Denník N

Dve tváre Andreja Danka: slušný chlapec pred voličmi, obchodník v zákulisí

Predseda SNS Andrej Danko, človek, ktorý sľuboval hrdosť, odbornosť a slušnosť. Foto N – Tomáš Benedikovič
Predseda SNS Andrej Danko, človek, ktorý sľuboval hrdosť, odbornosť a slušnosť. Foto N – Tomáš Benedikovič

Dankov oficiálny príbeh znel, že ho do politiky priviedla túžba riešiť problémy ľudí. Dnes sa už jeho SNS ani nesnaží predstierať, že ju zaujíma niečo iné ako mocenské hry.

Andrej Danko bol pred voľbami majstrom v opisovaní vecí, ktoré na Slovensku nefungujú. Až s chlapčenskou naivitou dokázal hovoriť o tom, čo všetko by chcel napraviť, keby mal politickú moc.

Trápilo ho všetko možné: neopravené chodníky, slovenské opatrovateľky v Rakúsku, rastúci vplyv „chlapcov z J&T“, nízky podiel slovenských potravín v obchodoch či byrokracia zaťažujúca podnikateľov.

Práve problémy bežných ľudí Danka priviedli do politiky. Tak aspoň znel oficiálny príbeh, ktorý opakoval voličom aj novinárom.

„Prinášam hlavne rozum. Mám advokátsku kanceláriu a viem, s akými byrokratickými nezmyslami sa musíme potýkať,“ hovoril. Dokonca občas tvrdil, že mal ponuku pracovať v Londýne a nie je odkázaný na Slovensko.

Teraz rýchly strih do súčasnosti: Danko, ktorý prináša do politiky hlavne rozum, v pondelok nečakane oznamuje, že vypovedá koaličnú zmluvu. Jeho SNS sa už ani nepokúša predstierať, že dôvodom sú programové či hodnotové nezhody.

SNS neprekáža žiadny pripravovaný zákon, ktorý by sa mohol dotknúť slovenských občanov, ani Robert Kaliňák vo funkcii ministra vnútra, ktorého odchod žiadali tisíce ľudí na protikorupčných pochodoch.

SNS už nič nepredstiera

Namiesto toho sa ústami svojho podpredsedu strany Jaroslava Pašku SNS sťažuje, že Smer nepustil ich členov do funkcií na miestnych úradoch, a snaží sa tiež na SNS hodiť škandál s eurofondmi na ministerstve školstva.

„Smer si zvykol správať sa tak, ako keď vládol sám. Pokiaľ robia rozhodnutia tak, že nás o nich neinformujú, alebo rozbiehajú iniciatívy, ktoré znevažujú koaličných partnerov, tak to asi nie je základ, aby sme spolu dlhodobo vydržali,“ vysvetľoval dôvody koaličnej roztržky.

Tento postoj iba dokresľuje podstatu súčasnej SNS i jej predsedu, ktorý Robertovi Ficovi odkázal, že „ma nebude on dráždiť“. Po roku a pol vo výkonnej politike je zrejmé, že Danko by v skutočnosti mohol viesť takmer akúkoľvek stranu, pretože to, čo ho prednostne zaujíma, nie je program.

„Jeho hybnou silou skutočne nie je národovectvo. To ho vôbec „netankuje“ a v našich rozhovoroch to aj viackrát cynicky priznal. Jeho hybnou silou je ťah po moci. Keď k nej bude najprístupnejšia cesta cez národovectvo, tak ju využije,“ spomínal vlani pre časopis .týždeň politológ Miroslav Kusý, s ktorým sa Danko v minulosti občas stretával a radil o politike.

Okúzlení členovia

Dankova SNS pred voľbami nemala žiadne vlastné vízie, pokiaľ sa pod víziou nerozumie napríklad boj za návrat štátnych IC vlakov a pridávanie slova národný do názvov podnikov a inštitúcií. Politický marketing stál na osobe novej tváre mladíckeho predsedu. Volič si mal všímať uhladeného advokáta s kultivovaným vystupovaním, ktorý mal pôsobiť ako presný opak neokrôchaného Jána Slotu.

„Danko hovoril o tom, že je bohatým advokátom, ktorý chce vstúpiť do vysokej politiky a volí pre to túto cestu,“ spomínal Kusý.

Nedostatky v obsahu nahrádzali v Slovenskej národnej strane formou. Dankove sľuby sa točili okolo slovíčka „slušnosť“, ktoré si dal aj na volebné bilbordy. Pri každom vystúpení v televízii nezabudol povedať, ako mu prekáža „hašterenie“, ktoré predvádzajú politici.

Dokonca aj jeho prerieknutia, pre ktoré sa neskôr stal vďaka výrokom typu „horúce gaštany zodpovednosti“ terčom výsmechu na sociálnych sieťach, mu spočiatku akoby dodávali nálepku ľudového, prirodzeného politika.

Danko po voľbách 2012 prevzal SNS vďaka Jánovi Slotovi, ktorý si ho vybral ako nástupcu. V ďakovnej reči vtedy Danko povedal, že Slota bude pre neho vždy predsedom. Foto – TASR

To bola tvár, ktorú ukazoval nielen potenciálnym voličom alebo aj kolegom na straníckych snemoch, kde zároveň rád pripomínal svoje (objektívne) zásluhy na návrate SNS do vrcholovej politiky.

„Pamätám si, ako som na ústredí strany plakal, keď som tam sedel sám a musel písať prvú tlačovú správu. Pamätám si, ako som si z domu bral úver, aby som pomohol stranu zachrániť,“ hovoril Danko v novembri 2015 na straníckom sneme v Tomášove pri Bratislave.

Viacerí jeho kolegovia mu aj verili. „Keby ste ho videli na našich letných akciách, ktoré sme robili na kúpaliskách,“ chválila ho pred voľbami jedna z jeho spolupracovníčok. „Mladí ľudia tam z neho boli úplne okúzlení, ako sa s nimi dokázal rozprávať.“

Niektorí straníci ho v pozitívnom svetle opisujú aj dnes. „Vystihujú ho tri slová: neústupčivý, cieľavedomý a rozhľadený. Má výbornú pamäť, dokáže si veci naštudovať. Vo vzťahu ku mne sa vždy správal slušne, ako by sa mal štyridsaťročný človek správať k šesťdesiatročnému,“ hovorí poslanec a podpredseda SNS Anton Hrnko, ktorý sa do vedenia strany vrátil až po odchode Slotu.

Matovičov chorobopis

Aká je skutočná tvár Andreja Danka? Nemožno mu uprieť, že SNS sa pod jeho vedením zbavila najprimitívnejšieho nacionalizmu a opustila protimaďarskú i protirómsku kartu, ktoré priživovali napätie v spoločnosti. Zároveň si však so sebou priniesol maniere, ktoré mu znemožňujú robiť vecné politické rozhodnutia.

Najviac sa to prejavuje na jeho vzťahu k lídrovi Obyčajných ľudí Igorovi Matovičovi, teda k politikovi, ktorý sa tiež neštíti používať podpásovky. Danko však pri parlamentných rozpravách neváhal na Matoviča útočiť cez rodinu a jeho zdravotný stav.

„Neviem, či vás otec bil, ale mňa to nezaujíma. Ide z vás zlo, je ťažké nemať dostatok lásky v detstve,“ povedal vlani v septembri Matovičovi. Ten to v emotívnej reakcii označil za „obrovskú podlosť“. „Dobre vieš, že viac ako 20 rokov otca nemám, lebo zomrel na rakovinu,“ odpovedal Dankovi.

Ostrá výmena Danka a Matoviča o Matovičovom zdraví v marci 2017

 

Keď začiatkom roka vypukla aféra okolo Dankovho povýšenia na kapitána a on bozkával výložky,  Matovič doňho opakovane zabŕdal. Predseda Národnej rady zareagoval tak, že na lídra Obyčajných ľudí vyťahoval informácie zo zdravotnej dokumentácie, ku ktorým sa oficiálnou cestou nemal ako dostať.

„Keď ma niekto oslovuje pán kapitán a má podvodom modrú knižku od toho istého lekára ako pán (poslanec) Viskupič, tak mi je na usmiatie. Ja som nebol podvodníček a nevymýšľal som si choroby. Je mi vás oboch ľúto, že máte také diagnózy, že ste dostali modré knižky,“ hovoril Danko smerom k Matovičovi a jeho spolustraníkovi Jozefovi Viskupičovi.

„Čo už je osobnejšie ako diagnóza?“ kričal následne v sále Viskupič.

Nezvláda ho ani Fico

Udalosti tohto týždňa ukázali, že Danko má vzťahové problémy aj s politikmi, s ktorými jeho strana išla do vlády a opakovane ich verejne oceňoval.

Až doteraz premiér Robert Fico všetky doterajšie výbuchy nespokojnosti vyriešil pokojne a tak, že Danka uchlácholil. Vlani v lete nechal po iniciatíve SNS zablokovať zvýšenie koncesionárskych poplatkov a nepodržal svojho podpredsedu Mareka Maďariča. Upokojil Danka aj tento rok vo februári, keď šéf SNS požadoval väčší vplyv v energetike – hoci v tomto prípade si už nič hmatateľné nevytrucoval.

Teraz však prišla skutočná kríza, keď Danko stojí proti Ficovi, ktorý si už nemohol zakrývať oči pred tým, ako Európska komisia Slovensko upozorňuje na to, že eurofondy na vedu sa nesmú rozdeľovať tak, ako to nastavilo ministerstvo kontrolované SNS.

Danko zatiaľ reaguje skratovo – strana napríklad vytrvalo útočí na premiérovho poradcu Erika Tomáša, ktorý podľa SNS organizuje akcie proti Dankovi a dokonca sa údajne spája s opozíciou.

Danko viedol pred parlamentnými voľbami kontaktnú kampaň na kúpaliskách i vianočných trhoch. Ako neopozeraný politik vtedy vzbudzoval sympatie. Foto – SNS

Dankove výmeny

Takéto Dankove prejavy už môžu dobre poznať v jeho vlastnej strane, kde tiež už ukázal, že dokáže byť voči kolegom nevyspytateľný. Tri dni pred voľbami nechal nečakane vyškrtnúť z kandidátky vtedajšieho podpredsedu SNS Vladimíra Chovana. Bývalého Mečiarovho ministra pôdohospodárstva a agropodnikateľa si pritom vytiahol práve Danko, aby cez neho oslovoval voličov pôsobiacich v pôdohospodárstve.

Namiesto vysvetlenia pustila SNS do médií fámu o tom, že sa Chovan tajne pokúšal rokovať so Smerom o povolebnej spolupráci. On to poprel ako nezmysel.

Po voľbách musela v tichosti odísť Dankova hovorkyňa Zuzana Kohútková, ktorá mu pred voľbami pomáhala organizovať stranícke akcie a výstupy do médií a patrila k nemnohým zamestnancom v centrále strany. Verejne svoj odchod nechcela komentovať, hoci dôvody údajne neboli známe ani jej.

To nepôsobí dovnútra strany dobre aj preto, že Danko po voľbách vytiahol na významné pozície ľudí, ktorí sa predtým v strane viditeľne neangažovali. Ján Hoľko nebol na kandidátke do parlamentu ani v žiadnej straníckej funkcii, no vlani sa stal vedúcim služobného úradu na ministerstve obrany ovládanom SNS.

Generálny tajomník služobného úradu ministerstva obrany Ján Hoľko prichádza na rokovanie predsedníctva SNS. Foto  – TASR

Ako Dankova spojka tam môže podľa svojej ľubovôle vymenovať a odvolávať úradníkov a má pod sebou aj sekciu, ktorá zodpovedá za hospodárenie s majetkom rezortu.

„Do politiky som išiel s tímom mnohých ľudí, k nikomu z nich nemám bližší vzťah. Bol som pätnásť rokov advokátom, zastupoval som asi 120 spoločností a asi 500 klientov. Jedným z nich bol aj pán Hoľko,“ relativizoval Danko svoju známosť s Hoľkom, keď sa ho na ňu v decembri spýtal Denník N.

V skutočnosti oboch mužov spája oveľa viac. Hoľko bol Dankovým susedom v obci Miloslavov pri Bratislave a v roku 2007 s ním zakladal bratislavskú firmu S&D House, v ktorej Danko neskôr podnikal so svojimi rodičmi.

V júni sa ukázalo, že do vplyvnej funkcie sa dostal nielen Hoľko, ale aj jeho dcéra Anna Ďurfina, ktorá pred tým robila koncipientku v Dankovej advokátskej kancelárii. Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý poukázal na to, že Ďurfinu v tichosti dosadili ako zástupkyňu riaditeľa Agentúry na podporu výskumu a vývoja, ktorá je najdôležitejšou grantovou agentúrou v rámci slovenskej vedy.

O vplyve Hoľka najlepšie svedčí, že sa v utorok zúčastnil na rokovaní predsedníctva strany o ďalšom postupe po vypovedaní koaličnej dohody – vo vedení strany pritom dodnes nemá žiadny oficiálny post.

Medzi železničiarmi

Svoj vplyv si Danko začal uplatňovať aj na ministerstvách, ktoré formálne spadajú pod iných koaličných partnerov. Príkladom je Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), kde sa po voľbách vymenili manažéri.

Nové vedenie vlani v decembri vrátilo na trate štátne IC vlaky, Danko získal dnes už známy záber výpravcu rýchlika, a následne začalo vypisovať zákazky za desiatky miliónov na nové vagóny a modernizácie starších.

Danko teda rozhoduje, akoby mal ministerské právomoci, hoci formálne ako predseda parlamentu nemá žiadnu exekutívnu funkciu. Vôbec sa tým netají, naopak skôr sa chváli tým, ako rozhoduje o veciach.

V januári zrejme trochu nechcene v TA3 povedal, že riešil s manažérmi ZSSK zákazku na 68 miliónov na 35 nových rýchlikových vozňov. „Musí prísť postupná výmena vagónov. Bavil som sa s manažmentom o 60-miliónovej investícii do vagónov,“ hovoril.

Železničná spoločnosť pritom formálne spadá pod ministra dopravy za Most-Híd Árpáda Érseka, ten ale nedokázal Dankovi pri téme železníc vzdorovať.

V decembri si Danko nenechal ujsť príležitosť, aby prišiel symbolicky odmávať návrat štátnych IC vlakov, ktoré sľuboval už pred voľbami. Foto – TASR

Na pomedzí politiky a biznisu

To, že Dankovi ide oveľa viac o obchody než o idey, bolo pozornejšiemu pozorovateľovi zrejmé už pred voľbami. Volebnú kandidátku SNS pozliepal okrem harcovníkov typu Paška a Hrnko aj z futbalistov z prostredia Kmotríkovho Slovana a potom aj z ľudí, ktorí so stranou historicky nemali nič spoločné.

Dankovou poslankyňou sa napríklad stala Eva Antošová, ktorá v parlamente sedávala za HZDS. Na 37. mieste sa objavila Jarmila Tkáčová, ktorá bola desať rokov poslankyňou za SDKÚ. Momentálne ju SNS plánuje postaviť ako kandidátku na županku v Košickom kraji.

„SDKÚ už nie je tou reformnou stranou, ktorej myšlienky a ľudia ma oslovili v roku 2001,“ vysvetlila Tkáčová svoj prerod.

Ľudia, ktorí sa vyšvihli s predsedom SNS majú podobne nastavený model fungovania ako Danko, ktorý väčšinu produktívneho života plával na pomedzí politiky a biznisu. Získaval kontakty a využíval ich na osobný profit. Ako to funguje?

Napríklad v čase prvej Ficovej vlády si Danka ako advokáta platili viaceré bratislavské mestské časti. Radnica v Rači, kde robil zástupcu starostu Dankov kolega z SNS Rafael Rafaj, mu za štyri roky vyplatila takmer 230-tisíc eur.

Radnica v Ružinove, kde starostoval Stanislav Drozd (Smer), o ktorom sa hovorilo ako o Dankovom kamarátovi, s ním uzavrela zmluvy na ďalších 81-tisíc eur.

„Zastupovali sme subjekty v právnych sporoch. Hrozil im bankrot a my sme im zachránili niekoľko miliónov eur,“ vysvetľoval to Danko.

Od prezidenta k podnikateľovi

V médiách sa dnes píše o tom, že Danko je napojený na vplyvných podnikateľov, ako je Anton Siekel, ktorý sa stal vlani predsedom Slovenského olympijského výboru, Ivan Kmotrík či Martin Kvietik zo Slavie Capital. Tieto prepojenia sa dokazujú ťažko, občas však Danka na stretnutiach s jeho známymi odfotografujú novinári.

Napríklad v čase povolebných rokovaní ho denník Nový Čas vyfotil, ako hneď po stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom zamieril do vily, kde býva podnikateľ v realitách Robert Saliu.

Tesne po pondelkovom vypovedaní koaličnej zmluvy zasa denník Plus 1 deň odsledoval, ako sa stretol s Bélom Bugárom v dome bývalého riaditeľa TA3 Michala Gučíka, ktorý patrí k Dankovým neoficiálnym poradcom.

Málo trafík

Lenže DNA súčasnej SNS, ktorú si Danko prispôsobil k svojmu obrazu, sa začína obracať proti nemu. Viacerí členovia v regiónoch nadobudli pocit, že na nich Dankovo vedenie po voľbách zabudlo. Počítali s tým, že obsadia posty prednostov okresných úradov, a ďalšie funkcie v miestnej štátnej správe.

„Dohodol sa algoritmus deľby moci, ktorý sa však nedodržal. Z okresných úradov síce odišli niektorí smeráci, ale namiesto nich prišli mosťáci,“ sťažoval sa v júli Patrik Zvonár, ktorý v Trnave donedávna viedol okresnú organizáciu SNS.

Rastúca nespokojnosť členskej základne sa tak zrejme podpísala aj pod aktuálnym rozhodnutím predsedu vypovedať koaličnú zmluvu. Podpredseda Paška ako jeden z dôvodov spomenul výčitku, že nominanti Smeru na regionálnych úradoch odmietajú vypisovať konkurzy na miesta, do ktorých by sa mohli prihlásiť „odborníci z SNS“.

„Náš člen nemôže obstáť, pretože strana Smer stále spravuje celé Slovensko,“ vysvetlil Paška.

Andrej Danko bol pred voľbami majstrom v opisovaní vecí, ktoré na Slovensku nefungujú. Po necelom roku a pol sa zmenilo len to, že Danko za tieto problémy nesie zodpovednosť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie