Denník N

Politik SNS obviňuje z koaličnej krízy mecenášov Smeru, Ficovu stranu spája s OĽaNO

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Podpredseda SNS Jaroslav Paška hovorí, že Smer sa snaží na SNS hodiť problémy s eurofondmi na ministerstve školstva, za ktoré vraj môžu nominanti Smeru.

SNS ústami poslanca a podpredsedu strany Jaroslava Pašku vôbec najtvrdšie od volieb začala kritizovať premiéra Roberta Fica i jeho stranu Smer. To všetko v čase, keď Andrej Danko rozpráva verejne iba v náznakoch, alebo vôbec.

Paška v rozhovore pre Denník N povedal, že Fico sa správa, akoby v koalícii vládol sám, a snaží sa na SNS hodiť škandál s eurofondmi na ministerstve školstva, za ktorý vraj môžu jeho ľudia.

Podpredseda SNS tvrdí, že za problematické rozdeľovanie peňazí môžu úradníci, ktorých tam dosadili ministri školstva za druhej Ficovej vlády. Dokonca špekuluje, že ide o úradníkov, ktorí sú napojení na spriaznené firmy, ktoré následne získavali európske peniaze.

Video: Podpredseda SNS obviňuje Fica, jeho poradcov a vidí aj prepojenie s OĽaNO
(autorka: Martina Koník)

 

Už za predchádzajúcich ministrov

„Všetko sa to začalo pripravovať už za bývalých ministrov školstva, ktorí si to tam podľa našich zistení pripravili aj personálne. Na ministerstvo prišli ľudia z jednotlivých firiem, ktorí tam ako referenti pripravovali podklady pre hodnotiteľov,“ tvrdí Paška.

Politik SNS menovite spomína bývalých ministrov Juraja Draxlera a Petra Pellegriniho. Pellegrini, ktorý je vicepremiérom vlády, sa proti tomu ohradil.

„Nenechám zaťahovať náš úrad, ktorý si profesionálne plní svoje úlohy, aj voči Európskej komisii, do niečích politických hier,“ ohradil sa.

Poukázal, naopak, na to, že súčasný minister za SNS Peter Plavčan vyhlásil výzvy na čerpanie eurofondov vlani na konci mája – krátko pred tým, ako vznikol Pellegriniho úrad, ktorý má takéto programy kontrolovať – ako prvý o tom informoval Denník N.

„Mrzí ma, že práve tieto dve, toľko kritizované výzvy boli narýchlo vypísané len jeden deň pred vznikom nášho úradu a účinnosťou zákona a nemohli tak byť skontrolované ešte pred ich vypísaním našimi odborníkmi,“ dodal Pellegrini.

Ďalší bývalý minister, Juraj Draxler, rovno tvrdí, že SNS sa takýmito vyhláseniami iba snaží prekryť svoje vlastné aféry.

„Za mňa sa nepripravovali žiadne projekty pre konkrétne firmy, toto ľudia z SNS začali hlásať čisto pre to, aby trochu rozriedili ten obrovský škandál, ktorý na ministerstve školstva navarili. Upozorňujem, že vyhlásili dve veľké výzvy, ktoré vyhodnocovali až rok. To je veľmi neštandardné, a poukazuje to na to, že sa v zákulisí robilo všeličo iné, len nie štandardné bodovanie projektov, ktoré by malo trvať oveľa kratšie,“ hovorí Draxler.

Video: Ako Fico a Danko poslali vysvetľovať krízu len Bugára
autorka: Martina Koník

Vysvetlí to Plavčan

Paška však naznačuje, že dôkazy sa môžu objaviť už čoskoro. Vedenie SNS podľa neho navrhlo, aby súčasný minister Peter Plavčan zvolal tlačovú konferenciu a na nej otvorene pomenoval, kto za čo môže.

„Ideálne by bolo, aby sa pán Plavčan snažil celú vec odkomunikovať médiám, aby aj verejnosť vedela, ako sa krok za krokom vytvárala štruktúra ministerstva. Mohol by si spomenúť, kto akým spôsobom obsadzoval či už referentské, alebo aj vedúce posty, alebo ako sa pripravovali výzvy. Jednoducho akým spôsobom sme sa dostali do tohto štádia, že nám Európska komisia nedôveruje,“ hovorí Paška.

Paškove slová v celej kauze znamenajú významný posun. Súčasný minister Plavčan totiž na svojej jedinej tlačovej konferencii k tejto téme odmietol pripustiť, že pri rozdeľovaní eurofondov dochádzalo k niečomu pochybnému. Opakoval len, že všetko dal preveriť, a pred ďalšími otázkami novinárov utiekol.

Menuje Flašíka a Brhela

Práve škandál s eurofondmi však podľa Pašku stojí aj za pondelkovým vypovedaním koaličnej zmluvy. SNS podľa neho prekážalo, že Smer sa snaží celú vec hodiť na nich, pritom z nej vraj profitovali podnikatelia z okolia tejto strany.

„Ak sme sa teraz dozvedeli, že napríklad pán Flašík a jeho spriatelené firmy dostali významnú sumu na výskum, a rovnako aj pán Brhel, tak asi to bolo v rukách zamestnancov ministerstva školstva, ktorých tam pán Plavčan zabudol nahradiť,“ hovorí Paška.

Týždenník Plus 7 dní už koncom júla priniesol informáciu, že príspevok 6,5 milióna eur získala od ministerstva školstva firma Dekonta na vznik Priemyselného výskumno-vývojového centra rýchlorastúcich drevín v obci Oborín pri Michalovciach. Tá spolupracuje aj s firmou Water Partner Slovakia, ktorej konateľke Hane Slávičkovej zase radí Fedor Flašík.

Premiér Robert Fico opakovane vyhlasuje, že Flašík na jeho stranu roky nemá vplyv. Je to tak od volieb 2006, keď predseda Fico vyškrtol Flašíkových ľudí z kandidátky. Aj Monika Beňová, dnes už Flašíkova exmanželka, je už za Smer iba v europarlamente.

O Jozefovi Brhelovi, označovanom za mecenáša Smeru, médiá v súvislosti s týmito eurofondmi nepísali.

Paška dokonca špekuluje, že záujem podnikateľov mohol stáť aj za prepuknutím celej aféry. „Je možné, že aj ďalší podnikatelia blízki Smeru očakávali istý profit, ktorý sa im neušiel. Vychádzam z toho, že médiá už odhalili, že niektoré z tých peňazí išli podnikateľom blízkych Smeru,“ tvrdí Paška.

Koordinácia Smeru a OĽaNO

Zrejme najviac prekvapivá je Paškova spoveď v bode, keď spája vládny Smer s OĽaNO Igora Matoviča.

„Akýkoľvek materiál, keď sa vygeneruje niekde v Smere, tak ide cez OĽaNO. Máme pocit, že tu je akýsi synchrón,“ hovoril Paška novinárom po rokovaní koaličnej rady, kde sa medzi nimi objavil, hoci na stretnutí lídrov nebol.

„Ako keby ten politický subjekt bol nasadený na to, že bude očierňovať SNS s materiálmi, ktoré sú vypracované kdesi v Smere. Máme taký subjektívny pocit, že sa tá koordinácia začína prejavovať až navonok čitateľne. Opakovane niekoľkokrát z úradu vlády vzišli aktivity smerujúce k diskreditácii SNS. Pravdepodobne nevznikli náhodou,“ povedal Paška.

Za všetkým hľadaj Ficových poradcov

Celý škandál prepukol začiatkom leta, keď novinári upozornili na list nespokojných rektorov, ktorí sa sťažovali na to, že miesto univerzít získajú peniaze z eurofondov firmy. Paška tvrdí, že tento list vraj pripravili Ficovi poradcovia na úrade vlády.

„Pokiaľ máme správne informácie, tak medializácia o nekorektnom prerozdeľovaní eurofondov išla z úradu vlády. Ten materiál bol spracovaný práve tam, následne ponúknutý rektorom na podpis a potom ho posunuli do médií i k pani poslankyni Remišovej,“ povedal Paška.

Dvaja z podpísaných rektorov sú aj poradcami premiéra – Peter Bielik zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre a Rudolf Kropil, ktorý je rektorom Technickej univerzity vo Zvolene.

Bielik je poradcom pre pôdohospodárstvo a rozvoj vidieka a Kropil pre vysoké školstvo. „List som podpisoval ako rektor výskumnej univerzity. Podľa mojich vedomostí v tom nemal premiér žiadnu úlohu,“ povedal rektor Bielik.

O liste s premiérom ani nehovoril, povedal Denníku N, list vraj vznikol ako iniciatíva rektorov výskumných univerzít.

Úradníkom vraj SNS verila

Paška v rozhovore niekoľkokrát zopakoval, že výzvy na čerpanie eurofondov pripravili úradníci, ktorí sa tam zvláštnym spôsobom objavili za Plavčanových predchodcov.

„Boli to ľudia, ktorí prišli na ministerstvo pri zriaďovaní príslušných referátov. Prichádzali, pokiaľ máme dobré informácie, z konkrétnych firiem, ktoré podnikajú v oblastiach, kam očakávali, že budú plynúť fondy,“ hovorí Paška.

Tieto informácie vraj k SNS prenikajú postupne, napríklad od nových zamestnancov ministerstva, ktorí tam prišli až za Plavčana. „Noví zamestnanci sa dozvedeli o tom, z akého prostredia pôvodne prišli ich kolegovia alebo predchodcovia,“ hovorí Paška.

SNS má pritom v čele rezortu nielen svojho ministra, ale aj generálnu tajomníčku služobného úradu Helenu Polákovú, ktorá priamo zodpovedá za personálne veci. Prečo teda týchto úradníkov neriešili už pred vypuknutím aféry?

„Pán minister si ponechal svojich kolegov, pretože im veril a pokladal ich za ľudí, s ktorými bude môcť rezort korektne riadiť. Zrejme to prepojenie, ktoré sa tam vytvorilo za predošlých ministrov, začalo fungovať až teraz,“ hovorí Paška.

Plavčanov predchodca Draxler to, prirodzene, vidí inak. „To, čo SNS nastvárala na ministerstve školstva, je jeden veľký škandál, a netýka sa len rozdeľovania eurofondov, ale celkového vedenia rezortu,“ tvrdí.

„Ak si pozrieme zápisy z rokovaní Rady vlády pre vedu, techniku a inovácie, vidíme, že som vždy postupoval v zhode s akademickými predstaviteľmi a, naopak, bojoval som proti snahám predstaviteľov súkromného sektora hovoriť viac do rozdeľovania eurofondov, ale aj dostať sa do vedení ústavov Akadémie vied a podobne,“ dodáva Draxler.

Ministri nevedia, o čom hlasujú

Za ďalšie dôvody koaličnej roztržky označuje Paška to, že ministri sa až tesne pred rokovaním vlády dozvedajú podrobnosti o materiáloch, o ktorých majú hlasovať.

„Oni vidia, že sa cez vládu naraz pretláča niečo, čo nie je ani v programovom vyhlásení, ale musia tam sedieť a hľadať spôsob, ako zareagovať, aby nevznikol konflikt,“ tvrdí Paška.

Ďalšou výhradou SNS je, že Smer nechce púšťať jej členov do funkcií v regionálnej verejnej správe. Aspoň nie tak, ako bolo dohodnuté.

Regionálne trafiky len pre niektorých

Denník N nedávno informoval, že práve z tohto pramení nespokojnosť časti členov SNS. Viacerí z nich čakali, že dostanú funkcie na miestnych úradoch, tam ich však Smer nepustil alebo do nich prišli ľudia z Mosta.

„Dohodol sa algoritmus deľby moci, ktorý sa však nedodržal. Z okresných úradov síce odišli niektorí smeráci, ale namiesto nich prišli mosťáci,“ povedal napríklad Patrik Zvonár, ktorý v Trnave donedávna viedol okresnú organizáciu SNS.

Paška hovorí, že Smer si zvykol správať sa tak, ako sa správal v čase, keď vládol sám. „Smer musí pochopiť, že spoluzodpovednosť za výsledky tejto vlády nesieme všetci. A pokiaľ oni robia rozhodnutia tak, že nás o nich neinformujú, alebo rozbiehajú iniciatívy, ktoré znevažujú koaličných partnerov, tak to asi nie je základ, aby sme spolu dlhodobo vydržali,“ dodal Paška.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie