Denník N

CNN vyhodila komentátora, ktorý sa zastával Trumpa, použil nacistický pozdrav

Jeffrey Lord. Foto – TASR/AP
Jeffrey Lord. Foto – TASR/AP

V sledovanej televízii už nezostal prakticky žiaden protrumpovský komentátor.

Americká televízna stanica CNN s okamžitou platnosťou ukončila spoluprácu s konzervatívnym komentátorom Jeffreym Lordom. Dôvodom bolo, že v diskusii na sociálnej sieti pozdravil svojho oponenta z liberálnej organizácie monitorujúcej médiá nacistickým pozdravom. Neskôr sa bránil, že išlo o posmech a paródiu.

Organizácia Media Matters dlhodobo Lorda kritizovala, naposledy za jeho tvrdenia, že miliardár George Soros sponzoruje ľavicové médiá. Lord opakovane označil Media Matters za fašistickú organizáciu.

„Sú to bigotní odporcovia slobody prejavu, ktorí sa v typicky fašistickom štýle snažia zatvoriť ústa každému, kto hovorí, čo sa im nepáči,“ napísal na svojom blogu.

Podľa CNN porušil Lord dobré mravy a dopustil sa niečoho, čo je „neospravedlniteľné“. Nateraz sa nezdá, že by o jeho služby mali záujem iné televízie. Fox News, ktorá by zrejme bola logickou voľbou, sa vyjadrila, že v súčasnosti neuvažuje o rozšírení počtu svojich komentátorov a pravidelných účastníkov diskusií.

Trump ako King

Niektoré komentáre na sociálnych sietiach rozhodnutie CNN podporili, ale zároveň sa pýtali, čo to bol za nápad, Lorda vôbec osloviť na spoluprácu. Pôvodne republikánsky politický stratég a zamestnanec Reaganovej administratívy, ktorý píše stĺpčeky pre konzervatívny The American Spectator, začal so CNN spolupracovať v honorovanej pozícii v auguste 2015.

Profiloval sa ako podporovateľ Donalda Trumpa, čo by podľa mediálnych kritikov bolo v poriadku, keby sa Lord nedopúšťal absurdných vyjadrení. V apríli tohto roka v panelovej diskusii s ďalšími komentátormi CNN napríklad označil Donalda Trumpa za Martina Luthera Kinga zdravotnej starostlivosti, keď prirovnal praktiky lídra hnutia za zrovnoprávnenie Afroameričanov k súčasnému prezidentovi. Moderátor Don Lemon program radšej predčasne ukončil.

Lord tiež opakovane spája lídrov súčasnej Demokratickej strany s Ku Klux Klanom. Požadoval, aby sa demokrati ospravedlnili za otrokárstvo, vyhnanie pôvodných obyvateľov a segregáciu. Bývalého prezidenta Baracka Obamu prirovnal k Mao Ce-tungovi a jeho volebné slogany k sloganom Hitlerjugendu.

Lordovým odchodom stratila CNN jedného z mála protrumpovských komentátorov. Konzervatívci upozorňujú, že po tom, čo minulý týždeň rezignovala Kayleigh McEnanyová, ktorá sa stala hovorkyňou republikánskej strany, v CNN už prakticky nie je žiaden komentátor z tejto strany názorového spektra. V konzervatívnych kruhoch sa tento fakt označuje aj za mediálnu „čistku“.

Samotný Lord sa vyjadril, že odchod, ktorého okolnosti nechcel rozvádzať, ho mrzí, že v CNN pracoval rád a váži si jej zamestnancov. Rozhodnutie rozviazať s ním spoluprácu je však podľa neho chybou a rezignáciou na slobodu prejavu garantovanú prvým dodatkom americkej ústavy.

Ľudia okolo Trumpa zvyknú CNN a ďalšie televízne stanice označovať za nepriateľsky naladené, prezident ich spravodajstvo označuje za falošné a medzi korešpondentmi CNN a prezidentovým mediálnym tímom často dochádza k nepríjemným slovným prestrelkám.

Trump veľké americké elektronické a printové médiá vinil z otvorenej podpory Clintonovej, kým sám sa spoliehal na rôzne „alternatívne“ médiá, sociálne siete a podporu Fox News. Jeden zo strojcov jeho mediálneho úspechu, Stephen Bannon, sa teraz Lorda vehementne zastáva.

Leteli aj iní

Treba však spomenúť, že CNN v minulosti neváhala ukončiť spoluprácu ani s inými ľuďmi, ak urobili alebo povedali veci, ktoré televízia považuje za nevhodné a poburujúce verejnosť.

Tento rok sa rozlúčili s herečkou a moderátorkou Kathy Griffinovou za to, že sa nechala vyfotiť so zakrvavenou atrapou ľudskej hlavy podobnej hlave Donalda Trumpa.

Moderátora dokumentárnych programov Reza Aslana vyhodili po tom, čo prezidenta označil za kus exkrementu, pretože sa mu nepáčilo jeho rozhodnutie zakázať občanom siedmich prevažne moslimských krajín vstup do USA.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie