Denník N

Nemeckí sprejeri sa postavili neonacistom, z hákových krížov robia zajaca či faraóna

Z hákového kríža sa dá spraviť sova aj zajac. Zdroj – FB/CosmopolitanDE
Z hákového kríža sa dá spraviť sova aj zajac. Zdroj – FB/CosmopolitanDE

Skupina nemeckých sprejerov mení hákové kríže v okolí na nevinné obrázky.

Niekedy je ťažké zistiť, kde bol pôvodný hákový kríž. Zajac ho má v zuboch, komár v krídlach a nohách. Alebo z neho spravili Rubikovu kocku.

Skupina berlínskych sprejerov už vyše roka ničí namaľované hákové kríže vo svojom okolí. Snažia sa ich prekresliť na nejaký nevinný obrázok.

Na Instagrame tak môžete nájsť, ako zo svastiky spravili muchu, sovu, komára, mačku v okne, faraóna či dvoch bozkávajúcich sa mužov. Všade pripoja hashtag PaintBack.

„Zoberieme ich hnusný odkaz a spravíme z neho niečo krásne,“ povedal pre The Verge Ibo Omari, 37-ročný Berlínčan, ktorý stojí za celou iniciatívou.

Dlho bez svastiky

Ibo Omari je synom imigrantov (otec je z Libanonu, matka z Turecka), ktorí z Bejrútu utekali pred občianskou vojnou. Narodil sa na ceste do Nemecka vo Varšave, pretože lietadlo muselo núdzovo pristáť.

Vo svojej berlínskej štvrti Schöneberg, kde podľa neho žije nemecká stredná trieda v pokoji s tureckými a arabskými imigrantmi, býva celý život. Ako spomína, hákový kríž tu videl naposledy pred 20 rokmi.

Preto bol veľmi prekvapený, keď do jeho graffiti obchodu prišiel raz jeden muž, ktorý si chcel kúpiť spreje.

„Nevyzeral ako sprejer, tak som sa ho spýtal, prečo ich chce. On mi odpovedal, že ich potrebuje, aby zakryl svastiku, ktorú niekto namaľoval na detskom ihrisku,“ povedal Omari pre AFP.

To ho celkom šokovalo, pretože hákové kríže sa tu predtým nevyskytovali. No povedal mužovi, aby si nešpinil ruky, že oni to vyriešia.

„Dlho sme rozmýšľali, ako zareagovať, a potom som povedal, že odpovieme s humorom a láskou,“ povedal pre BBC. Vyberajú si milé obrázky, ktoré vedia namaľovať aj začiatočníci.

A post shared by P3Nyheter (@p3nyheter) on

Nápadov je dosť

V jeho skupine dobrovoľníkov, ktorí prekresľujú hákové kríže, je aj 17-ročný Klemens Reichelt. V reportáži BBC zmení dva hákové kríže namaľované na stene vedľa seba na sovu a utekajúcu biliardovú guľu.

„Nie je ťažké prísť s nápadmi,“ hovorí pre AFP. Svastiky začali premaľúvať aj aktivisti v iných nemeckých mestách, iniciatíva sa šíri cez sociálne siete.

Počet hákových krížov a iných prejavov krajnej pravice v celom Nemecku narástol po roku 2015, keď do krajiny prišlo asi milión migrantov, z ktorých mnohí utekali pred vojnou. Podľa Deutsche Welle stúpol vtedy počet zločinov z nenávisti o 40 percent.

Počet hákových krížov v Omariho štvrti postupne klesá, podľa AFP ich prerobili vyše 20. A hoci je nelegálne kresliť hákové kríže, rovnako nelegálne je aj maľovať nevinné obrázky na steny bez povolenia majiteľa.

Omari tvrdí, že sú si toho vedomí a vždy sa preto vopred spýtajú na súhlas – či už súkromných vlastníkov, alebo mesta, pokiaľ ide o verejný priestor. Mesto im vychádza v ústrety a zjednodušuje byrokratický postup.

Čistiaca babička

Inšpiráciou im môže byť najznámejšia nemecká bojovníčka proti nacistickým symbolom v uliciach. Dôchodkyňa Irmela Mensah-Schrammová má 71 rokov a strháva nálepky či ničí hákové kríže už 30 rokov. Dámu, ktorá sa sama nazýva Polit-Putze (politický čistič), nedávno obvinil berlínsky súd z toho, že poškodzovala verejný priestor.

Vlani podľa Deutsche Welle zmenila slogan Merkel muss weg (Merkelová musí odísť) na Merke: Hass weg (pozrite, nenávisť zmizla). Súd rozhodol, že ak to ešte raz zopakuje, hrozí jej peňažná pokuta 1800 eur. Tvrdil, že pokiaľ by išlo o nacistický symbol, tak by to nechali tak.

By #paintback projeto do Ibo Omari em Berlim Apagando cruzes suásticas com grafite 😍 Lutando com humor e amor. #ohmygoodbr #paintback

A post shared by Curadoria de Boas Vibes ✌🏼 (@ohmygood_br) on

Ale nápis, že Merkelová musí odísť, nie je protiústavný.

Prípad vzbudil záujem a bývalej učiteľke mnohí napísali, že jej pomôžu zaplatiť prípadnú pokutu. Odstraňovania nacistických symbolov sa nechce vzdať.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie