Denník N

Raper Kendrick Lamar porazil všetkých, jeho album si za prvý deň vypočuli milióny ľudí

Obal albumu To Pimp A Butterfly
Obal albumu To Pimp A Butterfly

Chvália ho kritici, je úspešný aj komerčne. Kendrick Lamar sa s novým albumom postaral o rekord streamingovej služby Spotify.

Nerobí pop ani štadiónový rock, jeho meno nie je mimo Ameriky príliš známe a aj hip-hopová scéna má oveľa väčšie hviezdy. Napriek tomu ten rekord zlomil práve on.

27-ročný americký raper Kendrick Lamar dokázal so svojím novým albumom prekonať historické čísla v dejinách internetovej hudobnej služby Spotify. Za prvý deň mala jeho nahrávka To Pimp a Butterfly neuveriteľných 9,6 milióna vypočutí a veľmi dobre si viedla aj na iTunes či Google Play. Ako je to možné?

Mama volá, poď už domov

Jeden z najlepších mladých raperov súčasnosti nie je typický marketingový zázrak. Viac ako na refrény sa sústreďuje na slohy, jeho piesne sú dlhé a na strednoprúdový rap nezvyčajne členité. Ani výzorom nepripomí­na typického „pouličného proroka“.

Guľkami prevŕtaný 50 Cent je gangster. Kendrick Lamar je ako tichý chlapec, ktorého si všimnete, až keď otvorí ústa. A vtedy stojí za to.

Jeho aktuálny tretí album To Pimp a Butterfly vďaka technickej chybe vyšiel pár dní pred oficiálnym termínom. Že sa stal hitom, za to v prvom rade môže predchádzajúci album Good kid m.A.A.d. city (2012). Nahrávka s podtitulom „a short film by Kendrick Lamar“ rozpráva príbeh raperovho dospievania v Comptone pri Los Angeles a zaslúžene si získala obdiv kritikov i fanúšikov.

Producentom bol známy raper a producent Dr. Dre, ktorého skupina N.W.A. koncom 80. rokov o Comptone rapovala na výbornej nahrávke Straight Outta Compton. Rap vtedy zobrali z diskoték a preniesli ho na ulicu – kým Run-DMC dovtedy spievali o svojich adidaskách, N.W.A. utekali pred policajtmi a do celého sveta chceli vykričať svoj hnev. Kendrick Lamar o rodnom meste rapuje iným spôsobom, tiež bez príkras, ale aj bez zbytočného zveličovania vysokej kriminality, ktorá Compton „preslávila“.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie