budúceho prezidenta, teda možno aj pre neho. O rezidencii pre prezidenta sa pritom rozprávali Fico, Ivan Gašparovič aj Pavol Paška ešte v roku 2007. Vo vládnom materiáli spred roka sa písalo, že pôjde o apartmán pre prezidenta. Podľa Fica to neznamená prezidentský služobný byt, ale apartmán pre zahraničné návštevy.

„Napriek tomu sme sa jednej chyby dopustili. Text o kaštieli sme nepísali ako text o apartmáne pre Fica, ale preto, že vláda odmieta vyzradiť, kto sa bude na jeho rekonštrukcii podieľať. Možné sťahovanie bolo len kontextom, ktorý vychádzal z verejne známych vyjadrení. Napriek tomu sme mali premiéra osloviť s priamou otázkou, či bude Rusovce využívať,“ napísal v januári šéfredaktor.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Teraz najčítanejšie