Denník N

Fico vysvetlil ministrovi za SNS, že chce mať posledné slovo pri vojenských nákupoch (+video)

Fico vlani v auguste v prítomnosti Gajdoša hovoril, že očakáva európske riešenie. Foto – TASR
Fico vlani v auguste v prítomnosti Gajdoša hovoril, že očakáva európske riešenie. Foto – TASR

Opravené 18. 8. – Premiér uprostred koaličnej krízy nečakane prišiel na ministerstvo obrany a preberal s Dankovým ministrom mnohomiliónové zákazky, ktoré tam chystajú.

Deň pred ďalším stretnutím lídrov koaličných strán sa premiér Robert Fico stretol s ministrom obrany Petrom Gajdošom za SNS. Vo štvrtok doobeda nečakane prišiel na jeho ministerstvo. Stretnutie ohlásili na poslednú chvíľu, dopredu o ňom nevedeli ani Gajdošovi úradníci.

Podľa pozvánky boli jeho témou „vojenské spôsobilosti Európskej únie“. Z premiérovho následného vyhlásenia však vyplynulo, že s Gajdošom hovoril hlavne o zákazkách na stíhačky a obrnené vozidlá, ktoré momentálne chystajú nominanti SNS na ministerstve.

Fico na krátkom brífingu povedal, že Slovensko pri týchto projektoch musí ísť „cestou európskych riešení“. Pripodobňoval to k tomu, že aj USA razia teóriu America first, najskôr Amerika. „Mojím cieľom je, aby Slovensko spolupracovalo s najvýznamnejšími európskymi krajinami, ako sú Nemecko a Francúzsko. Prvá oblasť, kde sa od nás bude očakávať európske správanie, je oblasť vojenských spôsobilostí,“ vysvetlil Fico.

K aktuálnym vzťahom v koalícii nepovedal nič. Podobne ako pri iných príležitostiach neumožnil novinárom položiť otázky. Pri odchode sa ho chceli spýtať, čo hovorí na to, že minister školstva Peter Plavčan je na dovolenke uprostred krízy, ktorú vyvolal jeho škandál s eurofondmi. Premiér neodpovedal.

Video: Plavčan je na dovolenke, Fico ďalej uteká pred otázkami
autor: Vladimír Šnídl

„Pán minister to jasne pochopil“

Aký zmysel malo dnešné Ficovo vyhlásenie? Premiér pred novinármi nepriamo povedal, že chce mať pri vojenských nákupoch posledné slovo. Andrej Danko to môže vnímať ako jasný odkaz, že aj ministri za SNS podliehajú v konečnej fáze Ficovi.

„Pán minister jasne pochopil, čo bolo predmetom nášho rozhovoru. Preto ho prosím, aby pripravil všetky podklady na rokovanie vlády tak, aby som mal pocit, že sa správame európsky,“ povedal Fico.

Konkrétne: ministerstvo obrany by malo v nasledujúcich týždňoch rozhodnúť o troch strategických veciach. Ide o nákup 404 menších štvorkolesových vozidiel a 81 väčších osemkolesových transportérov. Tie chce vláda splácať do roku 2029 celkovou sumou 1,2 miliardy eur.

Zároveň musí ministerstvo najneskôr na jeseň povedať, či si Slovensko ponechá súčasné ruské stíhačky MiG-29, alebo si obstará iné lietadlá.

„Prosím pána ministra, aby pri nákupe techniky, hlavne pri obrnených vozidlách, hľadal európske riešenia. Zároveň som ho poprosil, aby sme hľadali európske riešenie aj v otázke lietadiel,“ vyhlásil premiér.

Videokomentár: Premiér Fico si prišiel označkovať Dankovo ministerstvo obrany
autori: Miro Kern, Martina Koník

Fico lobuje za Švédov

Jeho slová sa dajú preložiť zhruba takto: Fico hovorí, že Slovensko by malo obstarať švédske stíhačky Gripen, o ktorých sa rokuje už dva roky. To je totiž jediné „európske riešenie“, ktoré prichádza do úvahy (okrem gripenov sú na trhu ešte európske stíhačky Eurofighter a francúzske Rafale, tie sú však príliš drahé na údržbu).

Na ministerstve obrany v tomto doteraz jasno nemali. Dankov muž na ministerstve, generálny tajomník služobného úradu Ján Hoľko, napríklad v júni pred novinármi naznačil, že gripeny sa pre Slovensko nehodia.

Dokonca si vymyslel výhovorku, že by ich ohrozovali slovenské vtáky – gripeny sú jednomotorové stroje, takže by sa vraj mohli dostať do problémov, keby nasali nejaké väčšie zviera.

„Jednomotorové stroje sú zlé kvôli letisku Sliač, ktoré je obklopené bohatou faunou. Je tam veľa vtákov, ktoré ten jeden motor môže nasať,“ vysvetľoval Hoľko.

Podľa jeho úvah sú vhodnejšie dvojmotorové stíhačky, ktoré má Slovensko dnes. „Ak má dva motory a nasaje do jedného z nich vtáky, tak sa síce poškodí, ale pomocou druhého, zvyšného motora je ešte schopné pristáť. Z tohto pohľadu sú výhodnejšie dvojmotorové lietadlá,“ vysvetľoval Hoľko.

Vojenskí experti, ktorých Denník N v tejto veci oslovil, povedali, že argument s vtákmi je nezmysel. „Toto nepovažujem za vec, ktorá by stála za nejakú serióznu debatu,“ povedal napríklad generál Pavel Bulant, ktorý sa podieľal na rokovaniach o nových stíhačkách pre Česko.

Hoľkovo meno sa nedávno objavilo aj v škandále okolo eurofondov na vedu. Vo vedení Agentúry na podporu výskumu a vývoja sa objavila ako nominantka SNS Hoľkova dcéra Anna Ďurfina. Navyše, milióny z eurofondov má dostať aj malá IT firma, ktorá tenro rok získala veľkú štátnu zákazku v konzorciu s Hoľkovou firmou Sofos.

Hoľko má na ministerstve v niektorých oblastiach väčší vplyv než minister Gajdoš – opiera sa o to, že je priamym Dankovým človekom v rezorte. Fico však teraz vyhlásil, že očakáva, že minister bude plniť premiérove pokyny.

„Dúfam, že táto prosba bude vypočutá, pretože mi na tom mimoriadne záleží,“ vyhlásil Fico.

Vedľa stojaci minister Gajdoš na Ficove slová reagoval iba všeobecnými vyhláseniami. Povedal napríklad to, že Slovensko, pokiaľ sa chce Slovensko podieľať na obranných projektoch Európskej únie, musí mať najprv modernú armádu. Zároveň mal ale potrebu zdôrazniť, že sa snaží budovať slovenskú armádu „s podporou predsedu parlamentu“ Andreja Danka

Stíhačky Gripen si od roku 2005 prenajíma susedné Česko. Za lízing štrnástich strojov ročne platia 50 miliónov eur. Foto – Army.cz

Obrana viac zaujímala Výboha než Fica

Ešte v roku 2014 pritom Fico hovoril, že vojenské nákupy ho nezaujímajú, pretože by sa z nich „tešili akurát zbrojárske firmy“. Ministerstvom obrany sa počas svojej jednofarebnej vlády ani veľmi nezaoberal – pred voľbami sa tam ukazoval len vtedy, keď vyprevádzal vojakov na cvičenie do Maďarska, ktorí tam mali trénovať zabezpečenie hraníc pred utečencami.

Jedna z najväčších korupčných káuz, ktorá je spájaná so Smerom, však súvisí práve s armádou. Premiérovho kamaráta Miroslava Výboha vyšetrovali pre podozrenie, že bol zaplatený v českej úplatkárskej afére Pandur. Aj odsúdený lobista Marek Dalík v júli pred súdom vypovedal, že zbrojár Výboh si pýtal úplatky províziu od manažérov rakúskej zbrojovky Steyr.

Táto kauza sa týkala ešte obdobia prvej Ficovej vlády, kedy Výbohova firma okrem iného uzatvárala viaceré významné obchody so slovenským ministerstvom obrany.

Fínske vs rakúske vozidlá

Viac zahmlený ako situácia so stíhačkami je prípad obrnených vozidiel. Pokiaľ má Slovensko hľadať „európske riešenia“, tak to znamená, že mimo hry budú americké aj turecké vozidlá (o slovenské zákazky sa napríklad zaujímala turecká zbrojovka Pars).

Hlavní favoriti boli však aj pred týmto Ficovým vyhlásením z Európy. Pri osemkolesových transportéroch by sa malo rozhodovať medzi fínskymi vozidlami Patria a rakúskymi vozidlami Pandur, ktoré Slovensku ponúkol český zbrojár Jaroslav Strnad.

Pri štvorkolesových sa zatiaľ nevie vôbec nič. Pravdepodobne pôjde o licenčnú výrobu niektorého zo zahraničných strojov na Slovensku.

Samotné ministerstvo informácie o svojom rozhodovaní tají. Nechce povedať, medzi akými ponukami sa rozhoduje, dokonca ani to, či vyhlási otvorenú súťaž, alebo zákazky rozdá „z ruky“.

Ospravedlnenie Miroslavovi Výbohovi

V pôvodnej verzii tohto článku, ktorý bol uverejnený 10. augusta 2017, sme chybne uviedli, že odsúdený lobista Marek Dalík v kauze Pandur v júli na súde vypovedal, že Miroslav Výboh si pýtal úplatky od manažérov rakúskej zbrojovky Steyr. Dalík v skutočnosti vypovedal, že Miroslav Výboh si od manažérov pýtal províziu. Spoločnosť N Press, s.r.o. sa týmto pánovi Miroslavovi Výbohovi ospravedlňuje za zverejnenie tohto nepravdivého tvrdenia.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie