Denník N

Kto radí Dankovi: Bývalý šéf TA3 Gučík či syn Drahoslava Machalu

Andrej Danko, Michal Gučík, Lukáš Machala. Foto – N a TASR
Andrej Danko, Michal Gučík, Lukáš Machala. Foto – N a TASR

O komunikačných poradcoch premiéra Roberta Fica sa písalo veľa. O tom, s kým sa radí predseda parlamentu Andrej Danko, sa toho až toľko nevie. Gučík a Machala sú tiež zaujímavé postavy.

Keď verejnoprávna tlačová agentúra TASR v pondelok o 12:41 vydala krátku správu o vypuknutí koaličnej krízy, redakcie slovenských médií zostali zaskočené. Správa mala len osem slov: „Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) vypovedal koaličnú zmluvu.“

No rovnako zaskočení boli aj vládni politici, ktorým sa novinári snažili dovolať a správu overiť. Partneri SNS vo vláde nevedeli o nič viac, opakovali len, že práve od Danka dostali list, v ktorom im oznámil to isté, čo už v tom čase vedeli médiá.

Video: Bugár reaguje na obvinenia SNS: Niekto asi dostal úpal
autorka: Martina Koník

Šéf Mosta-Híd Béla Bugár sa o liste dozvedel cestou od lekára, kde bol pre problémy s platničkou. Vyrazil najprv za premiérom Ficom na úrad vlády a potom za Andrejom Dankom – do rodinného domu vo Vrakuni, ktorý je napísaný na bývalého šéfa TA3 Michala Gučíka.

Bugára tam vyfotografoval denník Plus jeden deň, ktorý neskôr z textu Gučíkovo meno vymazal a ďalej hovorí len o „známom podnikateľovi“, ktorý „Dankovi v mnohom radí a predseda parlamentu na jeho rady dá“.

Aj táto príhoda svedčí o tom, že Gučík má na Danka vplyv, i keď ich kontakty neboli doteraz verejné. Podpredseda SNS Jaroslav Paška v utorok priznal, že Gučík je mediálnym poradcom Danka.

Ale predsedovi parlamentu neradí len on.

Michal Gučík v roku 2011 ešte ako riaditeľ TA3. Foto – TASR

Michal Gučík, stratég v úzadí

Gučík (54) je bývalý herec, ktorý sa objavil najmä v 80. rokoch v mnohých televíznych inscenáciách. Začiatkom deväťdesiatych rokov ho nedostatok príležitostí – tak ako viacerých jeho kolegov – priviedol až k účinkovaniu v erotickom filme americkej produkcie. Gučík dostal rolu v snímke Vášnivé známosti, ktorá sa tu podľa prísľubu producentov nikdy nemala vysielať. Firma sľub nedodržala, film sa dokonca po čase dostal aj na internet.

Video: Podpredseda SNS viní Smer zo spojenia s OĽaNO a menuje aj Gučíka
autorka: Martina Koník

Odvtedy sa však už dostal do úplne inej roly a z herca sa stal skôr zákulisný hráč. Gučík sa dostal do reklamnej agentúry Roko, ktorej ako klienta priviedol Východoslovenské železiarne, v tom čase ovládané rodinou Rezešovcov. V roku 1998 spolupracoval na megalomanskej kampani HZDS, neskôr sa tak trochu opäť vrátil k herectvu. Hral napríklad v seriáloch Medzi nami či Rádio na Markíze, účinkoval aj v programe Nákupná horúčka.

V roku 2010 sa jeho meno opäť objavilo v súvislosti s politickým marketingom, tentokrát už v spojení so Slovenskou národnou stranou. I keď už oficiálne v agentúre Roko nepôsobil, vraj Gučík osobne vyplatil Lukáča Barta, ktorého fotografiu strana využila na protirómsky bilbord so sloganom „Aby sme nekŕmili tých, čo nechcú pracovať“. Barta odfotili uňho doma a na bilbord mu na fotke dokreslili tetovanie a zlaté reťaze.

„Prišli štyria, aj ten herec Mišo Gučík a nejaká pani, s ktorou potom podpísal papiere,“ povedal SME v roku 2010 Lukáčov brat Norbert. Každý z bratov dostal za fotografovanie 75 eur. O tom, že sa ich tváre objavia na bilbordoch Slovenskej národnej strany, nevedeli.

Andrej Danko ukazuje na tlačovej konferencii svoje kapitánske výložky. Reprofoto – TA3

Gučík sa stal koncom roka 2010 riaditeľom spravodajskej televízie TA3 Ivana Kmotríka, vo funkcii bol niečo vyše roka. Niektorí zamestnanci TA3 hovoria, že sa v televízii sem-tam objaví aj v súčasnosti. Práve TA3 dávala pred poslednými voľbami nadštandardný priestor SNS a platí to aj po voľbách. 

„Myslím si, že pán Kmotrík je opradený mýtmi, a bez ohľadu na to, či som dnes riaditeľ nejakej televízie, si myslím, že je to múdry, inteligentný a veľmi citlivý človek,“ opisoval Gučík majiteľa televízie v roku 2011 v rozhovore pre Plus jeden deň.

