Denník N

Favoritmi sú City a United, Chelsea to bude mať ťažké. Otázky a odpovede k novej sezóne Premier League

Titul v novej sezóne obhajuje Chelsea Londýn. Podľa odborníkov však nie je hlavným favoritom na zisk prvenstva. Foto AP.
Titul v novej sezóne obhajuje Chelsea Londýn. Podľa odborníkov však nie je hlavným favoritom na zisk prvenstva. Foto AP.

V piatok sa začal už dvadsiaty piaty ročník anglickej Premier League, podľa mnohých najlepšej ligy sveta. Hneď úvodný zápas priniesol sedem gólov.

Kedy sa oficiálne začína Premier League?

Nový ročník Premier League už odštartoval v piatok 11 augusta. Úvodný zápas bol mimoriadne dramatický, Arsenal v ňom otočil výsledok a porazil Leicester 4:3. Dnes, v sobotu, proti sebe nastúpi až štrnásť tímov, medzi nimi aj favoriti ako Chelsea, Manchester City či Liverpool. V nedeľu sa potom odohrajú dva zápasy, v ktorých sa predstaví Tottenham proti Newcastlu a Manchester United proti West Hamu.

Ktoré tímy postúpili a ktoré vypadli z Premier League?

Nováčikmi v Premier League sú Newcastle, Brighton a Huddersfield. Newcastle je staronový tím, ktorý určite potrápi aj tých najlepších. Zaujímavé bude pozorovať Brighton a Huddersfield, ako sa ukážu v najvyššej lige. Vypadol Sunderland, Hull City a Middlesbrough.

Kto vyhrá anglický titul?

O titul sa určite pobijú tímy z Manchestru, Londýnu a Liverpoolu. Podľa expertov z BBC má najväčšiu šancu Manchester City a po ňom sused United. Obhajca titulu Chelsea to bude mať tento rok ťažké, ale určite bude siahať na najvyššie priečky. Minulý rok sa v skvelom svetle predstavil Tottenham, ktorý už dlhodobo siaha na titul, ale zatiaľ nemal to šťastie, a aj to bude motiváciou do tohto roku. Následne je tu Arsenal a Liverpool, ktorým dlhodobo chýbajú stabilné výkony, a aj to bol dôvod, prečo sa už dlho netešili z titulu. A potom je tu Everton, do ktorého sa vrátila legenda Wayne Rooney a v kombinácii s mladými hráčmi bude taktiež robiť nepríjemnosti aj tým najlepším.

Wayne Rooney v drese Evertonu v zápase Európskej ligy proti Ružomberku. Foto AP.

Kto bude bojovať o záchranu?

Ťažko povedať. Na Premier League je krásne to, že aj ašpiranti na titul sa môžu nečakane objaviť na chvoste tabuľky. Nebolo to tak dávno, čo sa v podobnej situácii objavila Chelsea, ktorá minulý rok oslavovala titul. Tradične sa hovorí, že najťažšie to budú mať práve nováčikovia. Odborníci očakávajú, že Brigton a Huddersfield budú bojovať o každý bodík, ale nie je to pravidlom. Minulý rok sa veľmi nedarilo ani Swansea, Burnley či Watfordu.

Kto sú nové hviezdy tohto ročníka?

Tých je v Premier League každoročne nespočetné množstvo. Do Chelsea prišiel Álvaro Morata, ktorý už predtým ukázal, že futbal hrať vie v Reale Madrid a v Juventuse. Aj Mohamed Salah v Liverpoole už v letnej príprave dokázal, že je hodný svojej ceny, a keďže už má s Premier League skúsenosti, určite sa bude na čo pozerať. A potom je tu Alexandre Lacazette v Arsenale, ktorý dlhodobo ťahal francúzsky Lyon a od ktorého sa očakáva naozaj veľa hlavne v Arsenale. Do Premier League sa vracia aj Javier Hernandez, zvaný aj Chicharito.

Alexandre Lacazette strelil prvý gól nového ročníka už po dvoch minútach svojho pôsobenia v Premier League. Foto AP.

Ktorých hráčov v Premier League už neuvidíme?

Najviac bude chýbať určite legendárny Zlatan Ibrahimovič, ktorý v každej lige, v ktorej hral, patril k najlepším. Nikto nevie, kam ho to zavedie teraz, ale v Manchestri United ho už asi neuvidíme. Veľké haló bolo aj okolo odchodu Coutinha z Liverpoolu do Barcelony, ale majitelia Liverpoolu právne dnes vydali stanovisko, že toto leto liverpoolska desiatka neodíde.

Ktorý tím sa oplatí sledovať?

Tu pôjde o môj osobný názor. Nie som veľkým fanúšikom Tottenhamu, ale minulý rok ukázali, že ich tím je jedným z najzohranejších a že hráči sa hrou bavili. To isté sa dá očakávať aj tento rok, keďže ako tím urobili najmenej zmien zo všetkých. Osobne rád sledujem Liverpool pod Jurgenom Kloppom, pretože hrajú živý futbal, postavený na neustálom pressingu. Samozrejme, určite bude zaujímavé sledovať všetkých ašpirantov na titul, a ako bonus by som spomenul aj Newcastle, ktorý pod Rafaelom Benitézom suverénne vyhral druhú ligu, kde dal jasne najavo, že patria do ligy prvej.

Jürgen Klopp v debate s rozhodcami. Foto AP.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie