Denník N

Truban útočí na Pellegriniho pre dodatok k zmluve o doméne .sk, ktorý tajne podpísal

Peter Pellegrini. Foto N – Tomáš Benedikovič
Peter Pellegrini. Foto N – Tomáš Benedikovič

Peter Pellegrini si pre dodatok k zmluve s firmou SK-NIC pohneval časť internetovej komunity, považujú ho za nevýhodný pre štát aj komunitu.

„Ako dopadla naša snaha o lepšiu zmluvu a transparentnosť v prípade slovenskej domény? Rovnako ako na školstve s eurofondmi a presne tak, ako je stále zvykom.“ Takéto ostré slová IT-čkára Michala Trubana patria podpredsedovi vlády Petrovi Pellegrinimu, ktorý pred týždňom potichu podpísal dodatok k zmluve, ktorým spečatil, že národná doména .sk bude aj v ďalších rokoch v rukách súkromníka a nie štátu alebo širokej IT komunity.

Truban je majiteľom webhostingovej firmy Websupport a je jednou z tvárí Progresívneho Slovenska. Už niekoľko mesiacov sa spolu s kolegami z brandže snažili Pellegriniho presvedčiť, že by sa správa .sk domény mala presunúť od súkromníka SK-NIC na novú nezávislú a neziskovú organizáciu. Pod ich petíciu sa podpísalo takmer 10-tisíc ľudí. No zjavne to nestačilo.

„Dňa 9. 8. mala byť komisia k .sk doméne, kde sa mal preberať znova tento dodatok. Týždeň predtým to však tajne podpísali a nedali to vedieť ani komisii,“ napísal Truban. Hovorí o Komisii pre správu národnej domény .sk.

Preskočil ich?

Pellegriniho úrad podpísal dodatok, ktorý potvrdil SK-NIC ako správcu národnej domény, ešte minulý piatok. Z následných reakcií IT-čkárov na sociálnych sieťach vyplýva, že o tom nikomu nedal vedieť. Správcu národnej domény SK-NIC, dodávateľa služieb, vlastní firma Swan zo skupiny DanubiaTel.

V oficiálnej správe, ktorú úrad následne vydal, to prezentoval tak, že „správa domény .sk má nové, jasnejšie a transparentnejšie podmienky fungovania a výrazne sa zlepšila aj pozícia štátu vo vzťahu k správcovi národnej domény“.

Vo vyhlásení sa tiež uvádzalo, že v budúcnosti sa musia všetky zmeny prerokovať na úrovni Komisie pre správu národnej domény .sk., ktorá zabezpečuje priame prepojenie s internetovou komunitou.

IT komunita číta dodatok inak a Pellegrinimu vyčíta, že na dlhé roky dopredu zabezpečil, že sa .sk doména nevráti do rúk štátu ani širokej komunity a zmluva je v podstate nevypovedateľná.

Po príklady, ako by to mohlo lepšie fungovať, pritom netreba chodiť ďaleko. V Českej republike je správcom národnej domény CZ-NIC, čo však nie je komerčná firma, ale nezisková organizácia s otvoreným členstvom.

„Pod tlakom nám dali dodatok na nahliadnutie. My sme to dali právnikom a odborníkom zo zahraničia a ich verdikt bol jasný. Celé, ako to je postavené, je to neštandardné a zlé,“ vracia sa Truban o niekoľko dní dozadu. Hovorí, že poslali teda aspoň niekoľko hlavných pripomienok, ktoré by sa v zmluve mali zmeniť, no do zmluvy sa nič z toho nedostalo. „Zmluva je stále prakticky nevypovedateľná, s cenami sa nič nedá robiť, komunite sa príspevok nenavýšil,“ pokračoval.

„Preto si nemyslím, že Pellegrini je nejaká výhra v Smere alebo záchrana štátneho IT. Alebo nebodaj eurofondov,“ pritvrdil Truban na Facebooku.

Prečo nepatrí .sk štátu

Situáciu, že národnú doménu dlhé roky spravuje a inkasuje za ňu slušné poplatky, nezapríčinil Pellegrini, ale mohol to teraz zmeniť.

Doména .sk vznikla po rozdelení federácie a dlhé roky ju spravovalo zadarmo pár nadšencov z Matematicko-fyzikálnej fakulty UK v rámci združenia EUnet Slovakia. Internet nebol vtedy ešte veľmi rozšírený a domén .sk bolo možno pár stoviek.

„Potom prišli špekulanti a založili firmu EUnet Slovakia, s. r. o., prenajali si malú miestnosť v rovnakej budove fakulty a primali svetovú autoritu ICANN, aby zmenila názov správcu domény, čím bola prepísaná na nich. V ICANN si vtedy mysleli, že ide len o kozmetické zmeny a nie o podvod,“ hovorí Ondrej Jombík, predseda Združenia poskytovateľov webhostingu a majiteľ firmy Platon Technologies.

EUnet sa neskôr zmenil na firmu Euroweb. Neskôr ju kúpila skupina DanubiaTel, do ktorej patrí aj firma Swan. Euroweb sa premenoval na SK-NIC.

Vtedajší minister dopravy Pavol Prokopovič podpísal posledný deň svojho ministrovania v júni 2006 zmluvu s firmou SK-NIC, zmluva bola na lehotu neurčitú.

SK-NIC mohla podľa zmluvy vyberať poplatky za doménu a štát za to nedostával nič. Zmluva sa mohla vypovedať len so súhlasom komisie, zástupcov v nej mala aj SK-NIC a cez nich to mohla zablokovať.

Počas viac ako desiatich rokov sa nič zásadné nestalo. Truban hovorí, že keď sa dozvedeli, že sa DanubiaTel rozhodol správcu domény SK-NIC predať, ozvali sa Pellegrinimu úradu, že by bolo dobré to robiť transparentne. „A hlavne spraviť to poriadne, ako sa na modernú krajinu patrí,“ napísal Truban.

Hovorca Danubiatelu Pavel Ďurík hovorí, že „k dnešnému dňu nedošlo k predaju spoločnosti SK-NIC, a. s., ani k vstupu zahraničného investora do spoločnosti“.

Reakcia na reakciu

Pellegriniho úrad v aktuálnom stanovisku opakuje, že správa národnej domény .sk je pevne pod kontrolou štátu a že dodatok zlepšil pozíciu štátu aj internetovej komunity. „Mediálne vyhlásenia združenia firiem obchodujúcich s registrovaním domény sú prejavom ich vlastných obchodných a lobistických záujmov,“ odkazuje úrad podpredsedu vlády.

Truban a spol. si zase kladú otázku, aký vplyv na rýchly podpis dodatku môže mať napríklad aj to, že na úrade pracujú bývalí zamestnanci Swanu.

„Zrazu sa z nás stali džihádisti a Pellegrini sa postavil na stranu Swanu a nie komunity, na ktorú, naopak, práve začal útočiť, že to je politická akcia Progresívneho Slovenska, že my chceme na tom zarábať atď. Aj keď sa tomuto problému venujeme dlhé roky,“ poznamenal Truban.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie