Denník N

Štefanov na súde k nástenkovému tendru hovoril krátko, podľa svedka je hlavný vinník

Mariána Janušeka a Igora Štefanova súdil sudca Mozner. Foto N – Vladimír Šimíček
Mariána Janušeka a Igora Štefanova súdil sudca Mozner. Foto N – Vladimír Šimíček

Odborník na eurofondy Ján Rudolf pracoval na ministerstve rozvoja regiónov a výstavby, kým ho pod SNS riadil Janušek. Rudolf na súde označil Štefanova za hlavného zodpovedného za kauzu.

„Nebolo žiadnym verejným tajomstvom, odkiaľ pán Štefanov pochádza a že je hlavný zodpovedný. Keby nebolo jedného človeka, nie je ani nástenkový tender,“ povedal dnes na Špecializovanom trestnom súde svedok v kauze Ján Rudolf. Hovoril o machináciách pri verejnom obstarávaní na ministerstve SNS počas prvej Ficovej vlády.

Rudolf je odborník na eurofondy a na ministerstve rozvoja regiónov a výstavby viedol sekciu stratégie rozvoja regiónov. Tá mala rozhodovať o využití eurofondov, pre ktoré skončili na Špecializovanom trestnom súde exministri za SNS Igor Štefanov, Marián Janušek a ďalší traja obvinení.

Zodpovednú sekciu pri tendri obišli

Rudolf tvrdí, že hoci jeho oddelenie malo povedať, čo sa bude obstarávať a čo všetko potrebujú, obišli ho. „Chvalabohu, že to nešlo cez moju sekciu,“ povedal na súde.

Igor Štefanov sa podľa Rudolfa po príchode do ministerskej agentúry v problematike vôbec neorientoval. „Musel som ho učiť, čo je operačný program, výzva. Nevedel nič o eurofondoch.“ V agentúre podľa Rudolfa vládol pod Štefanovom prísny režim a postupne likvidoval ľudí až po ministra Janušeka.

„Veľmi ťažko sa mi spomína na to obdobie. Celé manažovanie agentúry nebolo dobré, mnoho odborníkov sa zbalilo.“

Štefanov o svedkovi: Nevedeli sme sa zhodnúť

Štefanov sa bránil, že počas jeho vedenia sa agentúra, naopak, rozrástla a slová o likvidácii mu pripadajú scestné. Pri vypočúvaní svedkov hovoril iba krátko. „Je však pravda, že na takom útvare, aký je agentúra, nie je možné pracovať bez disciplíny. To som vždy tvrdo vyžadoval,“ povedal Štefanov.

Rudolf na ministerstve pracoval necelý rok od volieb v roku 2006. Odvolali ho 21. marca 2007. „To si pamätám, lebo je to prvý jarný deň,“ povedal Rudolf. Od jesene toho istého roku už učil na vysokej škole. Štefanov vraví, že Rudolf skončil, lebo nebol schopný šéfovať centrálny koordinačný program.

„Som nerád, že som označený ako vinník. Možno práve preto, ako naznačil pán svedok – naše odborné názorové rozdiely boli skutočne veľké. Nevedeli sme sa v niektorých veciach zhodnúť (s Rudolfom, pozn. red.),“ povedal Štefanov.

Rudolf: Jedna firma nemôže robiť celé poradenstvo

Igor Štefanov, Marián Janušek, Zdenka Kudláčová a pracovníci ministerstva Radoslav Behúl a Tomáš Labay sú obžalovaní z machinácií pri verejnom obstarávaní. Podľa prokuratúry v roku 2007 pripravili tender za 3,6 miliardy korún (vyše 140 miliónov eur) pre vopred vybratého uchádzača – konzorcium firiem Zamedia a Avocat, ktoré boli blízke vtedajšiemu predsedovi SNS Jánovi Slotovi. Škoda spôsobená štátu je vo výške 3,6 milióna eur.

Rudolf na súde povedal, že pri tendri za takmer 4 miliardy korún mali pochybnosti o transparentnosti. „Informoval som sa v zahraničí, aj v Bruseli, bolo nám jasné, že jedna firma nemôže zabezpečiť kompletné poradenstvo.“ Rudolf hovorí, že dnes sa už súťažia zvlášť napríklad právne poradenstvá, školenia, PR firmy a podobne.

Súd bude pokračovať možno až na jeseň

Prokurátorka sa dnes svedkov, medzi ktorými boli aj úradníčky z ministerstva, pýtala, čo vedia o nástenkách, ako vyzerali a či ich v budove bolo viac.

Ministerstvo tvrdilo, že oznam o tendri visel na nástenke za zatvorenými dvermi. Rudolf hovorí, že oznam na nástenke vôbec nevisel. Štefanov bol podľa neho priamy vyslanec predsedu SNS Jána Slotu a plnil jeho úlohy. So Slotom sa podľa neho stretával Štefanov častejšie ako minister Janušek.

Súd mal pokračovať aj v stredu, no pojednávanie bolo zrušené. Ďalší termín zatiaľ nie je známy, no môže to byť až o niekoľko týždňov.

Nástenkový tender:

  • išlo o súťaž na rôzne služby za 12,7 milióna eur počas prvej vlády Roberta Fica v rokoch 2006 až 2010, Smer vládol s SNS a HZDS
  • víťazom tendra, ktorý nebol nikde zverejnený, sa stalo konzorcium firiem Avocat, Zamedia a belgických firiem, ktoré mali blízko k SNS
  • právnici Avocatu Hatvany a Lenčéš už predtým zastupovali Jána Slotu alebo Igora Štefanova
  • ministerstvo tvrdilo, že oznam o tendri visel na nástenke za zatvorenými dvermi
  • ministerstvo zaplatilo za štyri logá milióny korún, normálne stáli desiatky tisíc
  • predražené boli aj právne služby, školenia alebo televízne šoty
  • minister Marian Janušek musel odstúpiť z funkcie, nahradil ho Igor Štefanov (obaja SNS)
  • po tom, čo NKÚ, ÚVO, aj Európska komisia konštatovali pochybenia v tendri, musel odstúpiť aj Štefanov a začalo sa policajné vyšetrovanie; trvalo desať rokov, kým sa kauza dostala na súd

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Nástenkový tender

Slovensko

Teraz najčítanejšie