Fakt, že Bugár našiel v pondelok Danka v Gučíkovom dome počas vážnej vládnej krízy, po prvý raz jasnejšie ukazuje, že predseda parlamentu je s Gučíkom v úzkom kontakte. Bývalý herec v pondelkovom Novom čase na otázku, či Dankovi radí, reagoval: „Povedal by som, že sú to prisilné slová.“

Podpredseda SNS Paška na otázku, prečo bol Danko v čase krízy u Gučíka, povedal, že sa chcel asi poradiť, keďže je jeho mediálnym poradcom.

V parlamente sa napríklad hovorilo, že Gučík pomáhal Dankovi zvládnuť kauzu jeho povýšenia do kapitánskej hodnosti a dokonca mu vraj poradil bozkávanie kapitánskych výložiek, z ktorého si vzápätí uťahoval celý internet.

Gučíkovo meno sa občas spomínalo aj v súvislosti s vytrvalou snahou SNS vymeniť vedenie RTVS a dostať Václava Miku z postu riaditeľa. Parlamentom chvíľu kolovala verzia, že Gučík tlačí do vedenia RTVS Zuzanu Ťapákovú, lebo sú rodina. Ťapáková to pre Denník N poprela.

„Áno, tiež som to počula, pripadá mi to absurdné, nechápem, kto také bludy šíri,“ odpovedala v máji pred voľbou. „Nie sme v žiadnom rodinnom vzťahu. S Mišom sa poznáme od študentských čias na VŠMU.“

S Gučíkom sa Denníku N nepodarilo spojiť.

Volebný plagát Lukáša Machalu ako kandidáta SNS. Zdroj – FB Lukáša Machalu

Lukáš Machala, poradca a športovec

Lukáš Machala je na rozdiel od Gučíka oficiálnym poradcom predsedu parlamentu, v kompetencii má otázky domácej politiky. Zodpovedá za prípravu koncepčných materiálov, Dankov pracovný kalendár, no venuje sa aj podnetom od občanov či legislatíve.

Lukáš Machala je oficiálne spojený so straníckou politikou SNS. Je predsedom Ústrednej revíznej a kontrolnej komisie strany, do parlamentu kandidoval z 21. miesta, poslancom sa teda nestal. V budove parlamentu a trakte predsedu Národnej rady ho však vídať často.

Lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová u predsedu parlamentu, Lukáš Machala úplne vpravo. Foto – TASR

Machala, ktorý ma titul zo žurnalistiky aj z práva, o svojej práci pre Danka hovoriť nechcel. „Ďakujem za váš záujem, ale nebudem sa k ničomu vyjadrovať,“ odpísal v esemeske.

Okrem politiky sa venuje hokeju, je prezidentom hokejového klubu Hockey club Petržalka 2010, no živo sa zaujíma aj o cyklistiku a ďalšie športy. Pozornosť voči športovcom od Machalu preberá aj samotný Danko. Machala bol pri tom, keď si Danko začiatkom roka k sebe zavolal lyžiarku Veroniku Velez-Zuzulovú a vmiešal sa do sporov v lyžiarskej asociácii.

Machalu rozhorčilo aj vyradenie Petra Sagana z Tour de France, venoval mu status na Facebooku. „Pravda vyjde najavo! Tour de France pre mňa od tohto momentu nemá väčšiu hodnotu ako okresné preteky,“ napísal.

Rozhorčené vyhlásenie uverejnila aj strana, ktorá tiež presviedčala, že pravda vyjde najavo. „Zjavne tým, že Peter je Slovák a je fenomenálny cyklista, prekáža mnohým konkurentom. Je to facka svetovej cyklistike,“ napísali.

Lukáš Machala si v strane rozumie aj s podpredsedom Antonom Hrnkom, ktorého zvyknú označovať za ideológa strany. Machalu vídavať na národniarskych spomienkach na slovenských dejateľov alebo pri vatrách zvrchovanosti, pred voľbami nahral aj emotívne protiimigrantské video z utečeneckého tábora v Bergu pri rakúsko-slovenských hraniciach.

Aktuality.sk vlani na jeseň upozornili, že zdieľa aj články z dezinformačných webov, napríklad o tom, aký je ruský prezident Vladimir Putin odhodlaný zničiť iluminátov, ktorí sa snažia rozpútať tretiu svetovú vojnu.

V roku 2010 Machalu vtedy ešte Slotova SNS stiahla len niekoľko hodín pred voľbami z kandidátky, na ktorej bol na 53. mieste. On to vysvetľoval tak, že to bolo za to, ako viedol vlastnú kampaň, aby sa prekrúžkoval. Strana oficiálne oznámila, že „má problém s egocentrizmom a osobnostnou nevyzretosťou ľudí, čo sami seba označujú ako intelektuálov“.

Machala je synom spisovateľa a novinára Drahoslava Machalu, ktorý pôsobil aj ako poradca premiéra Roberta Fica. V minulosti bol agentom ŠtB a v apríli 2012 zbil v budove pošty spisovateľa Tomáša Janovica.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie