Denník N

Putina prirovnal k Hitlerovi. Kasparov sa po dvanástich rokoch vracia k profesionálnemu šachu

Rok 2012, polícia zatýka Kasparova počas protestu proti odsúdeniu Pussy Riot. foto – tasr/ap
Rok 2012, polícia zatýka Kasparova počas protestu proti odsúdeniu Pussy Riot. foto – tasr/ap

Garry Kasparov naposledy odohral súťažný šachový zápas pred dvanástimi rokmi. Teraz sa stretne so svetovou špičkou, ktorej súčasťou je aj veľký podporovateľ Vladimira Putina.

Legendárny šachista Garry Kimovič Kasparov (54) sa po dvanástich rokoch vracia do súťažného šachu.

Od 14. do 19. augusta sa zúčastní na turnaji v rapide (partie, na ktoré majú hráči časový limit 15 až 60 minút) a bleskovom šachu (hráči majú na partiu menej ako 10 minút) v americkom St. Louis, v ktorom dostal od organizátorov divokú kartu.

Od ukončenia kariéry sa zúčastnil iba na niekoľkých exhibičných a priateľských turnajoch. Okrem toho jeden čas trénoval aktuálneho majstra sveta Magnusa Carlsena, ktorý však vzájomnú spoluprácu ukončil, pretože Kasparova označil za príliš náročného a panovačného.

Na turnaji v St. Louis sa síce s Carlsenom nestretne, ale v 10-člennom štartovom poli budú jeho súpermi hráči najužšej svetovej špičky: Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana či posledný Carlsenov vyzývateľ o šachovú korunu Sergej Karjakin.

Práve Kasparovova konfrontácia s Karjakinom je veľmi očakávaná, pretože Sergej je otvoreným podporovateľom ruského prezidenta a jeho vzťah s Kasparovom je pre diametrálne rozdielne politické názory napätý.

Rozkol vo svetovom šachu

Kasparov sa majstrom sveta stal v jednom z najpamätnejších zápasov šachovej histórie. V roku 1984 sa vtedy vychádzajúca 21-ročná hviezda prepracovala až do vyzývateľskej úlohy v boji o majstra sveta proti jeho neskoršiemu veľkému rivalovi, vtedajšiemu majstrovi sveta Anatolijovi Karpovovi.

Tento pamätný duel sa začal pre mladého Kasparova katastrofálne, keď po prvých deviatich partiách prehrával 0:4 (remízy sa do celkového skóre nezapočítavali). Nasledovala však nekonečná séria remíz, ale postupne sa začal presadzovať aj Kasparov a po 48. partii bol stav 5:3 pre Karpova.

Vtedy však organizátori veľmi kontroverzným rozhodnutím zápas prerušili (dôvodom boli obavy o zdravotný stav oboch protagonistov pre dĺžku zápasu) a nariadili jeho opakovanie. To sa konalo v Moskve a Kasparov zvíťazil v celkovom pomere 13:11 a ako 22-ročný sa stal dovtedy najmladším šachovým majstrom sveta.

Tým bol nepretržite pätnásť rokov, až v roku 2000 v Londýne podľahol jednému zo svojich žiakov Vladimirovi Kramnikovi. Kasparovov vyzývateľ podal obdivuhodný výkon, pretože majstrovi sveta nedovolil zvíťaziť ani v jednej partii celého zápasu.

Medzičasom sa však Kasparov poriadne pohádal s medzinárodnou strečnou šachovou FIDE. Garrymu sa nepáčil spôsob fungovania organizácie a tieto nezhody vyústili do založenia konkurenčnej Profesionálnej šachovej asociácie (PCA) v roku 1993.

Svetová šachová scéna mala nasledujúcich trinásť rokov dvoch paralelných majstrov sveta. V rozhovore z roku 2007 Kasparov tento krok oľutoval: „Rozhodnutie odísť z FIDE v roku 1993 bolo tým najhorším v mojom živote.“

Kasparova pre jeho nekompromisné správanie a agresívny štýl hry popretkávaný geniálnymi kombináciami prezývali dvojako: beštia z Baku a monštrum so sto očami.

Pamätný duel s počítačom

V súčasnosti je prehra s najnovšími modernými šachovými programami takmer samozrejmosťou aj pre najlepších šachistov. Technologický vývoj v 90. rokoch minulého storočia však nebol ani zďaleka na terajšej úrovni.

V roku 1996 Kasparov ešte produkt firmy IBM Deep Blue zdolal, ale o rok nato už tomuto programu podľahol, čím sa skončila éra dominancie človeka nad strojmi v šachu.

Ukončenie kariéry ohlásil v roku 2005 po prehre na turnaji v španielskom Linaresi, keď povedal: „Je veľmi ťažké uviesť iba jeden dôvod. Ako viete, som človek veľkých cieľov. Musím niečo dokázať, musím sa niekam posúvať. A v šachu už nevidím žiadny skutočný cieľ.“

Putinov kritik

Tento nový zmysel hľadal Garry v politike, nebojácne vystupoval proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Bol dokonca jedným zo spoluzakladateľov ruského opozičného celku Iné Rusko v roku 2006. Nie všetci Rusi však považovali Kasparovov prerod zo šachového génia na politického vodcu za správny krok.

V apríli 2005 čelil útoku muža, ktorý od neho chcel podpísanú šachovnicu. „Miloval som ťa ako šachistu, ale tvoje politické názory nie sú správne,“ odôvodnil tento čin mladý útočník.

Nešlo ani zďaleka o ojedinelý úkaz, Kasparov bol častým terčom podobných incidentov vrátane násilností zo strany ruskej polície.

Za účasť na protiputinovskej demonštrácii v Moskve v roku 2007 si odsedel päť dní vo väzení. Napriek tomu sa Kasparov nenechal zastrašiť a v roku 2008 sa chcel uchádzať o post prezidenta.

Len niekoľko mesiacov pred voľbami však oznámil, že kandidovať napokon nebude pre vládne obštrukcie.

Kasparov sa už v Rusku prestával cítiť bezpečne, najmä po rozhovore bývalého šéfa KGB Olega Kalugina pre Foreign Policy, v ktorom dosť jasne naznačil, že Kasparovov život je v Rusku vážne ohrozený.

V roku 2013 Rusko definitívne opustil, prijal chorvátske občianstvo a presťahoval sa do New Yorku. V Chorvátsku je Kasparov obľúbený, pretože v 90. rokoch patril k hlasným podporovateľom chorvátskej nezávislosti, hral tamojšiu ligu za Vukovar a okrem toho ovláda aj chorvátsky jazyk.

Neustále sa aktívne zaujíma o politické dianie (nielen v Rusku) a bojuje za ľudské práva.

Jeho webová stránka kasparov.ru je od roku 2014 ruskými úradmi blokovaná. Kasparov využíva každú príležitosť na upozornenie na hrozbu, ktorú predstavuje Vladimir Putin, v jednom z rozhovorov ho dokonca prirovnal k Adolfovi Hitlerovi.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie