Denník N

Danko ešte pritvrdil, v Smere aj v Moste diskutujú, ako si s ním poradiť (+video)

Foto – archív TASR
Foto – archív TASR

V Smere sa ozvali hlasy, ktoré pripustili aj predčasné voľby, či odvolávanie ministrov vrátane Petra Plavčana v prípade, že SNS bude trvať na svojich požiadavkách.

Čo chce SNS doplniť do koaličnej zmluvy:

  • zvýšenie minimálnej mzdy v štátnej správe,
  • 13. a 14. plat bez odvodov,
  • zriadenie slovenských aeroliniek,
  • investičné stimuly do kúpeľníctva,
  • aby minister financií neblokoval výstavbu infraštruktúry,
  • aby ministri nekomentovali verejne prácu svojich kolegov,
  • aby koaličná rada zasadala v pravidelných intervaloch,
  • aby sa na rokovanie vlády nedostávali návrhy, ktoré neprerokovala koaličná rada.

Predseda SNS Andrej Danko rozohral vypovedaním koaličnej zmluvy takú vysokú hru, že by mohla byť nad jeho sily. Po sťažnostiach premiérovi na utorkovej koaličnej rade, že sa ho Smer snaží za chrbtom potopiť, jeho strana pred piatkovou koaličnou radou prichádza s ďalšími a ďalšími obvineniami partnerov vo vláde. V Smere aj v Moste-Híd to sledujú s veľkou nevôľou.

Už tesne po koaličnej rade Smer spochybnil prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška. Novinárom obšírne hovoril, ako sa Smer spojil proti jeho strane s OĽaNO a že premiérovi poradcovia rozbehli listom rektorov o eurofondoch komplot proti ministrovi školstva Petrovi Plavčanovi. To nahnevalo nielen Smer, ale aj Bélu Bugára, ktorý na Pašku reagoval na tlačovke a hovoril o úpale.

Požiadavky cez noviny

Ani vyhláseniami o sprisahaní proti SNS však Andrej Danko neskončil. Jeho strana dnes cez Plus 1 deň vypustila sériu požiadaviek, ktoré chce na piatkovú koaličnú radu priniesť aj napriek tomu, že Smer odkázal, že ustupovať nemieni. Neskôr ich ešte pre TASR potvrdil aj podpredseda Paška s vysvetlením, že ich zverejnením chcú docieliť, aby sa ich partneri na rokovanie o zmenách a doplnkoch koaličnej zmluvy mohli pripraviť.

Plavčan je na dovolenke, Fico si prišiel označkovať ministerstvo SNS. Autori: Vladimír Šnídl, Martina Koník

 

Ministri by teda podľa SNS nemali komentovať prácu svojich kolegov, koaličná rada má zasadať v pravidelných intervaloch, na vládu nemajú ísť návrhy, ktoré neprerokovala koaličná rada, a žiada aj faktické veci, ako zvýšenie minimálnej mzdy v štátnej správe, trinásty a štrnásty plat bez odvodov, národného leteckého dopravcu, či naliať peniaze do kúpeľníctva.

Danko sa podľa informácií Denníka N už dostal do situácie, keď v Smere aj v Moste začali uvažovať aj o krokoch , ktoré by mohli viesť k rekonštrukcii vlády, k vytlačeniu Danka z koalície, či dokonca k predčasným voľbám. „Všetky možnosti sú otvorené. Záleží to na tom, s čím Andrej Danko príde na koaličnú radu,“ povedal Denníku N človek z vedenia Smeru, ktorý nechcel byť menovaný.

Pokiaľ by teda Danko v piatok trval na takej zmene koaličnej zmluvy alebo požiadavkách, ktoré by z neho urobili víťaza celého sporu, Smer, a zrejme aj Most-Híd, by to dôrazne odmietol a trval na tom, aby sa podobné kroky SNS neopakovali.

Fico na návšteve

V Smere sa po utorkovej koaličnej rade ozvali aj hlasy, ktoré pripustili možnosť ísť do predčasných volieb. Ako o možnosti o nich hovorí viac Ficových spolupracovníkov. Premiér a minister vnútra Robert Kaliňák však nepatria k fanúšikom predčasných volieb, hoci by nimi Smer mohol podľa aktuálnych preferencií spomedzi vládnych strán stratiť najmenej. Najjednoduchším vysvetlením by mohlo byť, že ďalšia vláda so Smerom by pre tlak budúcich koaličných partnerov mohla byť bez Kaliňáka a tlak by mohol byť aj na Fica.

Druhou možnosťou, ako Danka umravniť, by mohlo byť „plné využívanie premiérových kompetencií“. Fico by mohol napríklad odvolať riaditeľa SIS, ktorého nominovala SNS, Antona Šafárika, zobrať SNS štátnych tajomníkov, vymeniť nominantov SNS v štátnych podnikoch, ale aj ministrov vrátane ministra školstva Petra Plavčana. Takéto počínanie by mohlo mať za dôsledok odchod SNS, alebo časti jej poslancov z vládnej koalície.

Dnešná návšteva Roberta Fica, ktorý prišiel na ministerstvo obrany ovládané SNS, sa dá vnímať ako gesto, ktoré má ukázať, kto je vo vláde skutočným lídrom. Oficiálne ide o „pracovné stretnutie s ministrom obrany Petrom Gajdošom na tému vojenských spôsobilostí Európskej únie“. V SNS ho však môžu vnímať ako mocenskú ukážku toho, že aj ministri Dankovej strany majú za šéfa predsedu vlády.

Bugár reaguje na dôvody SNS: Niekto asi dostal úpal . Autorka: Martina Koník

Počítanie poslancov

S prípadným odchodom Danka z koalície súvisí aj ďalšia možnosť, o ktorej už hovoria ľudia z vedenia Smeru aj Mosta-Híd. Predpokladajú, že v SNS je pomerne veľká časť poslancov, ktorým by sa nechcelo ísť do predčasných volieb a mohli by vládu podporovať aj ako nezávislí, tak ako sa to stalo počas druhej Dzurindovej vlády. Tú nechali prekvapivo dovládnuť bývalí poslanci HZDS.

Smer a Most majú spolu 64 poslancov a koalíciu podporujú už teraz ďalší štyria nezaradení poslanci, Alena Bašistová, Peter Marček, Martina Šimkovičová a Rastislav Holúbek. Keďže ide dohromady o 68 poslancov, na najtesnejšiu väčšinu by stačilo získať osem poslancov z 15-členného klubu SNS a prípadne ich doplniť o niekoľko poslancov súčasnej opozície.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie