Denník N

V Trnave vybudovali tenisový klub, ktorého členom je aj svetová päťka

Lucie Šafářová a športový riaditeľ Tomáš Boleman vo februári, keď sa česká tenistka stala členkou akadémie. Foto – tasr
Lucie Šafářová a športový riaditeľ Tomáš Boleman vo februári, keď sa česká tenistka stala členkou akadémie. Foto – tasr

Známy slovenský tréner Vladimír Pláteník dotiahol do Trnavy hráčky zo svetovej špičky. Klub vlastní Miroslav Hlavna, ktorý podniká v oblasti opravovania vagónov.

Ruskej tenistke Darii Kasatkinovej patrilo v roku 2014 miesto až kdesi v druhej polovici štvrtej svetovej stovky.

Mala 17 rokov a prostredníctvom agentúry si zháňala trénera. Mladá ruská nádej sa dostala k Vladimírovi Pláteníkovi, úspešnému slovenskému koučovi.

Ten bol voľný, jeho zverenka Patricia Mayrová-Achleitnerová práve ukončila kariéru.

„Stretol som sa s pánom Miroslavom Hlavnom, ktorý chcel vo svojom klube založiť aj akadémiu. Oslovili ma jeho vízie, preto som súhlasil,“ hovorí Pláteník, ktorý do svetovej špičky dotiahol napríklad aj Dominiku Cibulkovú.

Na profesionálnom okruhu sa Pláteník pohybuje dlhé roky, v tenisovom svete má výborné kontakty.

Do Trnavy už ako šéftréner TC Empire Academy Trnava dotiahol nádejnú Kasatkinovú.

O dva roky neskôr bola vo svetovom rebríčku na 24. mieste, momentálne jej aj pre zdravotné problémy patrí 38. priečka.

Fakty o TC Empire Trnava

  • Klub vznikol v roku 2006, akadémia o osem rokov neskôr. Majiteľom je miestny podnikateľ Miroslav Hlavna.
  • Nachádza sa v bývalom areáli Slavie.
  • V klube je viac ako 200 hráčov a 25 trénerov.
  • Nachádza sa v ňom viacero zvučných mien: tréneri Pláteník, Miloslav Grolmus, Karol Beck či Kamil Čapkovič. Hráčky Elina Svitolinová, Daria Kasatkinová, Lucie Šafářová, Rebecca Šramková či Tereza Mihalíková. Hráči Andrej Martin či Igor Zelenay.

Špičkové hráčky

„Daria je našou vlajkovou loďou. Za rok spravila obrovský skok, to je pre nás najlepší marketing,“ hovorí Tomáš Boleman, športový riaditeľ klubu.

Medzi ďalšie elitné členky TC Empire patria aktuálna svetová päťka Elina Svitolinová z Ukrajiny či Lucie Šafářová z Česka, bývalá svetová päťka.

Všetky do klubu dotiahol Pláteník, ktorý je zároveň už viac ako dva roky osobným trénerom Kasatkinovej.

Jednou z prvých hráčok, ktoré klub začal finančne podporovať, bola Kasatkinová, väčšina členov si musí platiť členské.

„Zmluvy sú individuálne, snažíme sa ich prispôsobiť. Musia byť výhodné pre obe strany,“ vysvetľuje Boleman.

TC Empire mal v treťom kole tohtoročného Roland Garros tri hráčky – Kasatkinovú, Svitolinovú aj Ons Jabeurovú z Tuniska, ktorá v druhom kole senzačne vyradila Dominiku Cibulkovú.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Chýbajú nám talenty

Majiteľom klubu aj akadémie je podnikateľ Miroslav Hlavna. Novinárom sa vyhýba, ťažko nájsť aj jeho fotku. Jeho biznis je v Trnave postavený na opravovaní železničných vagónov.

Klub založil v roku 2007 v areáli Slavie, ktorý v Trnave vznikol ešte začiatkom 70. rokov. V areáli sa nachádza 13 antukových kurtov a tri betónové dvorce v hale.

Hlavna v areáli postavil hotel, v ktorom sa momentálne nachádza aj zázemie klubu a akadémie. Hotel však prestáva stačiť, preto sa stavajú nové priestory pre akadémiu.

„Budujeme dve dvojkurtové haly, na spodnom podlaží bude bazén, vane, priestory pre fyzioterapeuta, skrátka regeneračná časť. V novej budove budú aj byty pre hráčov a kancelárie,“ hovorí Boleman.

„Cieľom nášho projektu bolo prepojiť medzinárodných hráčov s našimi najlepšími mladíkmi a budovať vrcholový tenis, to ma dosť oslovilo,“ spomína Pláteník.

„Problém však je ten, že slovenský tenis upadá, v juniorských kategóriách máme čoraz menej a menej hráčov. Jediná možnosť je budovať to od piky. Pre pána Hlavnu nie je zaujímavé spraviť klub pre hobby hráčov. Chce taký, v ktorom bude veľa dobrých hráčov.“

Hotel, ktorý sa nachádza v areáli. Foto N – Tomáš Benedikovič

Šafářová to má bližšie ako do Prahy

Kým však Kasatkinová má v Trnave prenajatý byt, Svitolinová či Šafářová sú skôr len tvárami akadémie.

„Svitolinová tu naposledy bola prvého apríla na Dni otvorených dverí. Bola veľmi milá, akurát sa vtedy prvýkrát dostala do najlepšej svetovej desiatky,“ spomína Boleman.

Ukrajinská tenistka má v zmluve, ako často sa v Trnave musí objaviť. Napríklad minulý rok sa tam pripravovala na antukový Roland Garros. V Trnave strávi do roka aj päť týždňov, no nerada to medializuje.

„Vtedy spolupracovala s Justin Heninovou, využívala aj našich sparing partnerov.“

Kasatkinová pózuje po zisku svojho prvého titulu na okruhu WTA na tenisovom turnaji WTA v americkom Charlestone 9. apríla 2017. Foto – TASR/ap

Aj Lucie Šafářová sa do Trnavy dostala vďaka trénerovi Pláteníkovi. Momentálne je bez trénera, tak mu zavolala.

„Milo ma prekvapil, že môžem prísť a trénovať dokonca priamo s ním, keďže Daria bola v čase môjho príchodu zranená,“ spomína 30-ročná česká tenistka.

V Trnave chcela absolvovať prípravu na antukovú sezónu, no ochorela, bola na antibiotikách. Na Slovensko sa však prišla pripravovať na šnúru turnajov v Severnej Amerike, ktoré hrajú na betóne.

„Naša spolupráca nie je o žiadnom plánovaní, je otvorená. Každý tenisový profík je väčšinu času vo svete, doma nie je veľa. Keď som pár dní doma, rada sem prídem,“ vysvetľuje Šafářová.

Finalistka Roland Garros 2015 žije v Brne, do Trnavy to má po diaľnici momentálne rýchlejšie ako napríklad do Prahy.

Na betónovú časť sezóny sa však nemohla pripravovať priamo v Trnave, keďže TC Empire zatiaľ nemá vonkajšie hardové kurty, zatiaľ len tri v hale. TC Empire však spolupracuje s bratislavským klubom Love 4 Tennis, v ktorom sme ju zastihli aj my.

Trnavský klub však plánuje výstavbu aj nekrytých betónových kurtov.

„Inak je zázemie úžasné, na európske podmienky ideálne. Máme tu však nevýhodu, že v zime sa nedá trénovať vonku, preto veľa hráčov odlieta na Floridu, juh Španielska či do emirátov,“ vysvetľuje Šafářová.

Športový riaditeľ Tomáš Boleman. Foto N – Tomáš Benedikovič

Rivalita s NTC

Členmi TC Empire sú napríklad aj Rebecca Šramková či Tereza Mihalíková, ktoré odmietli ponuky od Národného tenisového centra spadajúceho pod Slovenský tenisový zväz.

Začiatkom tohto roka do Trnavy prešli z NTC Patrik Fabian a Martin Blaško. „Bohužiaľ, rivalita tam je. Zväz nerovná sa NTC. Zväz by mal podporovať kluby po celom Slovensku a vytvoriť širokú základňu,“ hovorí Pláteník.

Športový riaditeľ Boleman však NTC nenazýva konkurenciou. „Snažíme sa ísť vlastnou cestou. Snažíme sa vytvoriť čo najlepšie podmienky pre hráčov,“ hovorí.

Pláteník sa sťažuje aj na nízke dotácie na reprezentantov, ktoré chodia do klubu zo zväzu. „Lepší priemerný tréner na Slovensku nepôjde pod tritisíc eur mesačne. Radšej pôjde do Rakúska napaľovať loptičky deťom, zarobí si oveľa viac,“ uzatvára.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie