Denník N

Plavčan prestal komunikovať, štátni tajomníci aj premiér ho vyzvali, nech zvolá tlačovú besedu

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 11:10. O vysvetlenie kauzy s eurofondmi sa minister školstva pokúsil raz, ale z tlačovej konferencie po dvoch otázkach utiekol. Odvtedy verejne nevystúpil.

Kde je a čo robí minister školstva Peter Plavčan? Ťažko povedať, hoci odpoveď na to, ako sa na Slovensku prerozdeľovali eurofondy na vedu, od neho očakáva aj premiér Robert Fico. Ten po koaličnej rade vo štvrtok minulý týždeň povedal, že Plavčan by mal zvolať „riadnu“ tlačovú konferenciu, kde veci poriadne vysvetlí.

Plavčan (nominant SNS) naposledy vystúpil na verejnosti pred dvoma týždňami 26. júla na tlačovej konferencii, na ktorej sľuboval práve vysvetlenie tejto kauzy. Nič také sa však nekonalo, po dvoch otázkach ju ukončil a na novinárske otázky neodpovedal.

A odvtedy sa odmlčal. Už dva týždne verejne nevystúpil, posledné dni už Denníku N jeho tlačové oddelenie ani neodpovedalo na otázky.

Až po uverejnení tohto textu ministerstvo odpísalo. Na otázky však konkrétne odpovede nedáva: „Minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Plavčan k téme eurofondov zvolá tlačovú konferenciu, kde sa vyjadrí ku všetkým otázkam na túto tému. O termíne konania budeme včas informovať. Ministerstvo momentálne preveruje technické a odborné otázky problematiky a pripravuje potrebné opatrenia.“

Minister Plavčan vysvetľuje škandál okolo eurofondov. Autorka: Martina Koník

Neodpovedajú na e-maily, SMS ani na telefonáty

V piatok poslal Denník N na ministerstvo otázky o varovnom liste, ktorý pre podozrenia z neefektívneho rozdelenia eurofondov poslala Európska komisia. Hovorkyňa Ivana Skokanová sľúbila, že odpovedia v pondelok. Nestalo sa tak. Skokanová je momentálne práceneschopná, riaditeľ komunikačného odboru Matúš Stračiak nedvíha telefón a neodpovedá na SMS správy. Na e-maily odoslané na tlačové oddelenie do stredy neprichádzali odpovede.

Denník N sa ministra napríklad pýtal aj na to, kedy zvolá tlačovú besedu, na ktorú ho vyzval premiér. Či minister odvolá šéfa Výskumnej agentúry, ktorá pochybné výzvy na eurofondy vypísala. Či už minister zrušil výzvu na dlhodobý a strategický výskum, ako ho vyzval minulý štvrtok po koaličnej rade predseda SNS Andrej Danko.

Dôležitá bude aj odpoveď na otázku, aké opatrenia musí ministerstvo urobiť, aby sme mohli čerpať peniaze z eurofondov, ktoré teraz Komisia pozastavila. A pýtali sme sa aj na to, či minister pre túto kauzu neodstúpi.

Video: Béla Bugár reaguje na obvinenia SNS: Niekto asi dostal úpal
autorka: Martina Koník

Štátni tajomníci: Mal by to vysvetliť

Na to, aby zvolal tlačovú konferenciu, kde čerpanie eurofondov vysvetlí, ho vyzývajú už aj jeho štátni tajomníci.

Za Smer je na ministerstve bývalá poslankyňa Oľga Nachtmannová. Tá nahradila Erika Tomáša, ktorý z ministerstva odišiel vlani v lete aj preto, že nemohol ovplyvňovať rozdeľovanie eurofondov. „Pán minister by mal zvolať tlačovú konferenciu k uvedenej problematike, na ktorej by sa mal rovnako zúčastniť aj generálny riaditeľ Výskumnej agentúry,“ reaguje Nachtmannová z dovolenky na situáciu na jej ministerstve. Eurofondy pod ňu nespadajú, má ich na starosti priamo minister Plavčan.

Nachtmannová tvrdí, že jej čerpanie a prerozdelenie peňazí na výskum a inovácie nie je ľahostajné a podporuje objektívne prešetrenie medializovaných informácií.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Tlačovú konferenciu, ktorá by mala vysvetliť rozdelenie eurofondov, odporúča aj druhý štátny tajomník Peter Krajňák, ktorý má na starosti základné a stredné školy. Do funkcie ho nominoval Most-Híd.

„Predpokladám, že tak urobí, čudoval by som sa, keby nezvolal tlačovú konferenciu, kde možno nebude dôležité, čo on ako politický nominant bude hovoriť, ale to, aby  zodpovední ľudia detailne slovenskej verejnosti vysvetlili, ako to fungovalo,“ povedal Krajňák.

K tomu, ako prebiehala predchádzajúca tlačová konferencia, z ktorej Plavčan rýchlo odišiel, sa Krajňák vyjadrovať nechcel.

Odchod Plavčana z tlačovej konferencie pred dvomi týždňami sa stal jedným z najpamätnejších momentov tejto kauzy. Minister rýchly odchod odôvodnil ďalším programom. Akým? Jeho hovorkyňa Ivana Skokanová nevedela povedať, aký konkrétny program minister má.

Neskôr odkázala, že Plavčan „mal neodkladné pracovné povinnosti pre vysokoškolské zákony“.

S komunikáciou mal problémy aj v minulosti. Ikonickým sa stalo video, kde redaktorovi TV Markízy Michalovi Kovačičovi stále opakoval, že ďakuje za otázky, ale neodpovedal na ne. Na to, že nekomunikuje, sa sťažujú aj učitelia. „Miera rešpektu stále klesá, viac-menej nemá žiaden,“ povedal koncom júna šéf komory učiteľov Vladimír Crmoman.

Na nedostatok komunikácie sa sťažuje aj štátny tajomník Krajňák. „Potrebujeme spolu komunikovať viac, to je pravda,“ povedal.

Pravdou je, že podpredseda SNS Jaroslav Paška v utorok ohlasoval, že Plavčan bude mať tlačovku, na ktorej všetko vysvetlí. A naznačoval, že minister porozpráva, ako v skutočnosti na eurofondoch zarábajú podnikatelia Smeru.

Času ubúda

Keďže ministerstvo na otázky Denníka N neodpovedá, verejnosť nevie, či už minister zrušil výzvu na 300 miliónov na dlhodobý a strategický výskum, ako ho vyzval Andrej Danko. Rektori, ktorí odštartovali kauzu, zrušenie výzvy nechcú. Hovoria, že ak sa vypíše nanovo a hodnotenie bude trvať opäť rok, ostane im na strategický a dlhodobý výskum len málo času. Peniaze z eurofondov majú byť vyčerpané do roku 2020.

Zľava: minister školstva Peter Plavčan, rektor STU Robert Redhammer (hore), šéf SAV Pavol Šajgalík, rektor UK Karol Mičieta (dole). Foto – Denník N a TASR

„Opakujeme, ak sa urýchlene neopraví hodnotenie projektov vypracovaných a predložených na výzvu Dlhodobý strategický výskum (v oblastiach špecializácie podľa vedeckovýskumných kapacít), Slovensko s vysokou pravdepodobnosťou príde možno aj o miliardu eur,“ napísal rektor Slovenskej technickej univerzity Robert Redhammer na blogu.

Proti boli aj iní rektori. „Zrušenie výzvy môže ohroziť čerpanie eurofondov, čo Európska komisia dôrazne sleduje. Môže to spôsobiť komplikácie. Skôr sa prikláňam k prehodnoteniu výsledkov výzvy,“ hovorí rektor Technickej univerzity v Košiciach Stanislav Kmeť.

Ministerstvo školstva je  pri čerpaní eurofondov spolu s ministerstvom životného prostredia najhoršie. K 1. augustu tohto roka vyčerpali 37,2 milióna a do konca tohto roka majú vyčerpať ešte 68,5 milióna eur. Pomalé čerpanie spôsobilo podľa ministerstva to, že sa stretli dve výzvy. Dočerpávala sa prvá, a preto sa nezačalo s čerpaním druhej. A tiež zložitý proces prípravy dokumentov.

Ani pri vypísaní novej výzvy nie je prorektor pre rozvoj Univerzity Komenského Vincent Múcska veľký optimista. „Osobne by som však, a to najmä na základe doterajších skúseností – zvlášť s ministrami školstva, ktorých za posledné desaťročia nominovalo SNS – nemal nijaké prehnane optimistické očakávania,“ povedal.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Eurofondy v školstve

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie