Denník N

Na rizikové vajcia u nás upozornili Rakúšania, v sklade našli 120 kusov

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Vo veľkosklade vo Vrbovom našli podľa šéfa potravinovej inšpekcie 120 vajec, ktoré putovali z Holandska do Nemecka a odtiaľ cez Rakúsko na Slovensko.

Pracovníci Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) dnes prišli do veľkoskladu vo Vrbovom skontrolovať vajíčka, ktoré z neho zvyknú odoberať gastronomické zariadenia. Dostali totiž informáciu, že práve tu by mali byť spracované vajcia dovezené z Holandska, ktoré sú kontaminované pesticídom fipronil.

Podľa riaditeľa ŠVPS Jozefa Bíreša informácie o kontaminácii prišli zo spoločného výstražného systému EÚ Rapid Alert. Doň zapísali údaje o rizikových vajciach vo veľkosklade vo Vrbovom Rakúšania.

Vo vrbovskom sklade podľa Bíreša inšpektori našli 120 vajec, tie aj zadržali. Takýto objem vajec bol uvedený aj na dodacom protokole od dovozcu.

Do gastrozariadení neputovali

V správe, ktorú na základe výstražného systému zverejnil rezort pôdohospodárstva, sa uvádzalo, že má byť kontaminovaných 24 balení uvarených a ošúpaných vajec dodaných na Slovensko z Holandska cez viacero krajín. Vajcia obsahujúce rezíduá pesticídu vyviezli najprv z Holandska do firiem v Nemecku, kde ich spracovali.

Hotové  výrobky, uvarené a ošúpané vajcia, boli dodané firme do Rakúska. Z rakúskej firmy mala ísť ich dodávka do veľkoskladu pre gastronomické zariadenia vo Vrbovom.

Ešte pred kontrolou vo veľkosklade sa Denníku N ozval Peter Kikta z firmy Kipa Krakovany, ktorá má prevádzku v Krakovanoch a vo Vrbovom. Povedal, že mali informácie od dodávateľskej firmy Trans Gurmet o možnej kontaminácii od minulého týždňa, preto aj oznámili, že ich všetky vrátia.

Zatiaľ sa tak podľa neho nestalo, takže zásielku mali stále v sklade, ale nedistribuovali z nej vajcia do gastrozariadení. Ani ŠVPS, ani ministerstvo v stredu nemalo informáciu, že by sa spomínané vajcia dostali do gastroprevádzok či stravovacích zariadení.

To by podľa Bíreša sedelo aj podľa protokolov, keďže počet zadržaných vajec a tých, čo boli uvedené v dokumentácii sa zhodoval. No naznačil, že ešte informácie o objeme dovezených kontaminovaných vajec overia v zahraničí a ak by údaje nesedeli, podniknú voči veľkoskladu kroky.

Vedeli o tom dlhšie

Jedovatý pesticíd fipronil, ktorý sa používa na likvidáciu vší a kliešťov, objavili pôvodne na 17 hydinových farmách v Holandsku. Škandál s výskytom fipronilu medzitým zasiahol aj Belgicko, Nemecko, Poľsko, Francúzsko a Britániu. V Nemecku, Belgicku a Holandsku kvôli nemu stiahli z obchodov milióny vajec.

Hoci škandál s pesticídom vypukol toto leto, vo vajciach v Holandsku ho zaznamenali už v novembri, vyhlásil dnes podľa ČTK belgický minister poľnohospodárstva Denis Ducarme. Kritizuje, že holandské úrady európskych partnerov na to neupozornili.

„Keď krajina ako Holandsko, jeden z najväčších vývozcov vajec na svete, neodovzdá takú informáciu, je to problém,“ povedal podľa agentúry AFP.

Dodal, že požiadal Holandsko o vysvetlenie. Hovoril aj so zástupcami Európskej komisie, ktorí podľa neho zrejme túto informáciu už mali.

Belgické úrady vedeli o podozrení na kontaminované vajcia už začiatkom júna. Informovali o ňom prvýkrát až 20. júla.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kvalita potravín

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie