Denník N

Kimovo správanie žiadne dohody nezmenia

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Vládca Severnej Kórey sa asi právom bojí o svoju moc, viac než Spojené štáty ho však ohrozujú jeho blízki.

Skutočným problémom dnes nie je vyrobiť jadrovú bombu, teda ak ste aspoň trochu rozvinutý štát, ktorý na to vie vyčleniť zdroje a zaistiť priestor potrebný nielen pre výrobu, ale i vyskúšanie zbrane. To, čo sám nevyvinie, takýto štát inde vo svete ukradne, kúpi či vymení.

Severokórejský režim takto minimálne v deväťdesiatych rokoch obchodoval s Pakistanom, oficiálne blízkym spojencom USA. Kórea na tom bola lepšie s vývojom balistických rakiet, Pakistan s technológiami na obohacovanie uránu – tak si to čenďžli.

Problém však je vyrobiť dostatočne malú a odolnú jadrovú bombu na to, aby ste ju vôbec mohli použiť a namiesto zamorovania ovzdušia doma dokázali dopraviť do cieľa, k vyhliadnutému nepriateľovi. I preto jadrovú bombu napriek všetkým chmúrnym predpovediam zatiaľ nemá žiadne teroristické hnutie.

Zdá sa, že severokórejský režim prekročil túto hranicu. Teraz je to už skutočne vážne. Ak má raketu a zbraň hromadného ničenia, ktorú unesie, je vedľajšie, že je v ostatných ohľadoch jeho technológia nepresná a nespoľahlivá. Pri jadrovej zbrani stačí, ak k cieľu veľmi zhruba doletí jedna raketa z piatich.

Takže čo s tým? Diplomati a mnohí analytici radia riešiť problém rokovaním. Aktuálny Kim v čele Kórey sa bojí o svoju moc, Spojené štáty by sa vraj mali zaviazať, že sa nebudú usilovať o jeho zvrhnutie, on prestane vyvádzať a všetko bude v poriadku. Lenže aj s tým je jeden problém.

Washington by tam určite chcel mať skôr demokratický režim, ale to neznamená, že by sa doteraz veľmi aktívne snažil Kimov zvrhnúť. Na to sa príliš bojí katastrofy, ktorú by náhle zrútenie režimu asi prinieslo. Napríklad novú migračnú krízu spôsobenú pochodom miliónov vyhľadovaných Severokórejčanov do susedných krajín.

Ak Kim vystrája zo strachu o moc, nespôsobili to USA, ale nastavenie samotnej diktatúry a paranoja jej vládcov. Ak ho niekto chce odstrániť, je to skôr boj v rámci režimu a rodiny, prípadne si všetko/časť toho len vymyslel.

Na tom nijaký záväzok nikoho zo zahraničia nič nezmení a žiadny problém režimu nevyrieši. Žiadna dohoda asi z Kima dlhodobo spoľahlivého partnera neurobí a neprinúti ho, aby prestal svet vydierať.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie