Denník N

Má len 10 a namiesto počítania ju čaká pôrod. Znásilnené dievča netuší, čo sa deje

Ilustračné foto: flickr/Emre Azizlerli
Ilustračné foto: flickr/Emre Azizlerli

V Indii je každých 13 hodín znásilnené dieťa mladšie ako desať rokov.

Má len desať rokov a o jej príbehu informujú médiá z celého sveta. Indické dievča, ktoré sa doteraz najradšej učilo v škole nové anglické slovíčka či počítalo príklady z matematiky a poobede si dalo kopček zmrzliny, niekoľko mesiacov znásilňoval jeho strýko.

Teraz je dievča v 32. týždni tehotenstva a najvyšší súd zamietol požiadavku rodičov o potrat, čo rodina dievčaťa považuje za sklamanie.

Lekári, ktorí v súdnom pojednávaní riešili situáciu znásilneného dievčaťa, uviedli, že jej tehotenstvo je už v pokročilom štádiu a potrat by bol „príliš riskantný“.

Zákon v Indii umožňuje ukončiť tehotenstvo po 20. týždni len v prípade, že je ohrozený život matky.

V posledných rokoch v krajine, kde je každých 13 hodín znásilnené dieťa mladšie ako desať rokov, súdy dostávajú podpísané petície od mnohých obetí znásilňovania.

Obracajú sa na súdy s požiadavkou, aby bolo možné ukončiť tehotenstvo aj po piatich mesiacoch.

Vo väčšine prípadov sa tehotenstvo dievčat potvrdí až v neskorom štádiu, pretože nevedia, že sa niečo v ich tele deje.

Na konci júla sa dievča začalo rodičom sťažovať na bolesti brucha a až u doktora zistili, že je v pokročilom štádiu tehotenstva. Keďže je dievča „zdravé, bucľaté“, nikdy by rodičom nenapadlo, že by mohlo byť vo svojom veku tehotné.

Nepríjemné prekvapenie

Dievča, ktorého meno nezverejnili, si predstavuje to „niečo“ vo svojom bruchu ako kameň. O tehotenstve jej rodičia stále nepovedali, aby chránili jej psychické zdravie.

„Možno konkrétny problém ani závažnosť situácie nechápe, ale myslím, že už niečo tuší,“ povedal pre BBC jeden z policajných vyšetrovateľov prípadu.

V dome rodiny dievčaťa sú totiž čoraz častejšie návštevy nielen polície či sociálnych pracovníkov, ale aj médií.

Práve pozornosť médií s vysokou pravdepodobnosťou znamená, že dievča dostane najlepšiu lekársku starostlivosť a bude mať nárok na finančné odškodnenie od vlády.

Niektorí z novinárov spochybňujú, že matka dievčaťa o znásilňovaní vedela alebo že napriek existencii zákonov, ktoré zakazujú zverejňovať identitu detských obetí podobných trestných činov, sa pozornosť médií na rodinu dievčaťa upriamila.

Keďže sa v novinách meno násilníka vo veľkej miere objavovalo a celý prípad na seba strhol obrovský záujem, mnohí ľudia si dokázali odvodiť, o koho ide.

Otec 10-ročného dievčaťa je vládnym zamestnancom a matka pracuje ako pomocná sila v domácnosti. Susedia, kolegovia, dokonca zrejme aj spolužiaci dievčaťa zo školy vedia, čo sa stalo.

Otec dievčaťa je preto nahnevaný a celú mediálnu pozornosť označil za „biznis“. Bojí sa toho, aké následky bude mať mediálny záujem na dievča. O dieťa záujem nemajú, a len čo dievča porodí, bábätko pôjde na adopciu.

„Chcem, aby bol prísne potrestaný. Mal by dostať trest smrti alebo byť do konca života zavretý za mrežami. Priznal sa k trestnému činu, ale nikdy sa nám neospravedlnil,“ povedal pre BBC otec 10-ročného dievčaťa.

V Indii je problémom sexuálne násilie. Foto: flickr/Aris Gionis

Dievča sa narodilo so šelestom na srdci a pred štyrmi rokmi podstúpilo operáciu. Lekári to nepovažujú za priamy rizikový faktor pôrodu, stále je však primladé.

Počas pôrodu zomrie v Indii 45-tisíc dospelých žien a u tehotných dievčat je riziko úmrtia až 2,5-krát vyššie.

Byť dievčaťom v Indii

Najvyšší súd v Indii tento rok umožnil 10-ročnému dievčaťu ukončiť tehotenstvo po 21. týždni a v roku 2015 mohlo podstúpiť potrat 14-ročné dievča v 25. týždni tehotenstva.

Navrhovaná zmena legislatívy v Indii by mohla posunúť legálny limit na potraty o 4 týždne.

Dvanásť a pol, to je priemerný vek dievčaťa, keď dostane prvú menštruáciu a reprodukčné orgány mu umožnia otehotnieť. V Indii je však časté, že dievčatá nemajú ani len desať rokov.

V tomto veku však dievčatá podľa lekárov nie sú psychicky pripravené vstúpiť do reprodukčného štádia svojho života. Problémom v Indii je tiež skorý vydaj dievčat. Až 240 miliónov žien v krajine vstúpilo do manželstva predtým, než mali 18 rokov.

Prípad 10-ročného dievčaťa zdôrazňuje rozsah sexuálneho násilia v krajine. Viac ako 10-tisíc detí bolo v roku 2015 znásilnených a podľa vládnej štúdie viac ako polovica opýtaných detí zažila nejakú formu sexuálneho násilia. V polovici prípadov sexuálneho násilia vystupujú osoby, ktorým deti veria.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie