Denník N

Novinár a gej žiada Rusko opakovane o azyl: Radšej zomriem, než by som sa vrátil do Uzbekistanu

Nurmatov na súde. Foto: TASR/AP Pavel Golovkin
Nurmatov na súde. Foto: TASR/AP Pavel Golovkin

Keď ruský novinár počul rozsudok o okamžitej deportácii do Uzbekistanu, pokúsil sa o samovraždu. Európsky súd pre ľudské práva žiadal Rusko o pozastavenie vyhostenia, súd v Moskve požiadavke vyhovel.

„Zabijú ma, som si istý,“ povedal pre BBC Khudoberdy Nurmatov, 30-ročný nezávislý uzbecký novinár, ktorý sa otvorene hlási k homosexualite.

Vraví, že žije v tieni smrti a radšej by umrel, než by sa vrátil späť do Uzbekistanu. Do krajiny, ktorá je podľa ľudsko-právnych organizácií jednou z najrepresívnejších na svete, informuje BBC.

Novinár žije v Rusku už šesť rokov a snaží sa tu získať azyl. Na začiatku augusta Nurmatovovi hrozila okamžitá deportácia do Uzbekistanu, kde by naňho čakala podľa jeho slov „dlhotrvajúca, pomalá smrť“.

Svoje slová Nurmatov takmer naplnil. V cele predbežného zadržania sa pred pojednávaním pokúsil o samovraždu.

Ali Ferluz

Pod pseudonymom Ali Felruz píše Nurmatov pre ruské opozičné médium Novaja Gazeta, čo podľa neho môže súvisieť s urýchlenou snahou Ruska deportovať ho späť do Uzbekistanu.

Európsky súd pre ľudské práva Rusku nariadil minulý týždeň okamžité pozastavenie vyhostenia Nurmatova z krajiny, kým sám neposúdi novinárov prípad.

Sudca v Moskve nariadeniu Štrasburgu vyhovel a Nurmatovovu deportáciu zatiaľ odložil. Nurmatov ostáva zadržaný v centre pre cudzincov.

Kým je jeho opakovaná žiadosť o azyl v procese riešenia, má právo zostať na území Ruska. Celý proces však ešte môže trvať rok až rok a pol.

Rus, nie Uzbek

Nurmatov sa narodil v Rusku a vyrastal v Uzbekistane, kde prišiel v sedemnástich a prijal štátne občianstvo.

Do Ruska sa vrátil po tom, ako ho uzbecká tajná služba uniesla, dva dni zadržiavala a týrala. Podľa informácií jeho právnikov od neho chceli, aby sa stal informátorom.

„Chcem, aby ste vzali do úvahy, že všetci jeho príbuzní sú ruskí občania: sestra, matka, brat,“ povedala počas súdneho pojednávania novinárka Novej Gazety Elena Kosťučenková.

Foto: TASR/ AP – Pavel Golovkin

Nurmatov sa v Uzbekistane pre svoju sexuálnu orientáciu dopúšťa trestného činu, za ktorý mu v krajine hrozí až trojročné väzenie. Pre problémy s pasom, ktorý Nurmatov stratil, žil v Rusku päť rokov bez identifikačných dokumentov.

Na uzbeckej ambasáde nemohol žiadať o pomoc s papierovaním, pretože len krátko predtým  z krajiny utiekol.

Nurmatova zadržali policajti pred redakciou „pod formálnou zámienkou kontroly dokumentov“.  Následne ho odviezli na policajné oddelenie, aby mohli overiť jeho totožnosť.

Po zadržaní súd v Moskve rozhodol o okamžitej deportácii Nurmatova z krajiny z dôvodu nelegálneho pobytu. Práve po tomto rozsudku sa pokúsil o samovraždu.

Medzinárodná pozornosť

Nurmatovov prípad je podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova „veľmi komplikovaný“, no porušenie migračných zákonov podľa neho nebolo možné ignorovať.

Rusko sa však už dostalo do hľadáčika pre zaobchádzanie s LGBTQ komunitou po tom, ako sa na začiatku tohto roka objavili správy, že v Čečensku systematicky mučili desiatky homosexuálov. Práve novinári a novinárky z Novej Gazety, pre ktorú píše aj Nurmatov, pomáhali odhaľovať prípady zadržiavaných homosexuálov v Čečensku.

Na začiatku apríla sa na základe rozsiahlej správy ruského opozičného média potvrdilo, že štátne orgány v Čečensku organizujú „na ľudí s netradičnou sexuálnou orientáciou“ razie.

Správu ruského opozičného média čečenský prezident Ramzan Kadyrov označil za „absolútnu lož a klamstvo“. Podľa Kadyrova gejovia v Čečensku neexistujú. A odvtedy sa v redakcii hromadili výhražné správy.

„Ľudia tam v tichosti miznú,“ povedala pre Independent Nurmatovova kolegyňa Elena Kosťučenková, ktorá píše o dianí v Čečensku.

„Keby sa (Nurmatov) vrátil naspäť, nikdy by sme nezistili, čo sa mu stalo. Nezaslúži si, aby s ním zaobchádzali takto,“ dodala.

Kremeľ sa po medzinárodnej kritike zaviazal, že situáciu v Čečensku preverí, stále je však obviňovaný skôr z ochrany čečenských úradov.

Rusko rešpektovalo rozhodnutie Európskeho súdu, čo je podľa Nurmatovovej právničky Tatiany Gluškovej nádejou pre novinára, že ho prepustia na slobodu a krajiny Európy mu budú môcť poskytnúť azyl.

„Plán minimum bol implementovaný. Teraz ešte plán maximum, čo je prepustenie Aliho a premiestnenie ho do tretej krajiny,“ povedala pre ABC News Glušková. Jedna z európskych krajín už dokonca navrhla, že novinára privíta.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie