Denník N

Chcete lepšie vyjadrovať emócie? Choďte do kina na Emoji

Foto – Falcon
Foto – Falcon

Emoji je možno prvý mainstreamový animovaný film pre rodiny, ktorý počítače nielen využíva v animácii, ale z nich aj robí tému.

Nápad je to zvláštny, ale prečo nie. Keď mohli byť hrdinami animákov naleštené karosérie, kocky lega a vulgárne potraviny, prečo by sme sa nemohli pozerať na oživené emotikony. Na Emoji fascinuje niečo iné ako postavy.

Príbeh malých digitálnych ikoniek zo smartfónu má zmysel len v súčasnosti: 2017 plus-mínus pár rokov k dobru. Pred desiatimi rokmi väčšina technológií z príbehu jednoducho neexistovala a o ďalších desať-pätnásť bude pokrok tak popredu, že mu budú rozumieť len zberatelia retra.

Je to niečo zlé? Nie, vôbec nie. Tu a teraz, je to najmä vydarená zábava.

Do hlbín smartfónu

Myšlienka pripomína pixarovskú snímku V hlave (2015), zdravovedný seriál pre pamätníkov Bol raz jeden život či klasiku Woodyho Allena Všetko, čo ste chceli vedieť o sexe, ale báli ste sa opýtať, akurát bez sexu, lebo je to pre deti.

Gro deja sa odohráva v útrobách smartfónu.

Každá appka v mobile je svetom samým osebe. Domovom emotikonov je mesto Textopolis. Tu sa ikonky množia, rodia, dorastajú, pracujú. Zmyslom ich životov je predviesť sa na displeji telefónu. Je tu Úsmev, Plač, Palec hore, Diabol, Kako a stovky ďalších obrázkov.

Poslaním každého emotikonu je stotožniť sa s jedinou predpísanou emóciou či významom. Takto si hlavný hrdina, tínedžerský smajlík menom Gene, musí osvojiť výraz znudeného skeptika, ako to od neho chcú rodičia a spoločnosť.

Emoji sa až tak veľmi nelíši od iných detských filmov s priezračným výchovným odkazom. Opäť je to najmä príbeh outsidera, ktorý musí akceptovať svoje pravé ja.

Zaujímavý je spôsob, akým z obvyklého varovania psychológov – že komunikácia v skratkovitých textoch prešpikovaných emotikonmi na úkor komunikácie tvárou v tvár ochudobňuje naše prežívanie a vyjadrovanie emócií – buduje svoj paradoxný odkaz.

Celý príbeh stojí na tom, že sa chúdence emotikony musia vzoprieť osudu, naučiť sa vyjadrovať širšie spektrum emócií. Analogicky by mal malý divák pochopiť niečo dôležité o ľudskej pretvárke, pokrytectve, spoločenských rolách, maskách a rozličných predpísaných vzorcoch správania.

V tom posolstvo funguje, takisto keď hovorí o rodovej rovnosti a spomína, že v historicky prvej skupine emotikonov mali ženy iba roly princezien a neviest. Funguje aj nevtieravá satira na virtuálne priateľstvá a závislosť od lajkov. „Problém internetu je, že nikdy neviete, či sa niekto tvári ironicky, alebo nie,“ povzdychne si smajlík.

Problém je, ak prestanete tento odkaz chápať ako metaforu a začne vás zaujímať na doslovnej úrovni. Dieťa vyjde z kinosály, strčí nos do smart­fónu a čo? Začne chatovať a esemeskovať jemnejšie odtiene emócií? Ako? Naprogramuje si vlastné, jedinečné smajlíky?

Dobrodružstvo v appke

Divák možno spraví lepšie, keď si líniu výchovného pôsobenia odmyslí a zostane mu vydarená komédia. Emoji je možno prvý mainstreamový animák pre rodiny, ktorý počítače nielen využíva v animácii, ale z nich aj robí tému.

Digitálni hrdinovia musia utiecť čate antivírusových botov, cez dropbox sa uploadnúť do cloudu a hacknúť firewall. Sú tu narážky na hudobné pirátstvo a product placement Spotify. Čakáte len, že sa zjaví nabúchaný Stuxnet.

Pretože drvivá väčšina vtipov sa krúti okolo počítačovej terminológie a pre digitálnych analfabetov je absolútne nezrozumiteľná, vyvstáva aj otázka, od akého veku je film vôbec vhodný pre deti.

Možno sú dnešné filmy pre deti vtipnejšie, sofistikovanejšie a súčasnejšie ako filmy pre dospelých (nemyslíme porno), pretože už škôlkari sú detskí hackeri.

Alebo to má byť skôr film pre dospelý sprievod. Každopádne, celkom vtipný. Palec hore, srdiečko.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie